Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikkinen on Tour de Skin takinkääntäjä – tällä kertaa kiertue jatkuu loppuun asti

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Matti Heikkinen aikoo hiihtää läpi koko Tour de Ski -kiertueen, vaikka hän on aiemmin ollut toista mieltä.
Matti Heikkinen aikoo hiihtää läpi koko Tour de Ski -kiertueen, vaikka hän on aiemmin ollut toista mieltä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lenzerheide

Hiihtäjä Matti Heikkinen tunnetaan harkittujen sanojensa mittaisena miehenä, mutta on hänelläkin heikot hetkensä.

Meneillään olevalla 10. Tour de Ski -kiertueella Heikkinen on takinkääntäjä – tosin ihan myönteisessä sävyssä.

Urheilija tulee helposti pettymyksen hetkellä sanoneeksi jotain, mitä myöhemmin katuu tai ainakin joutuu selittämään.

Neljä vuotta sitten, kun edellisen kerran oli arvokisaton talvi, Heikkinen löysi itsestään tyyppivian Tourilla.

Hän tuli siihen tulokseen, ettei ole tyypiltään kiertuehiihtäjä, jollaisen pitää pystyä tasaisen koviin suorituksiin päivästä toiseen puolentoista viikon ajan.

”Todennäköisesti en tule täällä Fiemmessä enää Tourilla hiihtämään. On viisasta väistää. Jos tämä ei ole oma juttu, se on pakko myöntää ja keskittyä niihin juttuihin, joissa menestystä on tullut aikaisemminkin. Ei kannata hakata päätä seinään väkisin”, Heikkinen puhisi tammikuussa 2012 jäätyään Tourin viimeistä edellisessä kilpailussa huonoimmaksi suomalaiseksi sijalle 51.

Nyt Heikkisellä on päinvastainen meininki. Hän aikoo hiihtää koko kiertueen Alpe Cermisin maaliin asti, jos kaikki on kunnossa.

”Kaikenlaista sitä suutuspäissään tuli sanottua”, Heikkinen, 32, naurahti, kun häntä muistutti neljän vuoden takaisesta vuodatuksesta.

Edellisinä vuosina Heikkinen on käynyt Tourilla vain kääntymässä parin kisan verran, ihan suunnitelman mukaan. Viime kerta jäi kokonaan väliin.

Kaikkiaan hän on hiihtänyt Alpe Cermisin maaliin vain neljästi, viimeksi neljä vuotta sitten.

Tällä kertaa voimia ei tarvitse säästellä helmikuun arvokisoihin. Sitä paitsi Heikkinen haluaa nyt itselleen kilpailuja.

Syksyn selkävaivan ja sen vaatiman kuntoutuksen takia takana oli ennen Touria vasta kaksi starttia, joista ensimmäinen Davosin 30 km:llä toi 11. sijan ja oli monien mielestä kovin suoritus, jonka suomalainen mieshiihtäjä on tällä kaudella toistaiseksi esittänyt.

”Rohkeasti ja kovaa haen maksimaalisia suorituksia joka päivä. Nyt on tärkeää saada kilpailuja.”

Sunnuntaina Heikkinen oli yksi niistä 21 miehestä, jotka selvittivät 10 km:n (v) takaa-ajon nopeammin kuin kiertuetta ylivoimaisessa johdossa jatkava Norjan Martin Johnsrud Sundby.

Heikkinen oli takaa-ajon osuusajoissa yhdeksänneksi nopein ja selvästi paras suomalainen. Sundby hävisi jyväskyläläiselle kahdeksan sekuntia.

Heikkisen mielestä Sundbyn tappio selittyy kahdella tekijällä.

”Tänään Sundbyn ei kannattanut hiihtää kovaa 30 km:n kisan jälkeen korkealla. Kaikki on taktiikkaa, mitä saa säästettyä energiaa ja vältettyä liiallista hapotusta”, Heikkinen arvioi.

Toinen selittävä tekijä oli se, että Sundby joutui hiihtämään yksin ja Heikkinen hyötyi ryhmästä, jossa tuli kolmantena maaliin sijalla 22.

Mistä se porukassa hiihtämisen hyöty tulee?

”Se on kuin pyöräilyssä mutta pienemmässä mittakaavassa, kun nopeus on puolet pienempi. Porukka puskee sitä ilmamassaa eteenpäin, ja joka laskussa mennään kovempaa”, Heikkinen selosti.

Heikkisen mukaan yksittäisiä hyötysekunteja tulee siellä täällä.

”Kun kierretään samaa kierrosta, se on äkkiä se puoli minuuttia 15 km:n kisassa. Jos on nälkäistä porukkaa, ja yhdellä alkaa hyytyä, löytyy aina uusi veturi, joka on siellä peesissä päässyt vähän helpommalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!