Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Tapani on kahden lajin tehokas tähti – ringeten MM-kisoista tavoitteena kultamitali

Urheilu
 
Roni Lehti / Lehtikuva
”Melkein ainoa yhtäläisyys on luistelu. Jääkiekossa pitää tehdä ratkaisut nopeasti, ringetessä rakennetaan kärsivällisesti maalipaikkaa”, vertaa ringettemaajoukkueen hyökkääjä Susanna Tapani kahta lajiaan.
”Melkein ainoa yhtäläisyys on luistelu. Jääkiekossa pitää tehdä ratkaisut nopeasti, ringetessä rakennetaan kärsivällisesti maalipaikkaa”, vertaa ringettemaajoukkueen hyökkääjä Susanna Tapani kahta lajiaan. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Kuka?

Susanna Tapani

 Syntynyt 2. maaliskuuta 1993 Laitilassa.

 Edustaa ringetessä RNK Flyersiä ja jääkiekossa HPK:ta. Keskushyökkääjä.

 Opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa urheilujohtamista ja markkinointia.

 Voittanut ringetessä MM-kultaa ja nuorten MM-kultaa ja hopeaa. Jääkiekossa MM-pronssia naisissa ja nuorissa.

 Kolmesti ringeten SM-sarjan kauden pelaaja.

 Pelasi 2013 jääkiekkoa North Dakotan yliopistossa.

 Mottona ”Treenaa kuin olisit toiseksi paras, pelaa kuin olisit paras.”

”Opin lapsena kuulemma ensin luistelemaan ja sitten vasta kävelemään”, 22-vuotias Susanna Tapani sanoo ja nauraa ajatukselle.

Tarina on helppo uskoa, sillä Tapani kuuluu Suomen ringette- ja jääkiekkomaajoukkueen vakiokalustoon. Palkintokaapista löytyy useita MM-mitaleita molemmista lajeista.

Ringettemaajoukkue pääsee pian tositoimiin, sillä ringeten MM-kisat alkavat Helsingissä 27. joulukuuta. Suomi hakee kisoista jo viidettä peräkkäistä maailmanmestaruuttaan.

Tavoitteen edessä on vain Kanada, jonka kanssa Suomi ratkoo MM-kullan kohtalon. Muut maat eli Tšekki, Slovakia, Ruotsi ja USA pelaavat eri sarjaa, koska tasoero Suomeen ja Kanadaan on niin iso.

”Kanada on kova vastus. Heillä on paljon yksilötaitoa, ja he yrittävät usein tehdä itse hienon maalin. Me pelaamme enemmän joukkueena”, raisiolaista RNK Flyersia edustava Tapani sanoo.

Tapani oli ensimmäistä kertaa jäällä itse asiassa jo ennen syntymäänsä, sillä hänen äitinsä pelasi ringetteä maalivahtina. Kun Tapani kasvoi niin että pysyi pystyssä, lähti koko perhe ulkojäille.

Tapani pelasi ensimmäiset ringettepelinsä 6-vuotiaana Laitilan Jyskeessä, ja hänestä kasvoikin yksi Suomen parhaista ringettepelaajista.

Tänä syksynä Tapani tehtaili yhdessä sarjapelissä jopa 25 tehopistettä (14+11).

”Tuntui, että joka veto meni maaliin. Ei sitä hirveästi enempää tehoja ehdikään tekemään yhden pelin aikana.”

RNK Flyers johtaa tällä hetkellä ringeten pääsarjaa. Tapani pelaa myös jääkiekkoa SM-liigassa HPK:n paidassa. Jäävuoroja on viikossa seitsemän – ja päälle oheistreenit.

”Vapaa-aikaa ei ole liikaa. Jos on, niin harrastan jotain liikuntaa ja shoppailen, jos se lasketaan harrastukseksi”, Turussa tradenomiksi opiskeleva naurahtaa.

Tapani aloitti jääkiekon yläasteella C-poikien joukkueessa. Hän oppi lajin salat hetkessä: Tapani valittiin niin nopeasti nuorten maajoukkueen karsintaleirille, että ei ollut ehtinyt hankkia edes kaikkia jääkiekkovarusteita.

Kuinka erilaisia lajeja ringette ja jääkiekko ovat?

”Melkein ainoa yhtäläisyys on luistelu. Jääkiekossa pitää tehdä ratkaisut nopeasti, ringetessä rakennetaan kärsivällisesti maalipaikkaa.”

Tapanin mukaan jääkiekko tukee ringetessä kehittymistä ja päinvastoin. Entä ilmaveivi? Sen tekeminen lienee ringetessä helpompaa?

”Kyllä. Tein kerran ringettepelissä maalin ilmaveivillä, mutta sitä ei hyväksytty, koska rinkulan pitää pysyä jäässä. Jääkiekossa olen kokeillut ilmaveiviä vain harjoituksissa.”

Tapani odottaa MM-kisoja innolla. Jääkiekossa arvokisat ovat joka vuosi, mutta ringetessä arvokisoja pelataan harvemmin. Suomella on kasassa kova joukkue ja odotukset korkealla.

”Samaan aikaan pelataan nuorten MM-kisat. Paikan päälle tulee varmasti paljon katsojia. Se on hienoa, sillä ringeten SM-sarjassa ei juuri katsojia käy. Ringetteä on hauska katsoa, sillä se on vauhdikasta ja vaatii paljon taitoa”, Tapani sanoo.

Myös muiden lajien valmentajat ovat olleet Tapanista kiinnostuneita.

Ykkösdivisioonaa pelaava Kalannin Pallo -65 pyysi Tapania syksyllä pelaamaan. Salibandya joskus harrastejoukkueessa pelannut Tapani ehtikin yhteen otteluun. Hän tutustui joukkueeseen alkulämmittelyissä.

”Pallo pomppi, ja sitä oli alkuun vaikea hallita. Peli meni kuitenkin hyvin.”

Totta, tehoiksi tulivat 2+2. Jos vain aikataulut sallivat, nähdään Tapania keväällä myös salibandykentillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?