Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kapteeni hermostui MM-finaalissa: Telottu toimitsija kertoo mitä jäähyaitiossa tapahtui

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Venäjän kapteeni Vladislav Kamenev poistui suihkuun rikottuaan sitä ennen mailansa jäähyaitiossa.
Venäjän kapteeni Vladislav Kamenev poistui suihkuun rikottuaan sitä ennen mailansa jäähyaitiossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Imatralainen pitkänlinjan jääkiekkoerotuomari Markku Puhakainen joutui tahtomattaan näkyvään osaan tiistaina Hartwall-areenalla pelatun MM-finaalin tapahtumia. Rangaistusaitioon joutunut Venäjän kapteeni Vladislav Kamenev teloi Puhakaisen käden varsinaisen peliajan loppuhetkillä.

Kamenevin pinna paloi kaksi minuuttia ennen kolmannen erän loppua, kun Mikko Rantanen laukoi Suomen 3–2-johtoon. Kamenev sai kymmenen minuutin käytösrangaistuksen ja komennuksen rangaistusaitioon. Suomi voitti maailmanmestaruuden Kasperi Kapasen jatkoerässä tekemällä maalilla lukemin 4–3.

Silloin Kamenev oli kuitenkin jo pukuhuoneessa. Astuttuaan jäähyaition ovesta Kamenev löi mailansa seinään kappaleiksi.

Mailan kappaleet osuivat jäähyaition toimitsijana ollutta Puhakaista käteen, ja hän sait vertavuotavan haavan. Se tiesi Kameneville suihkukomennusta.

”Hän löi mailansa jäähyaition seinään. Maila katkesi siinä, ja sen toinen osa tuli hallitsemattomasti minua ranteeseen”, Puhakainen kertasi tapahtumia.

”Varsiosa lensi minun ranteeseen ja lapa lensi toiseen suuntaan.”

Kuinka kätesi voi?

”Olen käynyt ensiavussa, eikä luuvikoja näillä näkymin ole. Nivelet ja sormet toimivat niin kuin pitääkin, mutta huomenna käyn varmuudeksi röntgenissä tarkistuttamassa onko hiusmurtumia”, Puhakainen kertoo.

Puhakaisen ranteessa on pieni haava. Käsi on myös turvoksissa. Hänellä oli kuitenkin myös onnea, sillä Kamenevin mailasta ei jäänyt säleitä kiinni hänen käteensä.

”Haavauma on ollut laastarilla paikattavissa. Tikkejä ei tarvittu.”

Puhakainen ja Kamenev eivät ehtineet vaihtaa näkemyksiä tapahtumasta.

”Tämän tilanteen jälkeen hänhän sai komennuksen suihkun puolelle”, Puhakainen toteaa rauhallisena.

Anteeksi venäläispelaaja ei tapahtumaa heti pyytänyt, eikä jälkikäteenkään.

Keskiviikkona selvisi, että Kamenev ei ollut huomannut vahingoittaneensa Puhakaista. Iltalehden mukaan hän pyysi Puhakaiselta anteeksi tapahtunutta.

Puhakainen ei itse muista tilannetta, jossa toimitsija olisi loukkaantunut rangaistusaitiossa ottelun aikana. Puhakaisella on asiaan perspektiiviä, sillä hän on toiminut yhteensä yli 30 vuotta linjatuomarina, päätuomarina ja nykyisin Imatran erotuomarikerhon jääkiekkokouluttajana.

”Vihellän tänä päivänäkin pieneten poikien pelejä. Tämä on mukava harrastus ja erotuomareista on aina pulaa.”

Toimitsijana arvokisoja on takana jo viidet: Vuoden 2012 ja 2013 MM-kotikisat, kaksi vuotta sitten Lappeenrannassa ja Imatralla pelatut 18-vuotiaden MM-kisat, yhdet rullakiekon MM-kisat ja viimeksi alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

”Minun tiedossa ei ole, että tällaista olisi aiemmin sattunut. Kyllähän pelaajat välillä tulistuvat, mutta ei niin, että maila olisi mennyt poikki tai olisi toimitsijaan sattunut.”

Pelaajat käyttäytyvät rangaistusaitioissa Puhakaisen mukaan pääsääntöisesti asiallisesti.

”Heillä on toki omaa mutinaansa, mutta se kuuluu pelin henkeen. Toimitsija ja tuomariuran aikana ei koskaan mitään tällaista ole sattunut.”

Puhakaisella on jatkossa aikaa rakkaalle harrastukselleen vielä enemmän. Hän jäi vuoden alussa eläkkeelle Ovakolta terästehtaan lämpökäsittelylaitoksen hoitajan tehtävästä.

”Aikaa on enemmän, mutta sanovat, että eläkkeellä aika tahtoo loppua. Saa nähdä miten käy.”

Kamenevin iskusta ei jäänyt pahoja muistoja, ja arvokisojen toimitsijan tehtävät kiinnostavat jatkossakin. Vuonna 2019 Suomi järjestää naisten MM-kisat ja 2021 miesten MM-kisat.

”Vapaaehtoistyö on hieno asia. Ja toimitsijana olet aivan kisojen ytimessä. Ne ovat hienoja kokemuksia.”

Helsingissä pelatut MM-kisat olivat monella tapaa jättipotti suomalaiselle jääkiekkoilulle. Kisat esittelivät joukon iloisia ja sanavalmiita nuoria kiekkotaitureita.

Lisäksi järjestelyt olivat huippuluokkaa ja katsomoissa riitti kaikenikäisiä ja iloisia jääkiekonystäviä. Toisin kuin vuoden 2012 ja 2013 miesten MM-kisoista, näistä ei ole mitään pahaa sanottavaa.

”Nämä kisat nostavat varmasti jääkiekon harrastajien määrää.”

Myös Imatran seudun jääkiekko on nousussa.

”Paikallinen seura Ketterä pelaa Suomi-sarjassa, ja lähti joulutauolle sarjan kärjessä. Toivotaan, että kevät menee yhtä hyvin.”

Johannes Wiehn
Markku Puhakainen kuvattuna tapaninpäivänä Utissa.
Markku Puhakainen kuvattuna tapaninpäivänä Utissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?