Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Platinin pelisilmä petti pahasti

Urheilu
 
ERIC GAILLARD / REUTERS
Fifan eettisen komitean mukaan Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini ei ole toiminut tehtävässään luotettavasti ja suoraselkäisesti.
Fifan eettisen komitean mukaan Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michel Platini ei ole toiminut tehtävässään luotettavasti ja suoraselkäisesti. Kuva: ERIC GAILLARD / REUTERS
Kuka?

Yksi parhaista

 Michel Platini syntyi Joeufissa, Ranskassa 1955.

 Seurat Nancy, St Etienne, Juventus.

 Hyökkäävä keskikenttäpelaaja. 72 maaottelua ja niissä 41 maalia.

 Euroopan Mestari 1984. MM-pronssia 1986. Euroopan Cupin voitto 1985.

 Ballon d’Orin saaja 1983, 1984 ja 1985. World Soccer lehden valinta maailman parhaaksi pelaajaksi 1984 ja 1985. World Soccer lehden valinta maailman parhaaksi jalkapallovalmentajaksi 1991.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettinen komitea määräsi maanantaina Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajan Michel Platinin, 60, ja Fifan puheenjohtajan Sepp Blatterin, 79, kahdeksaksi vuodeksi toimintakieltoon. Kielto koskee kaikkea jalkapallotoimintaa.

Blatter johti Fifaa vuodesta 1998 lähtien. Platini pyrki hänen seuraajakseen, mutta nyt pyrkimykset voi unohtaa pitkäksi aikaa.

Toimintakiellon perusteena on Blatterin helmikuussa 2011 Fifan rahoista Platinille maksama 1,8 miljoonan euron palkkio. Platinin ja Blatterin mukaan kyseessä oli suullisesti sovittu maksu yhdeksän vuotta aiemmin tehdystä työstä. Fifan komitea ei selitystä uskonut.

Komitean järjestämässä kuulemisessa Blatter ei kyennyt perustelemaan valtuuttamaansa maksua. Epäilyksiä lisäsi se, että samaan ajankohtaan palkkion maksun kanssa osui Fifan vuoden 2011 puheenjohtajavaali, josta Platini vetäytyi.

Fifan komitean mukaan Blatterin toiminta osoitti välinpitämättömyyttä laeista ja liiton eettisistä säännöistä. Platini sai tuomionsa samoin perustein.

Toimintakiellon lisäksi Platini määrättiin maksamaan Fifalle 80 000 Sveitsin frangin eli 74 000 euron ja Blatter 50 000 Sveitsin frangin eli 46 000 euron sakot.

Platini vannoi maanantaina taistelevansa oikeudessa loppuun asti maineensa ja oikeuksiensa puolesta eettisen komitean päätöstä vastaan. Hän nimitti päätöstä naamiaisiksi.

Artikkeliin liittyvät

”Päätös on peukaloitu tahraamaan nimeni”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin ja AFP:n mukaan.

Platini vakuutti, että hänen omatuntonsa on puhdas. Hän sanoi valittavansa eettisen komitean päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin ja vaativansa vahingonkorvauksia oikeusteitse.

Myös Blatter ilmoitti valittavansa tuomiosta vetoomustuomioistuimeen.

Platini valittiin Uefan johtoon 2007. Tähän syksyyn asti hänen maineensa on ollut hyvä.

Kotimaassaan tämä teräskaupunki Joeufissa 1955 syntynyt matematiikan opettajan poika, ja italialaisten maahanmuuttajien lapsenlapsi, on legenda.

Hän johdatti kapteenina Ranskan maajoukkueen Euroopan mestariksi kotikisoissa 1984 ja MM-pronssille Meksikossa 1986.

Hän on kolminkertainen, nykyisin maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultaisen maapallon Ballon d’Orin saaja vuosilta 1983–1985.

Hän on myös Mestarien liigan edeltäjän Euroopan cupin voittaja, Ranskan mestari, Italian mestari ja kolminkertainen Serie A:n maalikuningas.

Ranskan EM-turnauksessa 1984 hän voitti maalikuninkuuden yhdeksällä osumalla ja kohotti kapteenina mestaruuspokaalin kotiyleisön nähtäväksi.

Voi vain kuvitella, kuinka mielellään hän olisi ollut jakamassa palkinnot Euroopan mestareille myös Ranskan kotikisoissa 2016.

Kun Platini lopetti jalkapalloilijan uransa 32-vuotiaana 1987, hänet valittiin Ranskan maajoukkueen päävalmentajaksi jo seuraavana vuonna.

Se kertoo arvostuksesta, joka ei juuri himmennyt, vaikka Platinin kausi maajoukkuevalmentajana päättyi epäonnistumiseen EM-kisoissa 1992.

Vielä viime kesänä Platinin tie jalkapallovaikuttajana näytti vievän lajin ehdottomalle huipulle. Hän oli vahvin ehdokas Sepp Blatterin seuraajaksi.

Mutta syksy muutti kaiken.

Maineensa pelastaakseen Platinin täytyy nyt kyetä antamaan erittäin hyvä vastaus kysymykseen, miksi Blatter maksoi hänelle 1,8 miljoonaa euroa. Toistaiseksi sellaista ei ole kuulunut.

David Cannon / Allsport
Tasoitusmaali Brasilian verkkoon MM-kisoissa 1986 jäi Michel Platinin viimeiseksi osumaksi Ranskan maajoukkueessa. Ranska voitti puolivälieräottelun rangaistuspotkukilpailussa 4–3 ja saavutti lopulta MM-pronssia.
Tasoitusmaali Brasilian verkkoon MM-kisoissa 1986 jäi Michel Platinin viimeiseksi osumaksi Ranskan maajoukkueessa. Ranska voitti puolivälieräottelun rangaistuspotkukilpailussa 4–3 ja saavutti lopulta MM-pronssia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!