Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syntipukista sankariksi – Kasperi Kapanen aikuistui ja ratkaisi maailmanmestaruuden

Sami Kapasen poika on kantanut pienestä pitäen sukunimensä raskasta painolastia.

Urheilu
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kasperi Kapanen Nuorten Leijonien kakkukahveilla Helsingissä keskiviikkona.
Kasperi Kapanen Nuorten Leijonien kakkukahveilla Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kuka?

Kasperi Kapanen

 Syntynyt 23.7.1996

 Pituus/paino: 183cm/81kg

 Pelipaikka: Laitahyökkääjä

 Nykyinen seura: Toronto Marlies (AHL)

 Aikuisuran seurat: 2012-15 KalPa, 2015 Wilkes-Barre Scranton Penguins (AHL)

 Saavutukset: Nuorten olympiakultaa 16-vuotiaiden maajoukkueessa (2012), 18-vuotiaiden MM-pronssia (2013), 20-vuotiaiden maailmanmestaruus (2016)

 Tällä kaudella AHL:ssä 17 ottelua, joissa 5 maalia ja 5 maalisyöttöä

 Helsingin MM-turnauksessa 7 ottelussa tehot 2+3=5

Kasperi Kapanen tietää, miltä tuntuu saada lokaa niskaan. Hän on 19-vuotiaaksi joutunut kestämään valtavan määrän kritiikkiä.

Ikimuistoinen voittomaali nuorten MM-finaalin jatkoajalla Venäjää vastaan hiljentää kriitikot ainakin hetkeksi.

Kunnia on katoavaista, jopa maailmanmestaruuden ratkaisseella pelaajalla. Myös Kapanen tietää sen.

”Aina on joku Pertti Erä-Jorma, joka tulee kommentoimaan jotain. Tietenkin taustalla on se, että kaikki haluavat, että Suomi voittaa”, Kapanen sanoi.

Palataan vielä hetkeksi siihen maaliin, joka sai Suomen sekaisin myöhään tiistai-iltana.

Venäjä tasoitti finaalin kuusi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Suomen pelaajat lysähtivät jään pintaan. Tähänkö se maailmanmestaruus karkasi?

Ennen jatkoaikaa nuoret Leijonat kokosi itsensä pukukopissa. Kapasen mukaan kapteeni Mikko Rantanen oli eniten äänessä.

”Mikko on pro-jätkä ja hän on pelannut NHL:ssä. Hän painotti, että mennään pelaamaan ja nauttimaan tästä hetkestä, joka ei välttämättä toistu enää koskaan. Niin me teimme”, Kapanen kertoi.

Maailmanmestaruus ei karannut mihinkään. Kasperi Kapanen piti siitä huolen. Jatkoajan toisella minuutilla hän sai kiekon, kiersi maalin ja upotti pelivälineen Venäjän verkkoon.

Siitä hetkestä hän ei muista mitään.

”Toivon, että olisin tajunnut paljon enemmän asioista, mutta siinä vaiheessa meni sekaisin”, Kapanen sanoi.

”Tein elämäni tärkeimmän maalin.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kasperi Kapanen halasi Aleksi Saarelaa nuorten jääkiekon MM-finaalin jälkeen.
Kasperi Kapanen halasi Aleksi Saarelaa nuorten jääkiekon MM-finaalin jälkeen.

Kasperi Kapanen on pikkupojasta lähtien kantanut tavallista suurempaa painolastia niskassaan. Hän on komean NHL-uran tehneen Sami Kapasen poika. Isoisä on pelaaja- ja valmentajalegenda Hannu Kapanen. Isä uskoi ennen MM-finaalin jatkoerän alkua, että Kasperi tekee vielä voittomaalin.

Ehkä se MM-finaalin voittomaali nosti hänet pois isän ja isoisän varjosta.

”Uskon, että olen jo vähän aikaa sitten päässyt siitä. Totta kai olen aina Samin poika ja Hannun pojanpoika. Mutta kyllä hekin haluavat, että olen Kasperi Kapanen.”

Sukurasitteet ovat tuoneet mukanaan myös ekstrahuomiota. Vaikka Kasperi on tiedetty lupaavaksi pelaajaksi, hän on ollut tarkassa syynissä selässä lukevan nimen vuoksi.

Kritiikki on ollut kovaa. Kun Suomi vuosi sitten putosi nuorten MM-turnauksen puolivälierässä, Kasperi Kapasesta leivottiin syntipukki.

Siinä turnauksessa hän vaikutti ulkoiselta olemukseltaan maailmantähdeltä, mutta peliesitykset olivat pettymys. Viidessä ottelussa syntyi vain yksi maali.

Moni kysyi, onko NHL-tähden poika saanut liian paljon liian aikaisin.

Kapanen itsekin myöntää, ettei ollut vuosi sitten pelaajana kypsä. Aikuistuminen alkoi kesällä, kun hän siirtyi KalPasta Pohjois-Amerikkaan.

”Kesästä lähtien olen kasvanut pelaajana ja ihmisenä. Teen kentällä töitä molempiin suuntiin, enkä enää mieti vain maalintekoa”, Kapanen pohti.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kapanen tervehti tuhansien fanien joukkoa Helsingin kansanjuhlassa keskiviikkona.
Kapanen tervehti tuhansien fanien joukkoa Helsingin kansanjuhlassa keskiviikkona.

Helsingin MM-turnauksessa Kapanen oli viimeisen päälle joukkuepelaaja. Kun hyökkäyspeli oli alkulohkossa tehotonta, hän ei suoristanut selkäänsä, vaan teki töitä kahta kovemmin.

”Sen ymmärtää, että minulta odotetaan tehoja. Jos ihmiset tajuaisivat, että teen puolustussuuntaankin duunia, niin arvostus olisi ehkä korkeampi.”

Kotikisoissa Kapanen kuului nuorten Leijonien kokeneimpiin pelaajiin. Hän osoitti johtajuutta myös kaukalon ulkopuolella.

”Kassu ei paljon puhu, mutta silloin, kun hän avaa suunsa, sieltä tulee yleensä hyvä juttu ja asiaa”, joukkueen puolustaja Joni Tuulola luonnehti.

Vaikuttaa siltä, että Kapasesta on kehittynyt kokonaisvaltainen paketti niin pelaajana kuin ihmisenäkin. Se lupaa hyvää matkalla NHL-pelaajaksi.

Yksi voittomaali ei vielä tee Kapasesta maailmantähteä. Kultajuhlat jäävät lyhyeksi, kun hän palaa lauantaina Torontoon pelaamaan farmiliiga AHL:ssä. Siellä hän on lahjakkuus muiden joukossa taistelemassa tulevaisuudestaan pelaajana.

Kapasen tavoite on pelata jonain päivänä NHL:ssä Toronto Maple Leafsin paidassa. Unelma on lähellä, mutta matka on vielä pitkä.

Yksi erityisominaisuus Kapasella on moneen muuhun suomalaispelaajaan verrattuna. Hän ei jännitä ja purista mailaa kovissakaan paikoissa. Siksi hän nousi nuorten MM-finaalissa ratkaisijaksi.

Vaikka Kapanen on varttunut Pohjois-Amerikassa, syvällä hänen sisimmässään asuu lupsakka savolainen.

Ehkä suku ei olekaan pelkkä rasite.

”Vaari on aina sanonut, että tosissaan, muttei vakavasti. Se on tästä lähtien mottoni”, Kapanen sanoi kultamitali kaulassaan.

Nuorten kiekkokulta villitsi Helsingin
Nuorten kiekkokulta villitsi Helsingin
Alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruus sekoitti Helsingin. Mestaruutta juhlittiin Helsingin keskustassa alasti paukkupakkasesta huolimatta. Toimittaja: Joonas Laitinen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!