Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upottaako Suomen tähtiketju Ruotsin? Näihin asioihin kiihkeä MM-välierä ratkeaa

Turnauksen paras puolustus asettaa todelliseen testiin Suomen superketjun, joka on iskenyt MM-turnauksessa huimat tehot 15+23.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Kotiyleisön tuki auttaa Suomea.
Kotiyleisön tuki auttaa Suomea. Kuva: Vesa Koivunen

Suomi kohtaa jääkiekon nuorten MM-kisojen välierässä tänään kello 16 Ruotsin, eikä pelistä puutu panosta tai tunnetta. Voittaja etenee MM-finaaliin, joka on vuorossa tiistaina kello 20.30.

Nuoret Leijonat on saanut aikaan todellisen jääkiekkohuuman vauhdikkaalla ja hyökkäysvoittoisella pelillään MM-kotikisoissa. Suomen otteluissa on nähty ylivoimaisesti eniten maaleja kaikista MM-turnauksen joukkueista, viidessä pelissä yhteensä peräti 47.

Suomen kannalta avainasemassa on puolustuspelin ja alivoiman parantaminen sekä maalintekovastuun jakautuminen aiempaa leveämmälle.

HS arvioi pelin eri osa-alueet ja sen, miten voimasuhteet asettuvat.

Maalivahtipeli

Suomen maalilla nähdään todennäköisesti Kaapo Kähkönen, joka korvasi Veini Vehviläisen kesken Kanada-ottelun. Kähkönen pelasi alkulohkossa lisäksi 8–3-voitossa Slovakiaa vastaan torjuen 25 laukausta.

Vesa Koivunen
Kaapo Kähkönen vaihdettiin maaliin kesken ottelun puolivälierässä Kanadaa vastaan.
Kaapo Kähkönen vaihdettiin maaliin kesken ottelun puolivälierässä Kanadaa vastaan.

Ruotsin tolppien väliin luistelee turnauksen parhaan maalivahdin tittelistä taisteleva Linus Söderström. Hän on pelannut neljä peliä torjuntaprosentilla 95,19. Nollapelejä hänellä on tilillään kaksi. Vaikka Kähkönen otti muutaman huipputorjunnan ja pelasi vahvan pelin Kanadaa vastaan, on maalivahtivertailussa Ruotsilla lievä etu.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ruotsin Linus Söderström on ollut yksi kisojen parhaista maalivahdeista.
Ruotsin Linus Söderström on ollut yksi kisojen parhaista maalivahdeista.

Puolustus

Suomen puolustuspeli ei ole vakuuttanut missään vaiheessa turnausta. A-sarjasta pudonnutta Valko-Venäjää vastaan otetun 6–0-voiton jälkeen omiin on mennyt neljässä ottelussa yhteensä peräti 18 maalia, eli yli 4,5 ottelua kohti. Kanadaa vastaan Nuoret Leijonat lahjoitti pari maalia karkeilla harhasyötöillä.

Hyökkäyspäässä puolustajista on sen sijaan ollut paljon iloa, ja Olli Juolevi komeilee puolustajien pistepörssin kärjessä tehoilla 0+9. Myös Vili Saarijärven otteet ovat herättäneet ihastusta, ja pistetili on komistunut kolmella syötöllä.

Vesa Koivunen
Olli Juolevi johtaa puolustajien pistepörssiä.
Olli Juolevi johtaa puolustajien pistepörssiä.

Ruotsin puolustus on ollut täyttä rautaa, sillä joukkue on pitänyt maalinsa puhtaana peräti kolmesti viidessä ottelussa. Joukkue päästi avausottelussaan Sveitsiä vastaan kolme maalia, mutta sen jälkeen vain Kanada onnistui 2–5-tappiossaan sytyttämään punalampun Ruotsin maalin takana. Ruotsilla selvä etu.

Hyökkäys

Suomi on tehnyt turnauksessa peräti 29 maalia, eli lähes kuusi ottelua kohti. Huippuketju Jesse Puljujärvi Sebastian Aho Patrik Laine on koonnut huimat tehot 15+23 ja miehittää pistepörssin kärkisijat. Myös Aleksi Saarela on onnistunut maalinteossa jo neljästi. Nyt tehoja kaivataan myös muilta kärkipelaajilta.

Ruotsi on tehnyt 25 maalia, joten tulivoimaa löytyy myös sinikeltaisista. Joukkueen paras pistemies on 17-vuotias Alexander Nylander tehoilla 4+5. Myös Adrian Kempe (3+3) ja Dimitri Timašov (2+4) ovat vaarallisia. Suomella kuitenkin etu PuLa-Aho-ketjuksi nimetyn kolmikon ansiosta.

Vesa Koivunen
Vasta 17-vuotias Alexander Nylander on Ruotsin paras pistemies.
Vasta 17-vuotias Alexander Nylander on Ruotsin paras pistemies.

Erikoistilanteet

Suomi on turnauksen paras ylivoimajoukkue. Maaleja on syntynyt yhteensä kymmenen 22 yrityksellä. Ruotsi on tilaston nelonen seitsemällä maalilla 26 yrityksestä.

Ruotsi on vastaavasti turnauksen paras alivoimajoukkue. Se on päästänyt vain yhden maalin, vaikka on joutunut alivoimalle 19 kertaa.

Suomi on päässyt harjoittelemaan alivoimaa yhtä paljon, mutta omiin on mennyt seitsemän kiekkoa, ja Nuoret Leijonat onkin turnauksessa vasta seitsemänneksi paras alivoimalla.

Henkinen puoli

Ruotsi kaatoi Suomen viime vuoden MM-kisojen puolivälierissä maalein 6–3. Suomi voitti ottelun laukaukset 33–30, mutta etenkin ylivoiman tehottomuus maksoi välieräpaikan. Suomi pääsi yrittämään neljästi ylivoimalla ilman tulosta, mutta Ruotsi iski kolmesti.

Maalintekijöistä Mikko Rantanen ja Kasperi Kapanen haluavat varmasti revanssin ja samalla nousta tähän asti nähtyä isompaan rooliin.

Suomi on osoittanut jo nähdyissä peleissä, ettei pelaajien päätä pakota tiukassakaan paikassa. Joukkue on noussut jo useamman kerran tappioasemasta voittoon, ja taistelu puolivälierässä Kanadaa vastaan antoi uskoa siihen, että mikään ei ole mahdotonta.

Ruotsissa vannotaan tällä kertaa joukkuepelin nimeen ja pelätään Suomen ykkösketjua, Leijonilla lievä etu.

Vesa Koivunen
Jesse Puljujärvi (vas.) ja Patrik Laine ovat olleet loistavassa vireessä koko kisojen ajan.
Jesse Puljujärvi (vas.) ja Patrik Laine ovat olleet loistavassa vireessä koko kisojen ajan.

Kotiyleisön tuki

Kotiyleisön merkitystä ei kannata unohtaa. Kanadalaiset valittivat puolivälierän jälkeen tuomareiden suosineen isäntiä kotikannattajien pauhussa. Huutomyrsky on luvassa myös tänään, ja sinivalkoiset ottavat tilanteesta varmasti kaiken irti.

Pelillisillä mittareilla mitattuna Suomi lähtee altavastaajana otteluun, mutta kotiyleisön edessä ja huippuketjun siivittämänä kaikki on mahdollista.

Markku Ulander / Lehtikuva
Suomalaiskannattajat pitelivät Patrik Laineen (vas.) ja Jesse Puljujärven ja kuvia Kanada-ottelussa.
Suomalaiskannattajat pitelivät Patrik Laineen (vas.) ja Jesse Puljujärven ja kuvia Kanada-ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!