Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikkinen nopeampi kuin Sundby – löysi norjalaisen yllättävään tappion kaksi syytä

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Matti Heikkinen oli osuusajoissa yhdeksänneksi nopein.
Matti Heikkinen oli osuusajoissa yhdeksänneksi nopein. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lenzerheide. Matti Heikkinen oli yksi niistä 21 miehestä, jotka selvittivät sunnuntaina Tour de Skillä 10 km:n (v) takaa-ajon nopeammin kuin kiertuetta ylivoimaisessa johdossa jatkava Norjan Martin Johnsrud Sundby.

Heikkinen oli takaa-ajon osuusajoissa yhdeksänneksi nopein ja selvästi paras suomalainen. Sundby hävisi jyväskyläläiselle kahdeksan sekuntia.

Heikkisen mielestä Sundbyn tappio selittyy kahdella tekijällä.

”Ymmärrän täysin, että tänään Sundbyn ei kannattanut hiihtää kovaa 30 km:n jälkeen korkealla. Saattaa olla taktiikan paikka kaikki, mitä saa säästettyä energiaa, pyöritettyä konetta ja vältettyä liiallista hapotusta”, Heikkinen arvioi.

Ilmeisestä säästelystä huolimatta Sundby lisäsi etumatkaansa toisena olevaan Petter Northugiin.

Toinen selittävä oli se, että Sundby joutui hiihtämään yksin ja Heikkinen hyötyi ryhmästä, jossa tuli kolmantena maaliin sijalla 22.

Mistä se porukassa hiihtämisen hyöty tulee?

”Se on kuin pyöräilyssä mutta pienemmässä mittakaavassa, kun nopeus on puolet pienempi. Porukka puskee sitä ilmamassaa eteenpäin, ja joka laskussa mennään kovempaa”, Heikkinen selosti.

Heikkisen mukaan yksittäisiä hyötysekunteja tulee siellä täällä.

”Kun kierretään samaa kierrosta, se on äkkiä se puoli minuuttia 15 km:n kisassa. Jos on nälkäistä porukkaa, ja yhdellä alkaa hyytyä, löytyy aina uusi veturi, joka on siellä peesissä saanut vähän helpompaa tekemistä. Peesissä hiihtäessä tulee tietyissä maastonkohdissa hetkiä, jolloin voi rentoutua.”

Kisan aikana Heikkisen havaitsi ympärillään tietynlaista motivaation puutetta.

”Kyllä se paistaa kaikesta tekemisestä siinä porukassa, kun aikaerot on niin isoja, että tällaisessa kisassa ei ole mahdollista hiihtää kiinni mitään isoja eroja. Kovaa hiihtämisen motivaatio on aika alhaalla. Sen näki miehistä. Vetohaluisia miehiä ei ollut.”

Heikkinen aikoo hiihtää koko kiertueen läpi – päinvastoin kuin monena edellisinä vuosina. Vuosi sitten hän ei ollut ollenkaan mukana.

”Päivä kerrallaan yritän tehdä yksittäisiä hyviä suorituksia.”

Iivo Niskasen vaikeudet hapensaannin kanssa jatkuivat. Paljon kertoi se, että hän hiihti käytännössä saman osuusajan kuin Sami Jauhojärvi, joka tunnetusti ei ole vapaan menijä.

Sunnuntain osuusajoissa kaksikko hävisi yli puoli minuuttia Heikkiselle.

”Huono reissu oli. Kala kuivalla maalla  -fiilis. Ei tartu happi. Nousuihin ei pysty hiihtämään yhtään. Ei oikein tunnu kilpahiihdolta. Toivon, että Oberstdorfissa lähtee homma käyntiin. Täällä kun ei ole homma balanssissa, sen tietää, että tulos on tuommoinen”, sanoi Niskanen, joka suhtautuu luottavaisemmin Oberstdorfin keskiviikkona hiihdettävään 15 km:n (p) yhteislähtöön.

Niskanen jatkaa Touria sijalta 32.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!