Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaisen jalkapallovuoden 10 tärkeintä: hienoja tarinoita ja surkeita loppuja

SJK, Stadin derby, HJK:n dynastian murtuminen ja RoPS:n hopea nousivat vuoden tarinoiden kärkeen.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
SJK juhli kultaa Veikkausliigan päätöskierroksella 25. lokakuuta 2015.
SJK juhli kultaa Veikkausliigan päätöskierroksella 25. lokakuuta 2015. Kuva: Vesa Koivunen

Kotimainen jalkapallovuosi 2015 oli ennen kaikkea Veikkausliigalle merkittävä vuosi. Liiga sai nostetta monella rintamalla, kun SJK, RoPS ja Stadin derby viihdyttivät yleisöä ja ISTV näytti suorana jokaisen liigaottelun. Maajoukkuejalkapalloilussa A-maajoukkueen vuosi oli synkkä, kun EM-karsinnat päättyivät jälleen tuttuun pettymykseen. HS listasi kotimaisen jalkapallovuoden kymmenen merkittävintä asiaa.

1. Seinäjoesta tuli kultainen kaupunki

SJK Seinäjoelta nousi toisena liigavuotenaan jalkapallon Veikkausliigan mestariksi, ja samalla seura näytti ankkuroituvan toistaiseksi kotimaisen seurajalkapalloilun huipulle. SJK:n kehittyminen HJK:n rinnalle toiseksi mahtiseuraksi oli parasta, mitä Veikkausliigassa tapahtui vuonna 2015.

SJK nostaa Pohjanmaalla jalkapalloilun suosiota ja olosuhteiden kehittyminen nostaa myös osaltaan kotimaisen jalkapallon tasoa pitkässä juoksussa. Siitä kiitos kuuluu mesenaatti Raimo Sarajärvelle . Päävalmentaja Simo Valakari nousi kotimaisten valmentajien kapeaan kärkeen.

SJK:n hikisissä voitonjuhlissa oli aistittavissa, millainen perhe SJK:sta oli muotoutunut kauden aikana.

2. Stadin derby oli tuulahdus kansainvälistä tunnelmaa

Stadin derby eli HJK:n ja HIFK:n ensimmäiset kohtaamiset jalkapallon pääsarjatasolla 42 vuoteen olivat mitä parhainta mainosta kotimaiselle jalkapalloilulle ja Veikkausliigalle. Stadin derby historia sisältää hienoja tarinoita, joista tässä tarina viimeisestä derbystä ennen tämänvuotisia derbyjä.

Juha Tamminen
HJK:n Ousman Jallow ja HIFK:n Jukka Sinisalo paikalliskamppailun tiimellyksessä.
HJK:n Ousman Jallow ja HIFK:n Jukka Sinisalo paikalliskamppailun tiimellyksessä.

Media huomioi kolme ottelua näyttävästi, ja vastakkainasettelusta riittää tarinoita tulevillakin kausilla. HIFK:n päävalmentaja Jani Honkavaara nosti valmentajaprofiiliaan ensimmäisellä liigakaudellaan, HIFK ensimmäinen Veikkausliigakausi oli pieni menestystarina ja HIFK:n kannattajat tulivat ryminällä Veikkausliigaan – niin hyvässä kuin pahassa.

3. Mestari kaatui nokalleen

HJK:n mestaruussarjan katkeaminen oli osaltaan parasta mitä Veikkausliigalle saattoi tapahtua. HJK kompuroi lähes historiallisella tavalla. HJK pelasi syksyllä seitsemän perättäisen voitottoman ottelun sarjan, ja siihen HJK:n mestaruustaistelu kaatui lopullisesti.

Maarianhaminasta alkoi loppukiri, joka riitti lopulta vain kolmanteen sijaan. Kahdeksalla perättäisellä voitottomalla ottelulla Mika Lehkosuon HJK olisi tehnyt historiaa, sillä vastaavanlaista ottelusarjaa ei Urheilumuseon tietopalvelun mukaan löydy HJK:n historiasta.

HJK:n vaikeudet Veikkausliigassa alkoivat kasautua sen jälkeen, kun joukkue putosi karmealla tavalla Mestarien liigan kolmannella kierroksella häviämällä 3–4 Astanassa. Se tappio meni suomalaisen urheiluhistorian tarinoihin surkeimmista tappioista.

HJK:n kaudessa riitti kuitenkin tarinoita: Aki Riihilahden rakentama silta Japanin-markkinoille, Veikkausliigan mielenkiintoisimpiin ja parhaimpiin pelaajiin lukeutunut Atomu Tanaka, Rasmus Schüllerin nousu HJK:n pelilliseksi johtajaksi ja poikkeuksellinen loukkaantumissuma.

4. RoPS:n historian ensimmäinen hopea

Rovaniemen Palloseuran historian paras sijoitus pääsarjassa on pakko nostaa jalkapallovuoden tärkeimpiin tapahtumiin. RoPS:n menestys henkilöityi pitkälti päävalmentaja Juha Maliseen, mutta osansa menestyksessä on myös muulla seurajohdolla, ja etenkin urheilutoimenjohtaja Jari Ilolalla.

Malinen onnistui rakentamaan suuria persoonia (muun muassa Moshtagh Yaghoubi ja Aleksandr Kokko) sisältävästä joukkueesta yhtenäisen voittavan joukkueen, jonka peli kehittyi kauden mittaan. RoPS:n olosuhteet ovat viimein ajan tasalla, kun Keskuskenttä sai uuden pääkatsomon.

Ennusmerkit ovat sellaiset, että hissijoukkueen maine siirtynee toistaiseksi historiaan.

5. Paatelaisen kujanjuoksu

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana Mixu Paatelainen sai osakseen kritiikkiryöpyn vuonna 2015. Paatelainen kulki jääräpäisesti tiensä loppuun valitsemallaan tyylillä, soimasi pelaajia ja antoi välillä täyslaidallisen myös median edustajille.

Kimmo Räisänen
Mixu Paatelainen sai potkut maajoukkueesta kesäkuussa.
Mixu Paatelainen sai potkut maajoukkueesta kesäkuussa.

Paatelainen oli lopussa niin sanotusti rampa ankka, ja vääjäämättömiltä näyttäneet potkut tulivat lopulta kesäkuussa, kun Unkari murskasi Huuhkajien unelman. Suomi jäi lopulta neljänneksi karsintalohkossa pestyään lopulta kasvojaan päävalmentaja Markku Kanervan johdolla.

Joulukuusivitsit päätyivät Paatelaisen ansiosta suomalaisen jalkapallon folkloreen.

6. Palloliiton päävalmentajahaku

Suomen Palloliitto teki mediatempun, kun se ilmoitti hakevansa avoimella haulla päävalmentajaa jalkapallomaajoukkueelle. Miten avoin haku se lopulta oli, sen tietävät vain Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja, pääsihteeri Marco Casagrande, Jari Litmanen ja Hannu Tihinen, jotka olivat nelikkona etsimässä uutta päävalmentajaa.

Juhani Niiranen / HS
Hans Backe aloittaa jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana vuoden 2016 alussa.
Hans Backe aloittaa jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana vuoden 2016 alussa.

Prosessista seuloutui lopulta esiin ruotsalainen Hans Backe, joka kertoi tässä Helsingin Sanomien haastattelussa näkemyksiään tulevasta työstään. Se olikin Backen harvoja haastatteluita syksyllä, sillä niin tehokkaasti Palloliitto piti Backea piilossa. Josko ruotsalaisen päävalmentajan avulla Palloliittokin siirtyisi moderniin, avoimeen viestintään – se jää nähtäväksi.

7. Puheenjohtaja Pertti Alajan kuurupiilo

Palloliiton puheenjohtajan Alajan puhelin tuuttasi varattua tai soi vastaamatta kesällä. Palloliiton kyvyttömyydestä viestiä avoimesti kertoi myös se, miten Alaja pysyi vaiti silloin, kun hänen olisi pitänyt kommentoida Fifan skandaalia ja sitä, miten Suomi äänestää ja äänesti kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajavaalissa. Fifan skandaali oli juuri ryöpsähtänyt jalkapallomaailman ja Palloliiton silmille.

Alajalle Fifan johtajien pidätykset tulivat täytenä yllätyksenä, mitä voi pitää valtavana yllätyksenä. Alaja kuitenkin tuntee ”veijarit”.

Kommentointi jäi lopulta pitkälti Casagranden harteille.

8. Lukas Hradeckyn siirto Bundesliigaan

Suomen maajoukkuemaalivahdin Lukas Hradeckyn siirto Tanskan liigasta Bundesliigaan tuli todellisena yllätyssiirtona, ja samalla se oli kotimaisen jalkapallovuoden kovin pelaajasiirto.

Hradecky ansaitsi siirtonsa hyvillä peleillään Tanskassa, ja hyvät pelit saivat jatkoa Saksassa.

Aapo Riihimäki
Tinja-Riikka Korpela on Bayern Münchenin ykkösmaalivahti.
Tinja-Riikka Korpela on Bayern Münchenin ykkösmaalivahti.
9. Korpela voitti Saksan mestaruuden

Maailman neljänneksi parhaaksi naisten maalivahdiksi valitun Tinja-Riikka Korpelan siirtyminen Tyresöstä Bayern Müncheniin oli kova uutinen vuonna 2014. Korpela on yksi maailman parhaimmista pelaajista, ja se on valtava asia suomalaiselle jalkapalloilulle. Vuoden 2015 toukokuussa Korpela juhli ensimmäistä Saksan mestaruuttaan.

10. Vilppiepäily painettiin villaisella

Heinäkuussa Kakkosen ottelussa MuSa–Kaapo epäiltiin vilppiä, ja Lounais-Suomen poliisilaitos rupesi tutkimaan asiaa. Elokuussa poliisi lopetti tutkinnan, ja se oli jalkapallovuoden huonoimpia uutisia. Tutkinnan lopettaminen osoitti jälleen kerran, miten huonosti vilppiepäilyitä pystytään tutkimaan Suomessa. Ottelutulosmanipulaatiot ovat tällä haavaa suurin uhka jalkapalloilulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!