Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorista Leijonista kasvoi vuodessa voittajia, pistemiehiä ja MM-turnauksen suurimpia tähtiä

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Sebastian Aho kehittyi vuoden aikana valtavasti. Tässä hän juhlii MM-finaalissa maalia Vili Sarajärven kanssa.
Sebastian Aho kehittyi vuoden aikana valtavasti. Tässä hän juhlii MM-finaalissa maalia Vili Sarajärven kanssa. Kuva: Vesa Koivunen

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sai käsiinsä 20-vuotisten maajoukkueen, joka oli lyöty säpäleiksi edellisessä MM-turnauksessa.

Suomi sijoittui Kanadassa seitsemänneksi ilman suuria riemunkiljahduksia.

Vuodessa kaikki muuttui, myös osa pelaajista. Se kuuluu ikäluokkaurheiluun.

Vuoden takainen päävalmentaja Hannu Jortikka sai operoida Mikko Rantasen, Roope Hintzin, Sebastian Ahon, Jesse Puljujärven, Kasperi Kapasen, Sami Nikun ja Antti Kalapudaksen kanssa Montrealissa ja Torontossa.

Puljujärvi pelasi Jortikan joukkueessa innokkaana 16-vuotiaana. Kapanen oli tuore NHL-lupaus ja Pittsburgh Penguinsin listoilla korkealla. Kukaan ei vielä silloin tiennyt, että Aho ratkaisisi Kärpille Suomen mestaruuden myöhemmin keväällä.

Nyt nuo samat nuoret miehet ovat maailmanmestareita, ja vuotta vanhempia.

Vesa Koivunen
Patrik Laine oli yksi Suomen mestaruuden arkkitehdeistä.
Patrik Laine oli yksi Suomen mestaruuden arkkitehdeistä.

Vuosi tekee mielettömän paljon nuorisourheilussa, jos pelaaja on kehittyäkseen ja haluaa oppia. Katsokaa Ahoa, 18, tai vielä vuottakin nuorempaa Puljujärveä. Ketjun kolmannesta lenkistä Patrik Laineesta puhumattakaan. Laine ei tosin ollut vielä Kanadassa mukana.

Puljujärvi hurmasi Helsingin Hartwall-areenan kaukalossa ja rohkeilla yrityksillään puhua englantia. Kentällä hän onnistui vähän paremmin kuin kielikokeessa, mutta vuodessa hän otti harvinaisen pitkän loikan pelaajana.

Oululainen luonnonlapsi hakkasi seitsemään otteluun järkyttävän kovat tehot 5+12=17. Aho johti ketjua pistein 5+9=14. Kun tähän vielä lisättiin Laineen lukemat 7+6=13 alkaa kokonaisuus hahmottua. Ketjun tehopisteet lähentelevät taivaita: 44.

On väistämätöntä, että joukkue menee pitkälle, jos sen ykkösketju tekee yhdessä turnauksessa 44 pistettä.

Vesa Koivunen
Jesse Puljujörvi ja mestaruuspokaali.
Jesse Puljujörvi ja mestaruuspokaali.

Jortikalla oli käsissään lahjakkuuksia ja suurlupauksia, mutta he olivat poikasia.

Kalapudas johti silloin Kanadassa pohjoisen ketjua, jossa Aho pelasi laidalla ja Puljujärvi toisella. He yrittivät kovasti, halusivat tehdä maaleja ja näyttivät taitonsa, mutta tilastoon jäivät kolminkertaiset kiikarit: 0+0 jokaiselle. Vuotta myöhemmin Kalapudaskin teki tärkeitä maaleja ja sai pisteet 3+1=4.

Nämä nuoret maailmanmestarit hakivat oppia jääkiekon kodista. MM-kultaa he pääsivät maistamaan kotikentällään tutun yleisön edessä.

Montrealin Bell center ja Toronton Air Canada center olivat vuosi sitten liian muhkeita paikkoja suomalaisille. Hartwall-areenan loppuunmyydyssä hallissa he olivat kuninkaita, ja yleisön suursuosikkeja.

Vuosi kasvatti ja toi itseluottamusta, joka vaan lisääntyi, kun onnistumisia alkoi tulla. Päävalmentaja Jalonen osasi sopivasti viedä joukkuetta eteenpäin, tasoitella, kun höyryt alkoivat nousta liikaa. Eivätkä odotukset päässeet karkaamaan taivaisiin, kun Venäjä antoi terveellisen näpäytyksen alkusarjassa. Siitä joukkue tiivistyi ja otti vielä askeleen eteenpäin.

Kuten Jalonen sanoi välierän jälkeen. Pakko on ottaa vielä yksi askel, jos aiomme menestyä. Siihen joukkue pystyi.

Jaloselle MM-kulta maistuu erityiseltä. Hän valmensi Leijonat mestareiksi Bratislavassa 2011. Sama temppu onnistui nyt nuorissa.

Maailmalta ei kovin monta valmentajaa löydy, jotka ovat voittaneet aikuisten ja nuorten MM-kultaa. Toronton Mike Babcock on heistä tunnetuin, ja menestynein.

Roope Hintz oli Nuorten Leijonien kultajuhlien seremoniamestari
Roope Hintz oli Nuorten Leijonien kultajuhlien seremoniamestari
HIFK:n hyökkääjä Roope Hintz ja Aleksi Saarela kertoivat kuinka maailmanmestaruutta juhlittiin. Toimittaja: Joska Saarinen, kKuvaus ja editointi: Vesa Koivunen

Pitkin syksyä kotimaisessa jääkiekkokeskustelussa puhuttiin Laineesta ja Puljujärvestä. Ahosta ei niinkään, kun hänet tiedettiin jo vahvaksi liigapelaajaksi.

Yli 190-senttisen teinikaksikon taidot, luistelu, kiekonkäsittely ja laukaukset ovat niin hyviä, ettei MM-turnauksesta löytynyt vertaista. Ei mistään joukkueesta.

Ahon ketju sai tulla MM-turnaukseen lupauksina, mutta isoimmat odotukset kohdistuivat Rantaseen, Hintziin ja Kapaseen. Heidän piti ratkoa ottelut. Ehkä he myös tunsivat sen, ja paine alkoi helpottaa, kun ratkaisijat tulivatkin muualta.

Rantasen peliä painoi kapteenin vastuun, ja hän alkoi olla sen kanssa täydellisen sinut vasta turnauksen loppupeleissä. Hintz tuli myös silloin esille, kun panokset kasvoivat. Kapanen meni harppauksen eteenpäin viime vuoden kisoista. Silloin hän teki vain yhden maalin tehoilla 1+0. Nyt kertyi viiden pisteen saalis, 2+3.

Nuorten voittama maailmanmestaruus osuu hyvään hetkeen. Jääkiekko on lajina kärsinyt lievää laskua, saanut julkisuutta tappeluiden tai muiden epäoleellisuuksien kautta.

Nuoret osoittivat itselleen ja muille ikätovereilleen, että menestyminen on mahdollista, kun uskoo itseensä. Kuulostaa lattealta, mutta on harvinaisen totta.

Suomi tuo tämän ja kahden vuoden takaisen MM-kullan kautta uskoa voittamiseen. Ramus Ristolainen ratkaisi mestaruuden Ruotsia vastaan jatkoajalla. Kasperi Kapanen sai venäläiset kyyneliin myös jatkoaikamaalillaan.

Suomalaisista on tullut voittajia. Ruotsissa kysellään, miksi ruotsalaiset eivät voita. Heidän huolella seurattu Juniokronor on ollut kymmenen kertaa peräkkäin välierissä, mutta saaliina vain yksi mestaruus. Huippupelaajia he lähettävät NHL:ään, mutta kansa kaipaisi kultajuhlia.

Menneet pelaajapolvet oppivat häviämään tyylikkäästi tai vähemmän imartelevasti Neuvostoliitolle, Tšekkoslovakialle ja Kanadalle: Ja aika usein Ruotsillekin. Nämä nuoret eivät tiedä, miksi heidän pitäisi hävitä Kanadalle tai Venäjälle. He eivät kanna vanhoja taakkoja niskassaan.

Mielenkiintoista olisi pohtia, mihin voitettu maailmanmestaruus asettuu suomalaisen jääkiekon saavutusten listalla. Ehkä ensimmäistä aikuisten MM-kultaa ei ohita mikään, mutta ei ole kovin väärin asettaa tätä kakkoseksi.

Pelkästään se hurmos, kiinnostus, innostus ja seuranta, jonka nuorisokaarti rakensi ympärilleen peleillään ja tuoreudellaan nousee lähes kaikkien aikuisten kisojen yläpuolelle.

Miesten tasolla on Maailmancupin kakkossijaa, olympiahopeaa, olympiapronssia, mutta mestaruuksia vähän, vain kaksi: 1995 ja 2011.

Nuorten MM-lista näyttää runsaammalta: neljä kultaa, joista kaksi kotijäällä.

Nuorten kiekkokulta villitsi Helsingin
Nuorten kiekkokulta villitsi Helsingin
Alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruus sekoitti Helsingin. Mestaruutta juhlittiin Helsingin keskustassa alasti paukkupakkasesta huolimatta. Toimittaja: Joonas Laitinen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Mikä odottaa Puljujärveä, Lainetta, Ahoa ja kumppaneita jääkiekkoilijoina. Aholla on NHL-varaus Carolinaan. Nuorempi kaksikko saa nimensä omiin seuroihinsa ensi kesällä.

Puljujärven tekemät 17 pistettä MM-turnauksessa ovat täydellisen harvinaisia 17-vuotiaalle, ja myös ikäluokan vanhimmille pelaajille.

MM-turnauksen historia tuntee 35 pelaajaa, jotka ovat tehneet 15 pistettä tai enemmän samoissa kisoissa. Yhtä tai kahta pelaajaa lukuunottamatta heistä on tullut menestyneitä kiekkoilijoita NHL:ssä.

Sijalle 35 asettuu Teuvo Teräväinen, edellisen MM-kullan sankari. Hän takoi 15 pisteen saaliin Malmössä, kun edellisen kerran laulettiin mestaruuden kunniaksi. Teräväinen on pitänyt kiirettä. Hän on jo Stanley Cupin voittaja.

Vesa Koivunen
2016: Päävalmentaja Jukka Jalonen tuulettaa toista maailmanmestaruuttaan. Edellisellä kerralla 2011 hän valmensi miesten maajoukkuetta.
2016: Päävalmentaja Jukka Jalonen tuulettaa toista maailmanmestaruuttaan. Edellisellä kerralla 2011 hän valmensi miesten maajoukkuetta.
Vesa Koivunen
Näin voittomaalin tehnyt Kasperi Kapanen juhli maailmanmestaruutta tiistai-iltana.
Näin voittomaalin tehnyt Kasperi Kapanen juhli maailmanmestaruutta tiistai-iltana.
Vesa Koivunen
Kapteeni Mikko Rantanen (vas.) ja Kasper Björkqvist juhlivat Suomen neljättä nuorten MM-kultaa.
Kapteeni Mikko Rantanen (vas.) ja Kasper Björkqvist juhlivat Suomen neljättä nuorten MM-kultaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!