Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten Leijonien kapteeni hyppää Suomen kovaan ykkösketjuun

Urheilu
 
Kapteeni Rantanen toivoo Nuorille Leijonille kultajuhlia
Kapteeni Rantanen toivoo Nuorille Leijonille kultajuhlia
Laitahyökkääjä Mikko Rantanen teki läpimurtonsa viime vuoden nuorten MM-kisoissa. Nyt hän on joukkueen kapteeni, jolta odotetaan maaleja ja johtajuutta. Rantasen toivelistalla on, että Suomi pelaa finaalissa, ja juhlii mestaruutta. Toimittaja Heikki Miettinen HS, kuvaus ja leikkaus Vesa Koivunen.

Yksi vuosi voi muuttaa paljon nuoren jääkiekkoilijan elämässä.

Viime vuonna tähän aikaan olisi ollut aivan liian vaikea kysymys, jos joku olisi udellut, kuka on Mikko Rantanen.

Kaksitoista kuukautta myöhemmin Rantanen tuli odotettuna pelaajana ja joukkueen kapteenina Nuorten Leijonien MM-miehistöön.

Edellisessä 20-vuotiaiden MM-turnauksessa puhutut pelaajat olivat aivan muita kuin Nousiaisista kotoisin oleva Rantanen.

Leijonien peli ei juuri kulkenut Montrealissa tai Torontossa, mutta Rantasen esitykset lähtivät lentoon. Neljä maalia ja rakettimainen nousu joukkueen parhaaksi pelaajaksi.

”En odottanut niin paljon kuin mitä siitä tuli henkilökohtaisesti. Joukkueena se oli iso pettymys”, Rantanen sanoi viime vuoden turnauksesta aatonaaton aamuna Hartwall-areenassa.

Nuorten Leijonien tie tyssäsi Ruotsia vastaan puolivälierissä. Se oli niin peruskauraa kuin vain voi olla.

Paljon alkoi tapahtua Rantasen uralla heti MM-kisojen jälkeen. Turun Palloseuran liigajoukkueessa rupesi paukkumaan maaleja, kun edeltävä syksy oli täynnä hiljaisuutta. Kuin ohimennen Rantanen kävi ratkaisemassa TPS:lle A-nuorten Suomen mestaruuden. Liigassa TPS:n juhlat jäivät vähemmälle.

MM-turnauksella oli iso merkitys, kun Colorado Avalanche varasi Rantasen viime kesänä ensimmäisellä kierroksella ja numerolla kymmenen. Heti perään pukkasi tulokkaiden leiriä ja kutsu Denveriin, joten lennot Atlantin yli tulivat tutuiksi.

Rantanen tarttui mustekynään, teki sopimuksen ja lähti kokeilemaan tasoaan tänä syksynä. Alkukaudesta kertyi kuusi ottelua kirkkaissa valoissa, kunnes kehitysohjelma vei San Antonion farmijoukkueeseen.

Ja kiirettä on pitänyt senkin jälkeen. Rantanen pelasi vielä 21. joulukuuta, matkusti vieraspelistä Iowasta Chicagon ja New Yorkin kautta Helsinkiin ja liittyi MM-joukkueeseen.

Vaikka Rantanen on nuorten joukkueen tähti, joutui 190-senttinen nuorukainen tyytymään pitkillä lennoilla turistiluokkaan.

”Ei ollut ylimääräisiä jalkatiloja, mutta hyvin lennot menivät. Olivat aikataulussa, eikä tullut pitkiä odottamisia.”

Kuluva syksy on ollut vähintään yhtä tehokas kuin taannoinen nuorten MM-turnaus. Rantanen takoi San Antoniossa 22 ottelussa mukavat lukemat 10+16. Hetkessä hänestä tuli AHL:ssä kantava pelaaja, joka kyttää kutsua Coloradoon.

Nuoret Leijonat pelasi pari harjoitusottelua alkuviikosta, ensin Sveitsiä ja perään USA:ta vastaan. Tulos jäi laihaksi.

Voisiko Rantanen olla pelaaja, joka tuo valon tähän ryhmään?

Rantanen haluaa toppuutella, ettei MM-turnaus ole yhden miehen show.

Ilman tarkkoja katseita joukkueen kapteeni ei silti selviä.

Päävalmentaja Jukka Jalonen lataa ykkösketjuun sellaisen määrän osaamista, ettei troikka kalpene vertailussa mihinkään maahan.

HIFK:ta edustava Roope Hintz pelaa keskellä, Torontoon kotiutunut Kasperi Kapanen toisessa laidassa ja Rantanen miehittää toisen.

”Odotan kokonaisvaltaista pelaamista, mutta joukkuepelihän tämä on”, Rantanen sanoi.

Sen toisen puolen Rantanen myös tunnistaa. ”Kun pelaa kärkikentissä, on tulosvastuu. Ei voi ihan nolla-nollaa vetää.”

Hintz, Kapanen ja Rantanen tuntevat toisensa viime vuoden MM-kisoista. Kapanen ei pelannut samassa ketjussa silloin, joten hän liittyy uutena täydentämään tätä kaksikkoa.

Pohjoisamerikkalaiseen tyyliin Rantanen kehuu vuolaasti ketjukavereitaan. Ja tottahan se on. Hintz voi parhaimmillaan johtaa kolmikkoa hienosti. Kapasen laukaukset ja harhautukset ovat parhaimmillaan taidetta, mutta tuittuilut pahimmillaan painajaista.

Tapanina käynnistyvä nuorten MM-turnaus varastaa kiekosta kiinnostuneiden huomion loppiaiseen asti. Nuorista miehistä tulee hetkeksi julkkiksia.

”Kotikisat aiheuttaa varmaan kaikille vähän paineita. Paineiden kanssa pitää elää. Niitä on jääkiekkoilijoilla aina.”

Suomen alkusarjan ottelut ovat loppuunmyytyjä. Jos yhtään muistelee vuoden 1998 MM-turnausta, kun Leijonat voitti kultaa, on samaa hurmosta luvassa.

”Kun on 13 000 ihmistä hallissa, pitää kääntää se hyväksi”, Rantanen sanoi kuin olisi ikänsä pelannut täysissä halleissa.

Kapteeni Mikko Rantanen joutui Suomessa heti median eteen.
Vesa Koivunen
190-senttinen Mikko Rantanen on pelannut tällä kaudella San Antoniossa AHL:ssä.
190-senttinen Mikko Rantanen on pelannut tällä kaudella San Antoniossa AHL:ssä.
Vesa Koivunen
Pikkuleijonien kapteeni Mikko Rantanen ehti keskiviikkona median eteen.
Pikkuleijonien kapteeni Mikko Rantanen ehti keskiviikkona median eteen.
Vesa Koivunen
Laitahyökkääjä Kasperi Kapanen (vas.) ja sentteri Roope Hintz muodostavat Suomen ykkösketjun Mikko Rantasen kanssa.
Laitahyökkääjä Kasperi Kapanen (vas.) ja sentteri Roope Hintz muodostavat Suomen ykkösketjun Mikko Rantasen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!