Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veli-Pekka Ketolalle, 67, ensimmäinen MM-kulta: ”Koskaan ei ole liian vanha voittamaan nuorten maailmanmestaruutta”

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Veli-Pekka Ketola juhli maailmanmestaruutta tiistaina.
Veli-Pekka Ketola juhli maailmanmestaruutta tiistaina. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen MM-kultaryhmän joukkueenjohtaja Veli-Pekka Ketola ei päässyt pelaajaurallaan arvokisamitalien makuun. Ensimmäinen maailmanmestaruus herkisti kiekkomaailman konkarin.

”En oikein osannut enää kuvitella, että meikäläinenkin tällaisen vielä kohtaa. Suuret kiitokset joukkueelle, ihan mahtava fiilis”, Ketola sanoi keskiviikon kultamitalikahveilla.

”Koskaan ei ole liian vanha voittamaan nuorten maailmanmestaruutta”, 67-vuotias Ketola lohkaisi.

Joukkueenjohtajana Ketola oli nuorille Leijonille isähahmo. Pelaajat ja valmennusjohto kiittivät hänen tekemäänsä työtä turnauksen aikana.

”Vellulla oli iso rooli. Hän hoiti joukkuenjohtajan hommat hienosti ja heitti omaa porilaista vitsiä, se toi positiivisuutta”, kapteeni Mikko Rantanen sanoi.

”Oli erittäin hienoa nähdä, että Vellu sai ensimmäisen arvokisamitalinsa, mikä on yllättävää, kun muistaa, kuinka huikea pelimies hän oli. Esimerkiksi meidän videomiehellä Janne Mälkiällä on yhdeksän mitalia. Tasan ei käy onnen lahjat”, päävalmentaja Jukka Jalonen totesi.

Pelaajana Ketola teki maajoukkueessa pitkän uran 1960- ja 1970-luvuilla. Vielä silloin Suomen maailmanmestaruus tuntui utopistiselta fantasiatarinalta.

Arvokisamitali oli lähellä vuonna 1974 Helsingin MM-turnauksessa, kun Ketola toimi Leijonien kapteenina. Suomi olisi ottanut kisoista mitalin, mutta maalivahti Stig Wetzellin dopingkäry pilasi unelman.

Pelaajauransa jälkeen Ketola on toiminut muun muassa valmentajana, toimitusjohtajana ja joukkueenjohtajana.

MM-kulta tuli vuosien odotuksen jälkeen, kun Kasperi Kapanen viimeisteli voittomaalin nuorten MM-finaalissa Venäjää vastaan.

”Kyllä siinä sydänkohtaus oli lähellä. Tai oli oikeastaan kaksi kertaa. Myös silloin, kun Venäjä tasoitti kuusi sekuntia ennen loppua”, Ketola kertasi tiistain tapahtumia.

”Joukkue uskoi itseensä, kuten oli uskonut aina ennenkin tässä turnauksessa. Kapanen hoiti homman kotiin todella loistavalla yksilösuorituksella.”

Ketola on kuulunut suomalaisen jääkiekkoilun sisäpiiriin kuudella eri vuosikymmenellä. Maailma ja kiekkoilijat ovat sinä aikana muuttuneet valtavasti.

”Nämä ovat selvästi valmiimpia kuin me. Määrätietoista työtä on tehty ihan pikkupojasta asti. Tästä sukupolvesta näkee, että he olevat eläneet koko elämänsä sellaisessa suomalaisessa jääkiekkokulttuurissa, jossa voitetaan mitaleita”, Ketola sanoi.

”He kokevat, että aina on mahdollista voittaa maailmanmestaruus.”

Takavuosina miehet olivat ehkä rautaa kaukalossa, mutta vauhtia riitti myös kaukalon ulkopuolella. Ketolan sukupolvea johdettiin tiukalla kurilla.

Tänä vuonna MM-kultaa voittaneessa leijonaryhmässä yhteisistä pelisäännöistä ja sovituista asioista pidettiin kiinni.

”Näitä ei tarvitse laittaa ruotuun. Tämän sukupolven kaverit ovat siinäkin suhteessa ihan erilaisia. Ei sellaisesta kurista tarvitse puhua, se on heille itsestään selvää”, Ketola totesi.

Kaksi vuotta alle 20-vuotiaiden maajoukkueen joukkueenjohtajana toiminut Ketola jättää pestinsä maailmanmestaruusjuhlien jälkeen.

Kokeneen kiekkomiehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Paitsi rautaa hän aikoo nostaa viime viikkoja tiheämpään tahtiin.

”Huolehdin vähän itsestäni ja rapautunutta kroppaa koitan hoitaa. Ei tässä muuta ole.”

Vesa Koivunen
Veli-Pekka Ketola mitalikahveilla keskiviikkona.
Veli-Pekka Ketola mitalikahveilla keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!