Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinenkin Napapiirin sankari haluaa maailmanmestariksi

Luistelutaituri Vili Saarijärvellä on keinonsa korvata pientä kokoaan puolustajana. Nuorten MM-kisoissa luvassa on merkittävä rooli.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vili Saarijärvi valittiin viime keväänä 18-vuotiaitten MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi. Niissä kisoissa Suomi sai hopeaa.
Vili Saarijärvi valittiin viime keväänä 18-vuotiaitten MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi. Niissä kisoissa Suomi sai hopeaa. Kuva: Vesa Koivunen

Viitisen vuotta sitten kaksi rovaniemeläistä teinipoikaa pelasi jääkiekkoa ja jalkapalloa samassa joukkueessa. Sitten heidän tiensä erosivat 15-vuotiaina.

Nyt toinen heistä, Olli Ojanaho, on 18-vuotiaana ikäistensä maailmanmestari – suunnistuksessa.

Toinen, Vili Saarijärvi, pyrkii samaan jääkiekossa.

Siihen tarjoutuu tilaisuus tapaninpäivästä alkaen, kun Nuoret Leijonat aloittavat urakkansa Helsingin MM-kotikisoissa.

”Olen Ollia monesti nähnyt, ja nytkin pari viikkoa sitten juteltiin, kun olin muutaman päivän Rovaniemellä. Olli vetää hienosti suunnistuksessa, ja itsekin haluan totta kai maailmanmestariksi. Se on tavoite tässä turnauksessa”, Saarijärvi sanoi HS:lle perjantaina Hartwall-areenassa Nuorten Leijonien harjoitusten jälkeen.

Saarijärvi oli Nuorista Leijonista ainoa, joka ei päässyt kahden vuorokauden joulutauon ajaksi kotiinsa. Rovaniemeläisyydellä oli tekemistä asian kanssa.

”Rovaniemeltä ei ollut tänään lentoja takaisin.”

Sen sijaan Saarijärvi pääsi nauttimaan jouluruokia Espoossa maajoukkuekaverinsa Kasper Björkqvistin kotona.

”He kutsuivat, ja menin sinne ilomielin. Samalla tavalla on mennyt neljä viime joulua, etten ole ollut kotona. Ihan rauhallinen, mukava joulu”, totesi Saarijärvi, joka yöpyi joukkueen hotellissa Helsingissä.

Kun Ojanaho valitsi 15-vuotiaana päälajikseen suunnistuksen, Saarijärvi lähti kehittymään jääkiekkoilijana Oulun Kärppiin.

Vastaavaan elämänmuutoksen ei kuka tahansa pystyisi tuossa iässä, eikä se helppoa ollut Saarijärvellekään.

”Kyllä se eka viikko oli sellaista jännittämistä, mutta siitä se lähti, eikä ole ollut missään vaiheessa mitään ongelmia. Alussa mietittiin, pitäisikö perheen tulla mukaan. Sitten Oulussa asiat järjestettiin hyvin ja oltiin apuna. Siksi se oli lopulta helppo päätös lähteä.”

Sopeutumista helpotti se, että naapureina asuivat niin ikään nyt jalkeilla olevaan alle 20-vuotiaitten maajoukkueeseen kuuluvat Jesse Puljujärvi ja Antti Kalapudas.

Nyt Saarijärvi on yksi Nuorten Leijonien ns. Amerikan-avuista. Kärpistä hän jatkoi kahden kauden jälkeen Yhdysvaltojen USHL-junioriliigaan kaudeksi 2014–15.

Viime kesänä NHL-joukkue Detroit Red Wings varasi Saarijärven kolmannella kierroksella numerolla 73 ja teki suomalaisen kanssa pian sen jälkeen kolmevuotisen tulokassopimuksen.

Saarijärvellä olisi ollut mahdollisuus tulla Kärppiin, mutta hän päätti jäädä Yhdysvaltoihin kehittymään.

Tämän kauden hän pelaa junioriliiga OHL:ssä Flint Firebirdsin joukkueessa. Paikkakunta sijaitsee lähellä Detroitia ja Kanadan rajaa.

”Siirtyminen Amerikkaan oli helpompi, koska siellä asutaan perheissä. Olin ollut jo poissa kotoa, ja siellä sain siihen perheen avuksi. Siinä mielessä ei ollut vaikea lähteä. On ollut hyvä ratkaisu, enkä kadu yhtään. Ekana vuotena halusin nähdä, mitä se siellä on. Päätin jäädä, koska siellä on hyvä olla ja kehittyä.”

Nuorissa Leijonissa 178-senttinen ja 75-kiloinen Saarijärvi on puolustajista pienikokoisin, mutta hän kompensoi kokoaan erittäin hyvällä luistelulla ja mailankäsittelytaidolla.

”Myös pelin ymmärryksellä. Sillä pystyy lukemaan peliä eteenpäin. En ole ikinä kokenut, että pieni koko olisi ollut ongelma. Voima tulee sieltä ajan kanssa. Sen kanssa ei kannata kiirehtiä.”

Joukkueen kisaoppaassa valmennusjohto vertaa Saarijärveä luistelun osalta takavuosien NHL-pelaajaan ja maajoukkuemieheen Reijo Ruotsalaiseen, joka on yksi kaikkien aikojen parhaita luistelijoita suomalaisessa huippukiekossa.

”Kyllä se luistelu varmaan tulee sieltä Rovaniemen ulkojäiltä. Treeneissä vedettiin aina myös luistelutaitoa. Kun on alkanut tulla voimaa jalkoihin, se on tuonut nopeutta. Pari vuotta taaksepäin luistelu oli aika kaukana vahvuuksistani. Nyt se on aika iso vahvuus”, sanoi Saarijärvi, joka viime keväänä valittiin 18-vuotiaitten MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi

Vahvimmillaan Saarijärvi on hyökkäyssuuntaan kiekollisena puolustajana. MM-jäällä hänelle on luvassa tärkeä rooli myös ylivoimapelissä.

”Se on kunnia-asia, ja se pitää hoitaa ja hyödyntää hyvin.”

Missä ja millaisessa tilanteessa kuvittelisit olevasi viiden vuoden päästä?

”Toivottavasti NHL:ssä ja Detroitissa. Se on tavoite, mutta viisi vuotta on pitkä aika ja voi tapahtua mitä vain.”

Nuorten MM-turnaus alkaa lauantaina. Suomi kohtaa avausottelussaan Valko-Venäjän klo 18.00. TV2 näyttää ottelun suorana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!