Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kersantti Hakola olisi kiivennyt suksillaan ”vaikka puuhun”

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ristomatti Hakola sai sprinttikisan välierien jälkeen onnitteluja kannattajiltaan.
Ristomatti Hakola sai sprinttikisan välierien jälkeen onnitteluja kannattajiltaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Oberstdorf. Kankaanpääläinen suunpieksijä Ristomatti Hakola oli tiistaina hilkulla päästä ensimmäisen kerran urallaan maailmancupin sprintin finaaliin.

Tour de Ski -kiertueen neljäntenä osuutena hiihdetyssä sprintissä Hakola jäi puolen sekunnin päähän finaalipaikasta ja sijoittui parhaana suomalaisena seitsemänneksi Saksan Oberstdorfissa.

”Niin lähellä mutta niin kaukana. Hiihdetään ensi kerralla taas vähän kovempaa. Olen miettinyt, että kun aika-ajosta pääsee kymmenen kertaa jatkoon, kyllä siitä kerran välieriin nitkahtaa. Kun näitä välieräpaikkoja saa kymmenen putkeen, kyllä siitä kerran finaaliin luikahtaa”, Hakola sanaili tyytyväisenä miehenä.

Hakolalla oli tiistaina omien sanojensa mukaan juhlapäivä, kun hän pääsi maailmancupissa 10. kerran peräkkäin karsinnasta eli aika-ajosta erävaiheeseen.

Välieräpaikkoja on plakkarissa nyt kaksi, joista ensimmäinen tuli viime perjantaina Tourin avauksessa Sveitsin Lenzerheidessa. Silloin Hakola oli vapaan sprintissä 11:s ja niin ikään paras suomalainen.

”Oli tässä ryömitty pari päivää, niin oli kiva hiihtää lujaakin. Aika märät olot, mutta suksi oli loistava. Niillä olisi vaikka puuhun kiivennyt.”

Välipäivänä maanantaina Hakola otti rauhallisesti ja oli ainoa suomalainen, joka ei käynyt ladulla.

”Kyllä tunsi itsensä pahaksi ihmiseksi, kun muut oli hiihtämässä ja itse lähtee kävelemään. Onneksi korjaantui tänään.”

Hakola, 24, kuuluu siihen pieneen suomalaisten urheilijoitten joukkoon, jolle puolustusvoimat maksaa palkkaa, enimmäkseen urheilemisesta.

Hakola työskentelee liikunta-aliupseerina Porin prikaatin Kankaanpäässä sijaitsevassa Niinisalon yksikössä.

”En näin korkealla tasolla hiihtäisi, jos ei olisi sellaista paikkaa. Keväällä ja kesällä opetan siellä, esimerkiksi sauvakävelyä. Hiihtämistäkin olen opettanut. Sellaista, mitä osaa ja mistä nauttii. Sitä on helppo opettaa muillekin. On se mukavaa vaihteluakin, kun alkaa nämä sivakat hyppiä silmille”, kersantti Hakola sanoi.

Voittojen osalta koettiin yllättävä ja erittäin harvinainen päivä, sillä USA:n Sophie Caldwell ja Norjan Emil Iversen ottivat molemmat ensimmäisen mc-voittonsa.

Suomen naiset parantelivat asemiaan Tourin kokonaiskilpailussa, osittain Ruotsin Charlotte Kallan epäonnen siivittämänä.

Kalla kaatui puolivälierässään, ja sen myötä helpottui Krista Pärmäkosken pääsy välieriin ja lopulta parhaana suomalaisena yhdeksänneksi.

Myös Laura Mononen pääsi välieriin ja uransa selvästi parhaaseen sprinttisijoitukseen (10:s) kilpakumppanin kahden kilpakumppanin kaatumisen avittamana.

”Olen ihan tyytyväinen tähän esitykseen. Ihan plusmerkkinen päivä”, sanoi Mononen, joka ei ollut aiemmin päässyt perinteisen mc-sprintissä karsinnasta jatkoon.

Anne Kyllönen (11:s) nousi Tourin kokonaistilanteessa Kallan ohi neljänneksi.

Samalla kolmas sija karkasi entistä kauemmaksi, kun Norjan Heidi Weng kiri sprintissä toiseksi.

Nyt Tourin kokonaiskilpailussa on neljä suomalaista yhdeksän parhaan joukossa, kun Mononen nousi kaksi sijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!