Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Heikkinen neuvoi hiihtovaltias Martin Johnsrud Sundbyä: ”Ei olisi varmaan pitänyt”

Matti Heikkinen muistaa aikoinaan miettineensä Sundbyn tulevaisuutta hiihtäjänä. ”Tuleekohan tuostakaan kaverista mitään”, Heikkinen pohti kymmenen vuotta sitten.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby on voittanut hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti peräkkäin. Kuva Rukan maailmancupista.
Martin Johnsrud Sundby on voittanut hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti peräkkäin. Kuva Rukan maailmancupista. Kuva: Vesa Koivunen

Kuka?Martin Johnsrud Sundby

 Syntynyt 26.9. 1984

 Asuu Oslossa

 Naimisissa, yksi lapsi, toinen tulossa

 Parhaita saavutuksia:

Maailmancupissa kaksi kokonaisvoittoa, 21 osakilpailuvoittoa, olympialaisissa kultaa (viesti) ja yksi pronssi, MM-kisoissa kultaa (viesti), yksi hopea ja yksi pronssi, kaksi Tour de Skin voittoa

Kevättalvella 2006 kaksi nuorta hiihtäjää tahkosi suunnilleen samoilla häntäpään sijoilla maailmancupin yhdistelmäkilpailua Ruotsin Falunissa.

Silloin 22-vuotias Matti Heikkinen ja vuotta nuorempi Norjan Martin Johnsrud Sundby tunsivat jo toisensa kansainvälisistä nuorten kisoista.

Heikkisellä oli menossa uran 14. mc-startti, Sundbyllä vasta toinen.

”Tuleekohan tuostakaan kaverista mitään”, Heikkinen muistaa silloin ajatelleensa Sundbystä.

Nyt Heikkinen naurahtaa muistikuvalle kisasta, jossa hän päätyi sijalle 40 ja Sundby 44:nneksi. Voiton vei, ensimmäistä kertaa urallaan, muuan Petter Northug, joka silloin oli 20-vuotias.

Kyllä, Sundbystä tuli jotain. Sen tietävät kaikki hiihdon ystävät eri puolilla maailmaa ja Norjassa suunnilleen koko kansa.

Kahdella edellisellä kaudella Sundby voitti Tour de Ski -kiertueen ja maailmancupin kokonaiskilpailun.

Tällä kaudella on hän tähän mennessä ollut entistäkin hallitsevampi. Hän johtaa maailmancupia ylivoimaisesti voitettuaan kuudesta normaalimatkan kilpailusta viisi ja niistä neljä peräkkäin. Moinen dominanssi on poikkeuksellista miesten maailmancupissa, jossa kilpailu kärjessä on erittäin kovaa.

Tämän perusteella 31-vuotias metsuripartainen Sundby on ylivoimainen voittajasuosikki perjantaina alkaneella 10. Tourilla.

Sveitsin Lenzerheidessa hiihdetyssä Tourin aloittaneessa sprintissä (v) Sundby sijoittui neljänneksi.

”Sundby on esimerkki siitä, että kovalla työnteolla ja asenteella pystyy hiihtämään äärimmäisen kovaa. Nyt hänen vauhtinsa on ällistyttävää”, sanoo Heikkinen, joka luonnehtii kollegaansa lupsakaksi kaveriksi.

Uransa alkuvaiheessa Sundby profiloitui perinteisen hiihtäjäksi. Ensimmäiset voittonsa ja muut kärkisijansa hän sai maailmancupissa perinteisellä.

Vähitellen hän alkoi kuitenkin menestyä myös vapaalla, ja se oli määrätietoisen kehitystyön tulosta. Vastaavaa on moni yrittänyt – Suomessakin – mutta vain harva on onnistunut.

Kesällä 2012 Heikkinen muistaa hiihtäneensä Sognefjelletin leirillä Sundbyn perässä.

”Hän tuskaili vapaan tekniikkansa kanssa, ja annoin pienen neuvon. Ei olisi varmaan pitänyt”, Heikkinen hymähtää.

Meni jokunen kuukausi, ja Sundby voitti Ruotsin Jällivaarassa maailmancupin avauskisan – vapaalla. Heikkinen oli samassa 15 km:n kilpailussa neljäs.

Minkä neuvon annoit kaverille?

”Sanoin, että kannattaa liu’uttaa suksea suoraan eikä sivulle.”

Sundbyn kehittyminen perinteisen menijästä maailman tämän hetken parhaaksi yleishiihtäjäksi on kannustava esimerkki vaikkapa Iivo Niskaselle.

”Hän on löytänyt jopa aika myöhäisellä iällä nopeuden sprinttejä varten”, Niskanen sanoi Rukalla.

”Hän on esimerkki siitä, että on mahdollista nostaa heikkoudet sille tasolle, että pystyy menestymään maailman huipulla, kunhan fyysinen kapasiteetti on tarpeeksi hyvä.”

Heikkisen valmentaja Toni Roponen pitää Sundbytä tällä hetkellä jopa ylivertaisena mieshiihtäjänä.

”Teknisesti sekä lihaskestävyydeltään ja keskivartalon hallinnaltaan hän on parempi kuin kukaan muu”, Roponen arvioi.

”Lisäksi hänellä on käsittämätön kyky kestää enemmän harjoittelua kuin muut.”

Sundbyn hurjista harjoitusmääristä on kohuttu hiihtopiireissä. Viime kaudella harjoitustunteja kertyi 1 100, ja lisäystä Sotšin olympiakauteen tuli 150 tuntia.

”Opin, että pystyn treenaamaan enemmänkin. Tuo ei ole rajani. Samalla myös pohdin, onko järkevää harjoitella noin paljon.”

”Toisaalta rakastan sitäkin, että ihmiset puhuvat harjoittelustani. Se on jopa yksi tavoitteeni”, Sundby sanoi syksyllä Hiihto-lehden haastattelussa.

Tälle kaudelle hänen kerrotaan lisänneen edelleen harjoitusmääräänsä.

Vastaavasti Heikkisen tavoitteena oli ennen syksyn selkävaivaa päästä 700 tunnista tällä kaudella vähintään 800:aan.

Ydinteema Sundbyn harjoittelussa on heikkouksien kehittäminen. Ennen se oli vapaan tekniikka, sittemmin nopeus ja tasatyöntö.

”Tasatyöntö on nyt suurin heikkouteni. Sen kehittämiseksi olen katsonut videolta paljon muun muassa Petterin [Northug] tasatyöntöä”, Sundby kertoi Rukalla.

Joulua edeltävänä viikonloppuna hänestä tuli maailmancupin historiassa toinen mies, joka on voittanut normaalimatkan kilpailun pelkällä tasatyönnöllä.

Sundbyn mielestä hänen parasta lahjakkuuttaan on kyky harjoitella paljon ja rasittaa elimistöään äärirajoille.

”Olen hyvin varma suorittaja. Minulla ei ole juurikaan poikkeuksellisen hyviä päiviä, mutta toisaalta ei koskaan huonoja päiviä.”

”Se on vahvuus Tour de Skillä, sillä huonoimmat kilpailuni paranevat vuosi vuodelta”, maailmancupissa tähän mennessä 21 kertaa voittanut Sundby sanoi Hiihtäjä-lehdelle.

Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!