Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valon Reilu peli -raati: Urheilumediassa dominoivat miehet ja suuret lajit

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kaisa Mäkäräinen on Suomen tunnetuimpia ja seuratuimpia urheilijoita.
Kaisa Mäkäräinen on Suomen tunnetuimpia ja seuratuimpia urheilijoita. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Iso osa urheilun keskusjärjestön Valon Reilu Peli -raadista pitää median urheilusta välittämää kuvaa vääristyneenä.

Raadin mukaan media välittää hyvin tietoa suosikkilajien kuten jääkiekon, jalkapallon, yleisurheilun ja hiihdon kilpailuista, tuloksista ja menestyksistä. Pienet lajit, naiset ja vammaisurheilu sen sijaan jäävät raadin mukaan liian vähälle huomiolle.

Useita raadin jäseniä häiritsi, että naiset jäävät miesten varjoon etenkin palloilulajeissa.

”Epätasa-arvoinen medianäkyvyys johtaa myös urheilijoiden epätasa-arvoiseen mahdollisuuteen löytää sponsoreita. Kuka haluaa sponsoroida urheilijaa tai joukkuetta, joka ei näy missään”, valmentaja Anne Mäkinen Palloliitosta kysyy.

”Median on ymmärrettävä minkälaisia yhdyskunnallisia rakenteita ja normeja se ylläpitää.”

Olympiakomitean urheiluvaliokunnan puheenjohtajan Mikko Ronkaisen mukaan merkittävin vääristymä urheilun kuvassa on se, että suurin osa urheilijan tekemästä kovasta työstä jää kertomatta.

”Liian pieni osa urheilun seuraajista pystyy täysin käsittämään, kuinka paljon harjoituspäiviä ja -tunteja on jäävuoren huipun, eli kilpailusuorituksen alapuolella, tai sitä kuinka pienistä ja monista palasista täydellinen kilpailusuoritus rakentuu.”

HS:n entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen muistutti, että valhe–totuus -akselilla uutismedia antaa varsin totuudenmukaisen kuvan tärkeimmistä urheilutapahtumista, sillä tuloksia on vaikea valehdella.

”Totuudenmukainen se kuva ei silti ole, sillä se ei ole koko kuva. Siitä puuttuu usein ruohonjuuri- eli seurataso, yhteisöllisyys ja se, että urheilu on yhteiskunnan tärkeimpiä kasvattajia, sosiaalistajia."

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Naishiihtäjät menestyvät ja näkyvät myös mediassa. Anne Kyllönen oli neljäs Tour de Ski Lenzerheiden yhteislähtökisassa lauantaina.
Naishiihtäjät menestyvät ja näkyvät myös mediassa. Anne Kyllönen oli neljäs Tour de Ski Lenzerheiden yhteislähtökisassa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?