Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anne Pohjola lähtee ringeten kultajahtiin ilman paineita

Jääkiekko opetti ringeten maajoukkuehyökkääjälle armoa itseään kohtaan.

Urheilu
 
Mika Ranta / HS
Anne Pohjola teki ensimmäisessä finaalissa tehot 1+3. ”Joukkue pelasi hyvän pelin. Pystymme kuitenkin vielä parempaan”, Pohjola sanoi.
Anne Pohjola teki ensimmäisessä finaalissa tehot 1+3. ”Joukkue pelasi hyvän pelin. Pystymme kuitenkin vielä parempaan”, Pohjola sanoi. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Anne Pohjola

 Syntynyt 18.04.1985 Kuopiossa. Asunut koko elämänsä Lapinlahdella.

 Seura ringetessä NoU eli Nokian urheilijat. Pelipaikka keskushyökkääjä.

 Seura jääkiekossa Lapinlahden Luistin -89. Pelaa jääkiekossa mieluiten laitahyökkääjänä.

 Voittanut ringetessä kolme MM-kultaa, yhden seurajoukkueiden MM-kullan, 8 SM-kultaa ja yhden SM-hopean.

 Koulutukseltaan lähihoitaja, opiskelee sairaanhoitajaksi.

Noin 300 grammaa painava kuminen rinkula voi saada suuria aikaan, vaikka hitsata perheen tiiviiksi. Näin on käynyt ringetteen hullaantuneen Anne Pohjolan perheessä. Pohjola, 30, on Suomen ringettemaajoukkueen tähtipelaajia, eikä ihme.

Lapinlahtelainen Pohjola otti ensikosketuksensa luistimiin ja kumiseen ringetterinkulaan 4-vuotiaana. Isä Juha Pohjola valmensi Lapinlahden Luistin -89 -joukkuetta, Annen äiti ja sisko pelasivat pakkiparina, ja Anne itse kulki joukkueen maskottina nyytistä asti.

Ensimmäisen SM-liigapelinsä hän pelasi 15-vuotiaana.

”Ringette teki perheestäni läheisen. Olemme saaneet tehdä tätä hommaa koko perheen voimin”, Pohjola sanoo.

Suomi jahtaa Helsingissä paraikaa pelattavista ringeten MM-kisoista viidettä peräkkäistä maailmanmestaruuttaan, josta maa kisaa Kanadan kanssa. Suomi voitti ensimmäisen ottelun perjantaina 8–2, ja kultaan vaaditaan kaksi voittoa.

Mestaruus on katkolla Suomelle tänään sunnuntaina. Pohjola on jo ennestään voittanut kolme MM-kultaa.

Yhdessä suhteessa nämä kisat ovat Pohjolalle erilaiset, sillä yksi on poissa. Pohjolaa koko ikänsä valmentanut isä ja valmentajalegenda Juha Pohjola kuoli lokakuussa syöpään. Isä valmensi tyttärensä Lapinlahden Luistin -89 -joukkuetta viime hetkiinsä asti.

”Purimme aina isän kanssa pelitapahtumat yhdessä pelin jälkeen. On outoa tehdä tätä ilman isää, joka on ollut aina tukena. Hänen sairautensa opetti tajuamaan, kuinka tärkeää terveys on.”

Pohjola on muutenkin eri ihminen kuin edellisissä kotikisoissa 2010. Silloin hänellä oli valtavat odotukset itsensä suhteen, ja paineet olivat kovat. Nyt on toisin, kiitos jääkiekon.

Mitä tehdä, kun on voittanut ringetessä kaiken mahdollisen? Kokeilla siipiään myös toisessa lajissa. Suomen ringettemaailmaa dominoinut Lapinlahden Luistin -89 päätti toissavuonna vaihtaa ringeten jääkiekkoon.

Anne Pohjolalla saati muilla pelaajilla ei ollut jääkiekosta juuri mitään kokemusta, mutta niin vain Mestikseen ilmoittautunut joukkue voitti Mestiksen ja jäi kauden päätteeksi pisteen päähän SM-liigapaikasta. Suoritus on hurja. Joukkueen valtteja ovat luisteluvoima ja pelikäsitys.

”Olemme kehittyneet onneksi tosi paljon myös mailankäsittelyssä”, Pohjola sanoo.

Hän jatkoi ringeten pelaamista Nokian joukkueessa. Helppoa jääkiekon opettelu ei ole ollut.

”Haluaisin osata tehdä kaiken aina heti parhaalla mahdollisella tavalla. Turhauduin välillä treeneissä paljon, kun en osannut jotain. Olen joutunut opettelemaan armoa itseäni kohtaan.”

Ja armoa hän on oppinutkin. Pohjola pelaa ringeten MM-kisoissa ensimmäistä kertaa rentona. Riittää, että tekee kentällä sen, minkä osaa – ja nauttii pelaamisesta.

Suomi oli ensimmäisessä finaalissa Kanadaa edellä kaikessa: hyökkäys, maalivahtipeli, karvaus ja viimeistely olivat parhaimmillaan näyttävää. Taidokas Kanada ei tule antamaan Suomelle kultaa helpolla.

Pohjolalla on erinomainen luistelutaito ja pelikäsitys. Hän on Suomen johtavia pelaajia yhdessä Susanna Tapanin ja Marjukka Virran kanssa. Pohjola iski avauspelissä tehot 1+3.

Vaikka isä ei ole enää katsomossa, ei hän ole kokonaan poissa.

”Välillä tulee hyvänolon tunne, että hän on mukana.”

Ringeten MM-finaali Kanada–Suomi tänään kello 16.30 Helsingin jäähallissa.

Mika Ranta / HS
Anne Pohjola pelaa ringeten lisäksi myös jääkiekkoa.
Anne Pohjola pelaa ringeten lisäksi myös jääkiekkoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!