Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin pikkupojista kasvoi kultaleijonia: Varaslähtö kauteen rullaluistimilla, tuhansia laukauksia ja palava tekemisen vimma

MM-kisoissa loistaneet Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi erottuivat ikäisistään jo pikkupoikina.

Urheilu
 
Puljujärven perhealbumi
Viisivuotias Jesse Puljujärvi luistimilla ilman mailaa – hymy huulilla.
Viisivuotias Jesse Puljujärvi luistimilla ilman mailaa – hymy huulilla. Kuva: Puljujärven perhealbumi

Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi. Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden voittaneen tehokaksikon ympärillä on riittänyt puhetta jo hyvän tovin.

Molempia 17-vuotiaita yhdistää valtava intohimo harjoitteluun jo pienestä pitäen. Omatoiminen tekeminen teki molemmista hämmästyttävän ylivoimaisia ikäisiään vastaan jo pikkupoikina.

Puljujärvi varttui Torniossa. Kun hän aloitti jääkiekkoilun 5-vuotiaana, näky oli heti vaikuttava.

”Jesse oli aivan omassa luokassaan luistelijana. Kun muut vasta opettelivat luistelemaan, Jessen ei tarvinnut kuin ottaa pari potkua, ja hän vei muilta kiekon pois”, Jani Koivisto muistelee.

Hän valmensi Puljujärveä aivan tämän uran alkuaikoina.

Puljujärven luistelutaidon salaisuutta on hyvä kysyä hänen isältään Jari Puljujärveltä.

”Rullaluistelu”, isä sanoo syyksi.

”Ennen kuin Jesse meni ensimmäisen kerran jäälle, hän oli rullaluistellut jääkiekkovarusteet päällä koko kesän. Otimme hänen kanssaan kisoja kerrostaloasuntomme edessä olleen parkkialueen ympäri”, isä muistelee.

Patrik Laine kehitti huippuluokan laukaustaan myös kesäisin ampumalla kiekkoja levyltä ja asfaltilta. Vetoja lähti tarkasti määrättyihin kohteisiin tuhatmäärin, ja tehdyn työn huomasi muun muassa Mika Nieminen, entinen huippukiekkoilija, joka valmensi Lainetta Tampereen Tapparassa, kun tämä oli 13–14-vuotias.

”Patrikilla oli jo silloin aivan liigatason laukaus”, Nieminen muistelee jopa hieman huvittuneena.

9–10-vuotiasta Lainetta valmentanut Olli Savikko kiinnitti pikkupoikaan heti huomiota.

”Hän oli ikäisekseen isokokoinen ja vahva luistelija. Hänellä oli jo silloin hyvä laukaus”, nykyään Jääkiekkoliiton aluekoordinaattorina työskentelevä Savikko kertoo.

Mutta yksi Laineen ominaisuus nousi näidenkin yli.

”Hänellä oli aivan valtava vimma tehdä maaleja ja voittaa, en ole nähnyt sellaista kenessäkään muussa pelaajassa”, Savikko sanoo.

Vimma tekemiseen kuvaa hyvin molempia lahjakkuuksia. Laineen vanhemmat halusivat MM-kisojen aikana syntyneen valtavan mediamylläkän takia pitää ”lomaa” kommenttien antamisesta, mutta Jari Puljujärvi muistelee, kuinka Jesse soitti jo pikkupoikana pelikaverit kokoon heti koulusta kotiin tultuaan.

”Ja saman Jesse teki, kun hän tuli jäähallitreeneistä kotiin.”

Sitten isä lähti hakemaan pelikaverit autollaan, ja suunnaksi otettiin runsaan kilometrin päässä ollut ulkojää. Jos kentällä oli lunta, isä kolasi sen pois. Ja valaistukseksi riittivät isän auton pitkät valot, joiden loisteessa pelattiin ja harjoiteltiin kikkoja. Valtavan kehittävää ja omatoimista harjoittelua parhaimmillaan.

Maailman terävimmille huipulle tarvitaan kovan työnteon lisäksi myös fyysistä lahjakkuutta.

”Mutta tärkein asia on se, kuinka paljon haluaa kehittyä ja menestyä”, Nieminen sanoo.

Koska sekä Puljujärvi että Laine olivat ikäisiään huomattavasti parempia, heidät oli syytä ohjata vanhempien poikien pariin. Se takasi koko ajan vaativamman harjoittelun, joka on yksi oleellisen tärkeä tekijä urheilijan kehityksessä.

”Taistelin kaksi kuukautta, että Patrik otettaisiin B-junioreihin, jolloin hän pääsi pelaamaan itseään kolmesta neljään vuotta vanhempia vastaan”, Mika Nieminen kertoo.

Sekä Laineen että Puljujärven alkuaikojen pelikavereista muutama on päässyt 18-vuotiaiden maajoukkueeseen, ja useampikin pelaamaan A-junioreiden SM-sarjaa. Aivan tämän kaksikon veroisia taitureita ei muista ole kuitenkaan syntynyt.

Laine opittiin tuntemaan juniorivuosinaan pelaajana, jonka oli vaikea hyväksyä omia ja joukkuekavereiden epäonnistumisia.

”Jouduimme kertomaan hänelle, miten joukkuekavereita tulee kohdella”, Nieminen kertoo.

Laine on ottanut sillä saralla ison loikan eteenpäin. Sekä häneltä että Puljujärveltä löytyy hyvänlaista itseluottamusta.

Kun NHL-varaukset tehdään ensi kesäkuussa, tehdään kenties suomalaista kiekkohistoriaa.

”Ehkä Jesse ja Patrik varataan numeroilla yksi ja kaksi”, Koivisto ennustaa.

Jesse Puljujärvi 6-vuotiaana
Jesse Puljujärvi 6-vuotiaana
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!