Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tour de Ski siirtyi keskelle talviurheilun irvikuvaa – hiihtäjien käytössä poikkeuksellisen helppo ja pehmeä ladunpätkä.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Oberstdorfin kilpalatu on merkitty maastoon lumella.
Oberstdorfin kilpalatu on merkitty maastoon lumella. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Oberstdorf

Kun hiihdon maailmancupin Tour de Ski -kiertuetta on takana kolme osuutta kahdeksasta, tapahtuu siirtyminen olojen osalta lähes ääripäästä toiseen.

Viikonloppuna Sveitsin Lenzerheidessa keli- ja latuolot olivat varsin laadukkaat, vaikka luonnonlunta tuli koristeeksi vasta kolmannelle osuudelle.

Kaksi seuraavaa etappia hiihdetään tiistaina ja keskiviikkona Saksan Oberstdorfissa lähes talviurheilun irvikuvassa.

Oberstdorfissakin latu on merkitty lumella, kuten kulunut ilmaisu kuuluu.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS harkitsi pitkään Oberstdorfin kelpoisuutta Tourin pysäkiksi lumiongelman takia, koska lauha sää ei sallinut lumitykkien käyttöä.

Kisajärjestäjät saivat kuitenkin kaavittua aiemmin tykitetyistä varastoistaan sen verran lunta, että latua on käytössä kaksi kilometriä.

Jos lunta olisi ollut käytössä riittävästi, keskiviikon yhteislähtökilpailut olisi hiihdetty 2,5 km:n lenkillä, jolla korkeuseroa olisi ollut noin 40 metriä.

Nyt suurin nousu jää pois, ja korkeuseroa on vain noin 20 metriä. Normaalimatkan laduksi sellainen on mc-tasolla helppo ja jopa alle normien.

Maanantaina iltapäivällä hiihtäjät tutustuivat pehmeään ja sohjoiseen latuun vesi- ja räntäsateessa. ”Ei se tällä hetkellä ole häävi. Yhdelle pikkupätkälle oli näköjään laitettu suolaa, ja se oli vähän kovempi”, Iivo Niskanen sanoi marssiessaan lenkin jälkeen loskassa ja kurassa kohti huoltorekkaa.

Niskaselle Oberstdorfin helpotettu latu on pieni takaisku, sillä hän viihtyy pitkissä nousuissa. ”Ainahan sitä toivoo kunnon nousuja, mutta ei auta kuin hiihtää tuolla lenkillä.”

Niskasta mietityttivät ladun runsaat mutkat.

”Takaa on haastavaa hiihtää. Pitää miettiä, mitä tekee. Aika mukavaksi menee, kun on noin lyhyt lenkki. Toivottavasti keli on yhteislähdössä vähän parempi. Nyt siellä oli yksi luistava latu, ja sivulla oli sellaista tuhnu. Voi kuvitella, jos sata miestä laskee ja jossain kohdassa joku toppaa, niin se on siinä sitten”, sanoi Niskanen, joka on Tourin kokonaiskilpailussa sijalla 32.

Oberstdorfin ongelma lumisuuden kannalta on se, että se sijaitsee vain 800 metrin korkeudella.

Kun kylässä sade tuli maanantaina vetenä ja räntänä, esimerkiksi noin kymmenen kilometrin päässä 1 400 metrin korkeudella Riedbergpass-solassa lunta oli noin 30 cm.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!