Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö nuorten Leijonien huippuketju hajottaa?

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Vesa Koivunen
Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi juhlivat maanantain Venäjä-ottelussa.
Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi juhlivat maanantain Venäjä-ottelussa. Kuva: Vesa Koivunen

Sebastian Ahon, Jesse Puljujärven ja Patrik Laineen muodostama hyökkäysvitja on vastannut alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa suurimmasta osasta Suomen tehoista. Seuraavissa pelissä tärkeää olisi, että nuoret Leijonat saisi kasaan toisen ratkaisuihin pystyvän ketjun.

Päävalmentaja Jukka Jalonen päätti jo maanantain tappioon päättyneessä Venäjä-ottelussa rikkoa Suomen ykkösketjun, jossa hyökkäsivät Mikko Rantanen, Roope Hintz ja Kasperi Kapanen. Ärhäkästi pelannut Juho Lammikko otti Kapasen paikan kolmikossa.

On kylmä fakta, että nimellisen ykkösvitjan esitykset ovat menneet kahdessa ensimmäisessä ottelussa penkin alle. Sen sijaan Ahon johtama huippuketju on noussut Suomen syömähampaaksi.

Tavallaan on järjetöntä ehdottaa, että nuorten Leijonien toimivin ketjukoostumus pitäisi hajottaa. Toisaalta on vaikea vastustaa ajatusta, että joukkueen kuumimmat pelaajat jaettaisiin eri ketjuihin.

Ahon laiturit, Puljujärvi ja Laine, ovat lähtökohtaisesti Suomen parhaita maalintekijöitä. Ehkä Laineen ja Puljujärven sijoittaminen eri ketjuihin auttaisi joukkuetta tekemään tulosta laajemmalla rintamalla.

Kyseisestä kolmikosta Laine on helpoin irrottaa toiseen ketjuun. Aho ja Puljujärvi ovat pelanneet vuosia yhdessä, mikä näkyy kaksikon välisenä hyvänä kemiana.

Suomen menestyshaaveiden kannalta olisi tärkeää saada kapteeni Mikko Rantasesta kaikki mahdolliset tehot irti. Vuosi sitten nuorten MM-kisoissa Rantanen oli neljällä osumallaan Suomen paras maalintekijä. Syksy Pohjois-Amerikassa on sujunut mainiosti.

Tämä turnaus on alkanut vaisusti osin ketjun heikon yhteispelin vuoksi, osin sen takia, että Rantanen on tottunut pelaamaan AHL:n pienessä kaukalossa erilaisella pelitavalla kuin maajoukkueessa ja isossa eurokaukalossa.

Yksi vaihtoehto olisi laittaa Laine samaan ketjuun Rantasen kanssa. Näiden kahden laiturin keskellä voisi kokeilla esimerkiksi Juho Lammikkoa, joka on pelannut sentterin tontilla junoriliiga OHL:ssä piste per peli -tahdilla.

Tässä skenaariossa Ahon ja Puljujärven rinnalle siirtyisi Hintz, joka taitaa sekä sentterin työnkuvan että laiturin pelipaikan.

Kapasen pudottaminen kolmosvitjaan olisi toki riskiveto. Itsevarma laituri haluaa suuren roolin ja pelipaikan vaihtuminen alempiin ketjuihin saattaisi olla kolaus egolle. Siitä huolimatta Kapanen voisi muodostaa hyvän kolmikon esimerkiksi Aleksi Saarelan ja Julius Nättisen kanssa.

Jalonen todennäköisesti antaa keskiviikon Slovakia-ottelussa näyttöpaikan Antti Kalaputaalle, joka on tähän mennessä tyytynyt 13. hyökkääjän rooliin. Kalaputaalle sopiva paikka lienee nelosketjun keskellä, koska hän on aloituksissa Miska Siitosta parempi.

Voi pitää varmana, että Suomen kokoonpanoon tehdään pieniä muutoksia keskiviikon otteluun. Peli Slovakiaa vastaan on hyvä paikka myllätä koostumuksia ja tehdä rohkeita kokeiluja. Jos homma ei toimi, vanhaan malliin voi palata alkulohkon päätöspelissä Tšekkiä vastaan ja jatkaa sen jälkeen samalla muotilla puolivälieriin.

Nuoret Leijonat tarvitsee kaksi niin sanottua tulosyksikköä, jos kotikisoissa aiotaan taistella kultamitalista. Ahon ketjun rikkominen olisi kokeilemisen arvoinen ratkaisu, kun turnaus on vielä alkuvaiheessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?