Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n vuoden urheilulupaus Taika Nummi on kävelevä jazzlaulaja

Urheilu
 
Kilpakävelijä Taika Nummi toivottaa laulullaan HS:n lukijoille hyvää joulua
Kilpakävelijä Taika Nummi toivottaa laulullaan HS:n lukijoille hyvää joulua
Taika Nummi on kävelyn kaksinkertainen Suomen mestari, mutta myös lahjakas laulaja. Mieluiten 18-vuotias espoolainen laulaa ja tulkitsee jazzia. Nummi laulaa HS:n lukijoille Espoon kulttuurikeskuksessa. Toimittaja: Ari Pusa, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala

Miten noin pienestä ihmisestä voi lähteä noin syvä ja kumpuava ääni?

Kyllä vaan voi, kun Taika Nummi toivottaa HS:n lukijoille hyvää joulua kauniilla jazzin omaisella laulutulkinnallaan Nat King Colen kappaleesta The Christmas Song.

”Olen kovaääninen ja äänekäs”, arvioi laulaja omaa tyyliään Tapiolan kulttuurikeskuksessa Espoossa.

HS:n urheilutoimitus on valinnut Nummen Vuoden lupaukseksi. Nummi on HS:n yhdestoista lupaus. Lupauksia on valittu vuodesta 2005 alkaen.

”Olen hyvin otettu ja hieman hämmentynytkin”, sanoo Nummi valinnastaan.

Nummi on paitsi lahjakas laulaja myös lahjakas kävelijä. Hän on voittanut kaksi kertaa peräkkäin naisten 10 kilometrin maantiekävelyn Suomen mestaruuden.

Tänä vuonna hän käveli ylivoimaiseen voittoon Porissa, vaikka joutui pitämään jalkavaivojen takia puolen vuoden tauon harjoittelusta.

Kummasta se sitten kertoo enemmän, naiskävelyn tasosta vai Nummen hyvyydestä?

”Kävelyssä on nyt paljon nuoria lahjakkuuksia, joten en usko, että se johtui kävelyn tasosta. Jotain on varmaan tehty oikein”, sanoo Nummi, joka aloitti kilpakävelyn yhdeksänvuotiaana.

Kävelijänä Nummi on samaa tasoa kuin tämän vuoden komeetta Alisa Vainio juoksijana. Molemmat ovat 18-vuotiaita ja hyviä ystäviä.

Innostus kävelyyn syttyi, kun Nummi näki kotinurkillaan Matinkylässä, kun Anna Karrila harjoitteli kilpakävelyä läheisessä puistossa. Nummen mielestä se oli niin hauskan näköistä, että hän halusi kokeilla sitä itsekin.

Karrila oli samassa seurassa kuin Nummi – Espoon Tapiot – ja hän alkoi valmentaa kävelijöitä. ”Ilman häntä en kävelisi. Anna oli hirveän innostava. Hän piti yllä hauskaa ilmapiiriä. Sitä kautta jäin koukkuun”, Nummi muistaa.

”Alussa olin kävelyssä ja juoksussa häntäpäässä, mutta kun ne alkoivat sujua, kestävyyslajeista tuli minulle päälaji. Oli hyvä porukka ja oli helppo lähteä mukaan”, sanoo Nummi, joka on kilpaillut myös hiihdon Hopeasommassa.

Karrila oli murrosiässä Suomen kärkeä kävelyssä ja 800 metrin juoksussa. Hänestä tuli yhdentoista laudaturin ylioppilas ja voimanoston maailmanmestari. Tieteessä hän on päässyt lääketieteen väitöskirjavaiheeseen tutkimalla syöpähoidon soluviljelmiä.

Tavallaan Karrila on Nummen esikuva – molemmissa on samanlaista energiaa, tahtoa ja monilahjakkuutta.

Kun Karrila pääsi opiskelemaan lääketieteelliseen, Nummen valmentajaksi vakiintui Pekka Muinonen, jolla on pitkä kokemus kilpakävelystä.

Muinonen on tunnon tarkka ja tiukka valmentaja. Luonteiltaan valmentaja ja urheilija ovat kuin eri paria. Nummi ei pidä harjoittelustaan päiväkirjaa, mikä on hankalaa systemaattiselle valmentajalle.

”Olen vaikea valmennettava”, Nummi myöntää.

”Valmentaja haluaisi, että minulla olisi asiat kondiksessa. Tiedän itsestäni, ettei se johda hyvään, jos teen asioita liian systemaattisesti.”

Systemaattisuuden välttäminen ei tarkoita sitä, etteikö Nummi olisi tunnollinen harjoittelija. Entä musiikki, sehän vaatii myös sitoutumista ja systemaattisuutta?

”Siinä se onkin. Musiikissa olen kuin huippu-urheilija. Hyvin tarkka ja aina ajoissa. Täydellisyyteen pyrkijä. Urheilupiireissä olen enemmän muusikkona. Vähän sinne päin. Vaihtelee hirveästi missä olen. Jos olisi aivan pakko päättää, valitsisin taiteellisen uran, mutta harrastaisin urheilua päivittäin.”

Nuori kävelijä on myös lukuihmisiä. Harva 18-vuotias lukee tänä päivänä Kafkaa tai Dostojevskiä. ”Kafkan Muodomuutos jätti syvät arvet”, tunteellinen Nummi sanoo.

Nummi on kävelypiireissä tunnettu myös siitä, ettei hän aina muista omia aikojaan. Porin Kalevan kisoissa hän käveli 19-vuotiaiden SE:n 46 minuuttia 16 sekuntia. Se oli 1.17 minuuttia alle Krista Ranta-Peren SE-ajan.

Hauska sattuma oli, että Nummi voitti SM-kultaa hänelle musiikin kautta tutussa paikassa, Porin Jazzkadulla.

Alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa heinäkuussa Nummi paransi Sari Essayhin hallussa ollutta 22-vuotiaiden Suomen ennätystä 21 sekunnilla. Essayah voitti kävelyn maailmanmestaruuden 1993 ja Euroopan mestaruuden 1994.

”Jos on paremmat ajat kuin jollain toisella samanikäisellä, se ei oikeastaan kerro mitään, eikä sitä voi verrata muihin. Urheilu on kuin arvan heittoa – sattuuko oikea kohdalle. Jokainen urheilija voi olla lupaus”, sanoo Nummi, joka ei aseta ennalta itselleen tavoitteita urheilussa, kuten yleensä on totuttu.

”Minun tavoitteeni on ottaa urheilusta niin vähän stressiä kuin mahdollista. Nauttia hyvistä asioista. Otan helposti paineita, siksi en täytä sitä harjoituspäiväkirjaakaan. Pidän asioita päässäni. Se ei välttämättä ole kovin hyvä juttu pitkällä tähtäimellä.”

Nummi kilpaili tällä kaudella viidesti ja voitti neljästi. EM-kisoissa hän oli kuudes. Venäläiset saivat Eskilstunassa kolmoisvoiton

”Venäläiset menivät kierroksella ohi. Se oli tavoitteena, etteivät tavoita enempää. Venäjällä on taitavia urheilijoita”, Nummi sanoo. Häntä harmittaa, että nuoret joutuvat kärsimään Venäjän urheilun dopingongelmista.

Nummen laulu menee kerralla videolle. Tarkkakorvainen voisi kuulla äänessä vivahteita Ella Fitzgeraldiin.

”Jazz kuulostaa helpolta, mutta se on vaikeaa. Se antaa vapauksia kikkailla päinvastoin kuin klassinen musiikki. Jazz on erilaista kuin mitä tulee radiosta jatkuvalla syötöllä”, sanoo Nummi, joka on osallistunut Tangojuniorien laulukilpailuihin.

Alkukilpailuissa hän lauloi kappaleen Yö saaristossa.

Nummen ääniala on hieman mezzosopraanoa korkeampi.

”Arvostan tummaa alttosävyä.”

 

Taika Nummi laulaa ja toivottaa HS:n lukijoille hyvää joulua osoitteessa HS.fi/hstv
Arttu Luhtala / HS
Kävelijä Taika Nummi on HS-urheilun vuoden lupaus. Hän tasapainoilee urheilun ja taiteiden välillä. ”Tavoitteeni on ottaa urheilusta niin vähän stressiä kuin mahdollista.”
Kävelijä Taika Nummi on HS-urheilun vuoden lupaus. Hän tasapainoilee urheilun ja taiteiden välillä. ”Tavoitteeni on ottaa urheilusta niin vähän stressiä kuin mahdollista.”
Juha Saastamoinen / SUL
Taika Nummi oli ylivoimainen Kalevan kisojen 10 kilometrin kävelyssä Porin Jazzkadulla viime heinäkuussa.
Taika Nummi oli ylivoimainen Kalevan kisojen 10 kilometrin kävelyssä Porin Jazzkadulla viime heinäkuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?