Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän nuorten jääkiekkoilu kaipaa uudistuksia – maanantaina vastassa Suomi MM-kisoissa

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenberg (vas.) ja A-maajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok seurasivat nuorten harjoittelua vaihtoaitiossa.
Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenberg (vas.) ja A-maajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok seurasivat nuorten harjoittelua vaihtoaitiossa. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Suomi vs Venäjä

 Jääkiekon nuorten MM-turnauksessa Suomi kohtaa Venäjän Hartwall-areenassa kello 18. Yle tv2 17.30–20.30.

 Slovakia–Tsekki klo 14.

 Jäähallissa pelaavat Ruotsi ja USA kello 16. Yle Puhe kello 16–18.15.

 Kanada–Tanska klo 20.

 Suomen jäljellä olevat ottelut: keskiviikkona 30.12. Slovakia kello 18. Samassa yhteydessä Teemu Selänteen paidan jäädytys. Torstaina Tšekki kello 18.

 MM-turnauksen finaali 5. tammikuuta.

Venäjän vaihtoaitiossa riitti kuhinaa, kun joukkue harjoitteli välipäivänä ennen Suomen kohtaamista nuorten jääkiekon MM-turnauksessa.

Ohjeiden jakajien määrästä menestys ei jää ainakaan kiinni Helsingin-kisoissa.

Venäjän 20-vuotisten päävalmentaja Valeri Bragin pysyi kiireisenä koko ajan. Vaihtoaitiossa A-maajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok katseli välillä jäälle, toisinaan hänellä riitti juteltavaa Roman Rotenbergille.

Rotenberg on ollut Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja viime keväästä lähtien, ja muutoksia tulee kuin täysivauhtisesta puhaltimesta.

Suomessa syntyisi pienimuotoinen skandaali, jos Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen tuppautuisi vaihtoaitioon kesken nuorten joukkueen MM-turnauksen.

Rotenberg ei ole moksiskaan. Venäjällä vallitsee vähän toinen kulttuuri.

”Me tehdään tällaisia asioita aika usein”, Rotenberg sanoo. ”Znarok vastaa johtoryhmän päätöksellä kaikista maajoukkueista, eikä vain A-maajoukkueesta.”

Nuorten menestyksen kokonaisvastuu kuuluu Braginille, mutta Znarok jakaa auliisti oppejaan ja vinkkejä.

”Teemme saman systeemin kaikkien maajoukkueiden kohdalla ja tämä on osa Znarokin työtä”, Rotenberg sanoo Hartwall-areenassa.

Venäläisessä kiekkoilussa mennään kohti uutta aikaa, ja kenties vanhaa menestystä.

Neuvostoliiton aikana maan jääkiekkoilu kuului kiistattomasti maailman huipulle. Hyvää se on edelleen, mutta isossa maassa on paljon hukattuja resursseja.

Venäjän liiton hallitus polkaisee tammikuun alussa kunnianhimoisen hankkeen. Maan pelaajamäärät pitää saada nousuun, hallit kuntoon ja tekojäitä lisää.

Oulunkylän, Käpylän ja Kallion kaltaiset ulkojäät puuttuvat lähes kokonaan maasta. Neuvostoaikoina niitä oli, mutta ei juurikaan enää. Nyt yleisöluistelupaikkoja olisi tarkoitus rakentaa lisää. KHL-joukkueiden halliremontit ovat arkipäivää.

Rotenberg kasvoi, kävi kouluja ja pelasi jääkiekkoa Suomessa. Hän näki, miten täkäläinen juniorisysteemi toimii. Samaa ollaan nyt rakentamassa Venäjälle.

”Jos katsoo, miten paljon on harrastajia ja jäätä, on Suomi mennyt isoin askelin eteenpäin. Leijona-polku on hyvä esimerkki, miten asioita pitää hoitaa.”

Leijona-polulla kaikki maajoukkueen ehdokkaat opetetaan samoille Suomi-kiekon tavoille, jopa pelisysteemit alkavat iskostua alitajuntaan.

Venäjällä oli joulupäivänä johtoryhmän kokous, joissa hiottiin päätökset siitä, että junioriohjelma käynnistyy tammikuun alussa. Viisivuotissuunnitelma on olemassa, puuttuu toteutus.

”Me tehdään samantyyppinen ohjelma kuin on Suomen liitolla. Ruotsilla, USA:lla ja Kanadalla on myös omat junioriohjelmansa ja me tunnemme ne kaikki. Olemme jutelleet näiden liittojen kanssa”, Rotenberg sanoo.

Rotenberg myöntää, ettei harrastaja- ja jäätilanne ole hirveän hyvä kahdessa suurimmassa kaupungissa, Moskovassa ja Pietarissa.

”Ei riitä jäätä, ei kouluja eikä koulutettuja valmentajia. Nyt tämä ohjelma on tehty ja sitä ruvetaan rakentamaan ihan kunnolla”, Rotenberg lupaa.

Pietarin SKA:ssa Rotenberg on pannut tuulemaan. Seuran brändi, tunnettuus, fanikauppa ja kiinnostavuus ovat huipussaan. Areena on illasta toiseen täynnä.

Venäjän liittoon Rotenberg tuo brändiosaamisensa. Maajoukkue on virallisesti ristitty nimellä ”Krasnaja masina”, Punainen kone.

Maan kiekkoilun menestyshistoria on niin pitkä, että uuden brändäyksen kautta siitä yritetään saada esimerkki jokaiselle juniorille.

Venäjän jääkiekkoliitto on sekoitus uusia ideoita, vanhaa menestyshistoriaa ja liike-elämää. Naisia ei ole mukaan mahtunut.

Entinen huippumaalivahti Vladislav Tretjak johtaa liittoa. Rotenberg edustaa ideoita, liikemiehet Arkadi Rotenberg ja Gennadi Timtšenko rahavirtoja. Jääkiekon historialehtiä heiluttavat entiset pelaajat ja valmentajat Vladimir Jurzinov, toinen varapuheenjohtaja Boris Majorov, pelaajatähdet Boris Mihailov, Vladimir Petrov, Aleksandr Jakušev ja KHL:n varapuheenjohtaja Valeri Kamenski.

Spartakin GM Aleksei Zhamnov tuntee kiekkoilun yhtä hyvin NHL:ssä kuin KHL:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!