Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi järjesti raikkaat jääkiekon MM-kisat: Ei kännäystä vaan perheitä ja toisenlaista iloa

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Suomen kultajoukkue mestaruuskuvassa.
Suomen kultajoukkue mestaruuskuvassa. Kuva: Vesa Koivunen

Suomalainen jääkiekkoilu on nauttinut 2010-luvulla menestyksestä, mutta kärsinyt myös imagotappioita.

Moni muistaa yhä vuoden 2011 mestarijoukkueen kosteat juhlat, sitä seuranneiden kotikisojen kalliit lipunhinnat. SM-liiga on joutunut puolestaan selittelemään kaukaloväkivaltaa.

Helsingissä järjestyt nuorten MM-kisat raikastivat jääkiekon maineen kertaheitolla. Suomen nuoret juhlivat kotikisoissaan mestaruutta, mutta kultamitalit olivat lopulta vain loppusilaus jääkiekon kotimaiselle taidonnäytteelle.

Sitä ennen pääosan olivat ottaneet iloinen kisayleisö, taitavasti järjestetyt ottelutapahtumat ja sanavalmiit, epäsuomalaista itseluottamusta säteilleet pelaajat.

Kisojen pääsihteeri Timo Bäckman on työskennellyt nuorten maajoukkueiden parissa 25 vuotta. Hän sanoo lähteneensä MM-kisojen projektiin mukaan sillä ehdolla, että sai tehdä toisennäköiset kisat.

”Halusimme tehdä nuorten näköiset kisat”, Bäckman sanoo.

Sellaiset saatiin aikaan monen asian lopputuloksena.

Ensiksi liput hinnoiteltiin maltillisesti.

”Ne olivat todellisia edullisia. Juniorit pääsivät seuraamaan pronssi- ja kultapelit yhteensä kahdeksalla eurolla”, Bäckman muistuttaa.

Maltillisen hinnoittelun myötä kaikki Suomen ottelut olivat loppuunmyytyjä jo ennen turnauksen alkua. Yleisöä riitti myös muihin otteluihin.

Tunnelman kannalta oleellista oli, että katsomoissa paljon perheitä, lapsia ja tyttöjä. Perinteisen lätkäkansan lisäksi katsomoissa oli nimenomaan sellaista yleisöä, jota jääkiekko-ottelut eivät tavallisesti tavoita.

Uusi yleisö myös viihtyi.

”Kokoonnuimme yhteistyökumppaneiden kanssa kerran kuukaudessa miettimään millaiset kisat he haluavat, ja mitä kisoissa voisi olla”, Bäckman kertoo.

Hänen mukaan kisojen onnistuminen perustui moneen pieneen asiaan. Niistä muodostui mainio ja uudenlainen kokonaisuus.

Nuorten kisoissa cheerleaderit oli korvattu kahdella miestanssijalla. Areenan dj:n Amanda Harkimo työpaikka oli katsojien joukossa. Soittamisen lisäksi hän tanssitti yleisöä.

Nuorten Leijonien kultajuhlat keräsivät tuhansia riemuitsevia kannattajia
Nuorten Leijonien kultajuhlat keräsivät tuhansia riemuitsevia kannattajia
Nuorten jääkiekon MM-kisajoukkue saapui tuhansien faniensa eteen keskiviikkona Helsingissä. Innokkaat kannattajat kertovat, mitä mieltä he MM-kullasta ovat. Toimittaja Tomi Peurakoski HS, kuvaus ja leikkaus Terhi HS.

Yhteistyökumppaneiden kanssa oli rakennettu oheisohjelmaa. Ottelun hypetys ja tunnelmanluonti aloitettiin 15 minuuttia ennen kuin pelaajat tulivat jäälle.

Kisaslogan ”Catch the game” taipui yhteistyökumppaneiden käyttöön. Oli livejuontajia, englanninkielinen kisavideo, oli nuorten suosikkiartisteja Ville Gallen johdolla. Myös Hartwall-areenan videotaulua ja muuta tekniikkaa käytettiin monipuolisesti.

”Fiilis oli sellainen, mitä saatoimme vain suurimmissa unelmissamme kuvitella”, Bäckman myöntää.

Oman panoksensa antoi kotijoukkueen luoma draaman kaari; monessa pelissä Suomi oli tappiolla, mutta nousi rinnalle ja ohitse. Myös Teemu Selänteen, Jere Lehtisen, Saku Koivun ja Ville Peltosen pelinumeroiden jäädyttämiset menivät kiekkohistoriaan.

Bäckman toivoo, että nuorten kisoista otettaisiin oppia Liigassa kuin muillakin sarjatasoilla ja maaottelutoimissa.

”Tämä todisti, että kiekko on lähellä suomalaisten sydäntä kun asioita tehdään oikein.”

”Uusia pelaajia ja idoleitakin tulee jatkuvasti. Meillä on sanavalmiita ja hienosti käyttäytyviä nuoria miehiä. Ei voi olla kuin tyytyväinen.”

Toisenlaisiin jääkiekkokisoihin sopii myös, että yksi sen pääyhteistyökumppaneista oli hyväntekeväisyysjärjestö Icehearts. Järjestön oma sponsori Supercell kuittasi kulut, ja Icehearts sai huomiota tärkeälle toiminnalleen.

Kaisa Rautaheimo / HS
Pelaajat juhlivat.
Pelaajat juhlivat.

Kymmenkunta ottelua paikanpäällä nähnyt Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela oli vaikuttunut kokemastaan. Hän on varma, että kisoilla on valtavan positiivinen vaikutus koko lajille.

”Ei minulla cheerleadereita vastaan mitään ole, mutta nuorten MM-kisat olivat raikas ja uudentyyppinen tapahtuma. Yleisön tuntui viihtyvän.

”Ihmiset joivat oluitaan tauoilla niin kuin muutoinkin, mutta sellaista känniörveltämistä, jota saattaa joskus olla perjantain tai lauantain [liiga] peleissä, ei nyt nähty ollenkaan.”

Puljujärvi lauloi sydämensä kyllyydestä pikkuleijonien kansanjuhlassa
Puljujärvi lauloi sydämensä kyllyydestä pikkuleijonien kansanjuhlassa
Tuhannet ihmiset ottivat jääkiekon MM-sankarit vastaan Helsingin Mäntymäen puistossa. Lavalla tanssahtelivat vapautuneet pikkuleijonat. HSTV kokosi lavashow'n parhaat palat yhteen. Kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS

Hän muistuttaa, että MM-kisat synnyttivät tukun tähtiä jääkiekkoliigaan. Maailmanmestareista peräti 14 pelaa Liigassa.

”Kärppien Puljujärvi, Aho, Kalapudas, Tapparan Patrik Laine ja Bluesin Kaapo Kähkönen ovat nyt Liigan tähtiä. Ja esimerkiksi nelos- ja kolmosketjun duunari Miska Siikonen [Pelicans] tuntuu olevan lahtelaisille iso asia.”

Saarela kehottaa myös agentteja olemaan hereillä, ja neuvottelemaan pelaajilleen sopimuksen hyvissä ajoin jo ensi kaudeksi. Myös loppukauden osalta sopimusta voisi parantaa.

Sponsorointiin erikoistuneen Sponsor Insightin tutkimusjohtajan Klaus Virkkusen mukaan MM-kisojen taloudellisia vaikutuksia suomalaiselle jääkiekkoilulle on vielä vaikea arvioida. Mitään negatiivista kisoista ei voi seurata.

”Hinnoittelu ja fokus osuivat nappiin. Haluttiin, että nuoret ja perheet tulevat katsomoihin ja se onnistui”, Virkkunen toteaa.

”Myös juhlintapuoli hoidettiin hauskasti; pelaajat sanoivat itsekin, että hoidetaan tämä paremmin kuin äijät.”

Yhden kehityskohteen Virkkunen jääkiekkoyhteisöstä kuitenkin löytää.

”Liiga pelasi samana päivänä kuin oli MM-finaali. Se oli sääli, tuolla tavalla ei olisi tarvinnut antaa aihetta heti kritiikkiin”

Vesa Koivunen
Lujaa laukova ja eloisasti jutteleva Patrik Laine oli nuorten maajoukkueen kirkkaimpia tähtiä.
Lujaa laukova ja eloisasti jutteleva Patrik Laine oli nuorten maajoukkueen kirkkaimpia tähtiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!