Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden jalkapalloilijan Tim Sparvin vuodesta tuli uskomaton – vain maajoukkuepelit tuottivat pettymyksen

Loukkaantumisista kärsinyt keskikenttäpelaaja joutui jättämään Hans Backen ensimmäisen turnauksen väliin.

Urheilu
 
SCANPIX DENMARK
Tim Sparv (vas.) kamppaili pallosta Club Bruggen Leandro Pereiraa vastaan Eurooppa-liigassa 10. joulukuuta.
Tim Sparv (vas.) kamppaili pallosta Club Bruggen Leandro Pereiraa vastaan Eurooppa-liigassa 10. joulukuuta. Kuva: SCANPIX DENMARK
Kuka?

Tim Sparv

 Syntynyt 20.2.1987.

 Vuoden jalkapalloilija 2015.

 Tanskan liigan Midtjyllandin keskikenttäpelaaja.

 Suomen maajoukkueessa 50 ottelua.

 Tanskan liigassa 45 ottelua Midtjyllandissa. Tanskan mestaruus 2015.

 Aiemmat seurat: Norrvalla FF, Southampton, Halmstads BK, VPS, Groningen, Greuther Fürth.

Kipukynnyksen ylittäminen on toisille urheilijoille vain asennekysymys. Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeniksi syksyllä noussut Tim Sparv pelasi kivuista huolimatta syksyn sarjapelit, vaikka harjoitukset jäivätkin väliin.

Suomen maajoukkue lähti torstaina ottelumatkalle Abu Dhabiin, jossa Huuhkajat pelaa A-maaottelut Ruotsia (10. 1.) ja Islantia (13. 1.) vastaan. Sparv ei matkalle päässyt, koska edessä on lepoa kropan kurittamisen jälkeen.

”Se harmitti kovasti, koska halusin tavata maajoukkueen ja aloittaa työn [uuden päävalmentajan] Hans Backen kanssa. Ensimmäistä kertaa urallani olen yrittänyt olla fiksu kroppani kanssa. Kolmen viime kuukauden aikana olen harjoitellut yhteensä kuusi kertaa ja pelannut vain pelejä”, Sparv kertoi puhelimitse HS:lle.

Sparv kertoo, että hänen nivusensa, vatsalihaksensa ja oikea olkapäänsä ovat olleet huonossa kunnossa ja vihoitelleet. Hän on tehnyt paljon töitä fysioterapeutin kanssa pystyäkseen pelaamaan Midtjyllandissa.

”Se ei ole välttämättä fiksuin ratkaisu, mutta olen kuitenkin halunnut pelata. Olen tärkeä ja iso osa joukkuetta. He kunnioittavat minua, ja silloin haluan antaa takaisin heille kaikessa. En diggaa sellaisesta toiminnasta yhtään, että istutaan sivussa, jos vähän sattuu. Yritän toimia myös esikuvana”, Sparv sanoi.

Kesällä 2014 Tanskaan Midtjyllandiin siirtynyt Sparv nousi heti ensimmäisellä kaudellaan joukkueen avainpelaajaksi, jollaiseksi hänet oli Midtjyllandiin hankittu Saksan kakkosbundesliigan Greuther Fürthistä.

”Jalkapallovuoteni on ollut tosi hyvä. Oikeastaan uskomattoman hyvä vuosi takana. Voitimme ensimmäisen mestaruuden Tanskassa joukkueelle ja minulle. Se oli tietysti hieno saavutus. Syksyllä pääsimme ensimmäistä kertaa Eurooppa-liigaan, kun pudotimme entisen seurani Southamptonin. Pääsimme myös lohkosta jatkoon, ja kohtaamme helmikuussa Manchester Unitedin”, Sparv kertoi.

Midtjyllandissa Sparv on tottunut tarkastelemaan esityksiään jokaisen ottelun jälkeen tilastojen valossa. Edelläkävijäseuroihin datan käytössä lukeutuva Midtjylland tekee tarkat tilastot ja videoanalyysit jokaisen ottelun jälkeen. Sparv tuijottaa tilastoistaan etenkin kaksinkamppailuita ja eteenpäin suuntautuvien syöttöjen määrää.

”Pelaan puolustavassa roolissa, ja fyysisyyteni on ollut aina vahvuuteni. Kaksinkamppailuista voitan melkein aina yli 60 prosenttia. Jos lukema on yli 65 prosenttia, olen tyytyväinen”, Sparv kertoi.

Sparvin syöttöprosentti on korkealla tasolla Tanskan liigassa, mutta sillä ei ole hänelle suurta merkitystä.

”Syöttelyni on ollut välillä liian helppoa. Katson tilastoista, miten paljon syötöistäni on suuntautunut eteenpäin tai hyökkääjille ja laitapelaajille. Yritän olla positiivinen pallon kanssa ja löytää hyökkääviä vaihtoehtoja”, Sparv sanoi.

Sparvin vuoden kruunasi valinta Suomen vuoden jalkapalloilijaksi. Se oli ansaittu palkinto vuodesta, jonka aikana hänestä tuli myös maajoukkueen kapteeni.

”Olen ollut jokaisessa ikäluokassa kapteeni, ja nyt myös A-maajoukkueessa. Se on aika uskomatonta”, Sparv sanoi.

Sparv on kasvanut kapteenin rooliin. Mixu Paatelaisen päävalmentajakaudella Sparvista tuli maajoukkueen avainpelaaja, ja marraskuusta 2013 hän on pelannut aina täydet peliminuutit ollessaan pelikunnossa. Seurajoukkueessa menestystä maistanut Sparv tuskaili maajoukkueen esityksiä.

”Pitää olla rehellinen ja sanoa, että tämä vuosi oli pettymys. Tulosten saaminen ilman paineita ei merkitse mitään. Silloin Suomen pitää olla vahva, kun on paineita. Se, mitä tapahtui oli hemmetin sääli.”

Sparv odottaa yhteistyötä Hans Backen kanssa.

”Uusi valmentaja on sauma myös niille pelaajille, jotka eivät ole päässeet pelaamaan aiemmin paljon. Uusi valmentaja lisää kilpailua maajoukkueessa. Kilpailu on todella tärkeätä.”

Sparvin mukaan Backen saaminen Suomen maajoukkueeseen on ”loistava asia”.

”En ole tietenkään seisonut kentällä hänen kanssaan. Myöhemmin saan hänestä vielä paremman kuvan siitä, millainen pelifilosofia hänellä on. Odotan mielenkiinnolla yhteistyötä hänen kanssaan ja Huuhkajien saamista nousuun”, Sparv sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!