Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen juniorimylly jauhaa taas lupauksia: ”Olisi yllätys, ellei kaksikko olisi top kolmessa”

Kykyjenetsijät uskovat, että suomalaishuiput varataan ensi kesänä kärkijoukossa NHL:ään.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Göran Stubb (oik.) on tunnettu pelaajatarkkailija ja jääkiekkovaikuttaja. Chuck Fletcher on Minnesota Wildin GM ja tuntee hyvin suomalaisen kiekkoilun juuret.
Göran Stubb (oik.) on tunnettu pelaajatarkkailija ja jääkiekkovaikuttaja. Chuck Fletcher on Minnesota Wildin GM ja tuntee hyvin suomalaisen kiekkoilun juuret. Kuva: Vesa Koivunen

Pelaajatarkkailija ja European Central Scouting -toimistoa vetävä Göran Stubb katsoo erittäin hyvillä mielin jääkiekon nuorten MM-turnausta.

Yksi syy on tietysti Suomen menestyminen, mutta myös pelaajatuotannon herääminen henkiin.

”Meidän juniorimylly on taas lähtenyt jauhamaan”, Stubb sanoi Hartwall-areenassa, jossa hänet ympäröi lähes parisataa NHL:n kykyjenetsijää ja seurojen toimitusjohtajaa. NHL-seuroista lähti 16 GM:ää Helsinkiin.

Nuoret Leijonat pelasi Malmössä 20-vuotisten loppuottelussa kaksi vuotta sitten. Nyt uudestaan. Lisäksi 18-vuotiaat Pikku Leijonat etenivät MM-turnauksen loppuotteluun viime huhtikuussa. Kolmena peräkkäisenä vuonna suomalainen nuorisojoukkue on saanut kirkkaan mitalin.

”Se kertoo aika paljon.”

Minnesota Wildin GM Chuck Fletcher istui Stubbin vieressä, kun tämän turnauksen mitaleja ratkottiin. Hän tuntee suomalaisen jääkiekon erittäin hyvin, kun Minnesotan NHL-joukkue on pullollaan suomalaisia Mikko Koivu ja Mikael Granlund kovimpina niminä.

”Täällä on vain viisi miljoonaa asukasta ja te tuotatte hyviä pelaajia vuosi vuoden jälkeen. Tunnustus on annettava valmentajille ja koko nuoriso-ohjelmalle”, Fletcher sanoi.

Pelaajien kehittäminen lähtee seuroista ja siellä toimivista valmentajista.

Jääkiekkoliitto sijoitti niitä kuuluisia ylihintaisten MM-kisojen pääsylipputuloja valmennusjärjestelmän kehittämiseen. Suomessa pelattiin MM-turnaus 2012 ja perään alkulohko 2013.

Syksystä 2013 lähtien on seuroissa ollut 25 ammattivalmentajaa, joista Jääkiekkoliitto on maksanut suurimmat kulut.

”Me emme maksaneet koko palkkaa, vaan 30 000 euroa valmentajaa kohden. Seuroille jäivät sivukulut”, liiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoi.

Kahtena ensimmäisenä vuonna liitto maksoi 30 000 euroa, seuraavina kahtena 25 000 ja sopimus on uudistettu kattamaan vielä kaksi vuotta, joista liitto vastaa 20 000 eurolla. Projektin ensi vaihe maksoi Jääkiekkoliitolle 750 000 euroa.

Taitovalmentajien palkkaaminen ei ole ehtinyt tuottaa tähtiä tähän turnaukseen, mutta pitää huolen, että riemuhetkiä voisi olla luvassa tulevaisuudessa.

Nykyjoukkueen ja tulevien tähtien välissä ei pitäisi olla tyhjiötä, vahvistaa Stubb.

”Kyllä sieltä on tulossa hyviä pelaajia, mutta harvoin tulee kahta tällaista huippua samana vuonna varsinkaan näin pienestä jääkiekkomaasta”, Stubb sanoi ja tarkoitti hyökkääjäkaksikkoa Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine. NHL-seurat saavat varata heidät tulevana kesänä.

Puolustaja Olli Juolevin voisi hyvin lisätä tämän kaksikon jatkeeksi.

Stubb näkee selvän syyn, miksi Puljujärvi ja Laine ovat onnistuneet MM-turnauksessa ja pelanneet niin hyvin.

”Liigakoutsit ovat uskaltaneet ottaa nämä nuoret pelaajat mukaan ja antaa heille vastuuta”, Stubb sanoi.

Viime keväänä Puljujärvi ei mahtunut Kärppien mestarijoukkueeseen, mutta on saanut säännöllisesti peliaikaa tällä kaudella. Laine on pystynyt ratkomaan muutamia otteluita Tapparalle tällä kaudella ja vakiinnuttanut paikkansa joukkueen ylivoimaviisikossa.

Millä numeroilla hyökkääjälupaukset varataan NHL:ään?

Stubb vaikuttaa varmalta. ”Olisi yllätys, ellei kaksikko olisi top kolmessa.”

Minnesotan Fletcher muotoili asian vähän eri sanoin.

”He ovat koko draftin (varaustilaisuus) parhaita pelaajia ja heidät varataan viiden joukossa. He ovat isoja, vahvoja ja luistelevat hyvin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?