Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hans Backen kausi alkaa Abu Dhabista: ”Toivottavasti selviämme pienillä muutoksilla”

Tuoreella päävalmentajalla on selkeä kuva, millaista peliä Suomen pitää pelata

Urheilu
 
Harri Ahola
Teea Jokihaara
Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Hans Backe korostaa pelaajien roolitusten selkeyttä.
Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Hans Backe korostaa pelaajien roolitusten selkeyttä. Kuva: Teea Jokihaara
Fakta

Suomi Abu Dhabissa

 Suomi pelaa Hans Backen johdolla ensimmäiset maaottelut Arabiemiraatteihin kuuluvassa Abu Dhabissa.

 Suomi kohtaa huomenna sunnuntaina Ruotsin kello 16.30 ja torstaina Islannin kello 18.

 Suomella on matkassa kokematon ryhmä, sillä vakiokasvoista mukana ovat vain Teemu Pukki ja Kari Arkivuo.

 Lähes puolet ryhmästä ei ole pelannut yhtään A-maaottelua. Enemmistö pelaajista tulee Veikkausliigasta.

 Suomessa ottelut näkyvät internetissä Veikkaus-tv:n kautta.

Abu Dhabi

Adudhabilaisen hotellin aulassa istui perjantai-iltapäivänä innostunut mies.

Vuodenvaihteessa Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana aloittaneella Hans Backella oli pian edessään ensimmäiset harjoitukset valmentajana kolmeen vuoteen, kun Huuhkajat valmistautui Ruotsia ja Islantia vastaan pelattaviin harjoituspeleihin Arabiemiraateissa.

Erityislaatuinen on sana, jolla Backe kuvaa tunnetta paluusta valmennustöihin. Toisaalta ongelmiakin on. Päävalmentaja ei saanut matkalle mukaan kaikkia haluamiaan pelaajia, ja joukkueessa onkin monia Backelle vieraita kasvoja.

”Toivon 2–3 pelaajan ottavan askeleen eteenpäin ja näyttävän jotain erikoista, jolla he osoittavat kuuluvansa mukaan jatkossakin”, Backe kuvailee odotuksia.

Uuden luotsin ensimmäiset pelit menevät siis lähinnä jokerikortteja metsästäessä. Sen jälkeen tarjolla on vain puolenkymmentä peliä, ennen kuin MM-karsintaottelut käynnistyvät lokakuussa.

Backella on omien sanojensa mukaan kuitenkin jo selkeä kuva siitä, millaista jalkapalloa hänen Suomensa pelaa.

”Meidän pitää olla sataprosenttisen järjestäytyneitä puolustuksellisesti ja minimoida puolustuspelin virheet. Mutta en usko, että meidän täytyy olla joukkue, joka pudottautuu ja antaa pallonhallinnan vastustajalle”, Backe kuvailee.

Selkeys on sana, jota Backe korostaa puhuessaan niin hyökkäys- kuin puolustuspelistäkin. Kokeneen ruotsalaisluotsin mukaan pelaajien täytyy tietää jokaisessa tilanteessa, mikä heidän tehtävänsä on.

Osittain siitä syystä Suomi luottaakin Backen ohjauksessa lähtökohtaisesti perinteiseen 4-4-2-muodostelmaan, jossa on kaksi neljän linjaa sekä hyökkääjäkaksikko. Se on kaikille pelaajille tuttu uran varrelta, toisin kuin edellisissä karsinnoissa päävalmentajan paikalta potkut saaneen Mixu Paatelaisen niin sanottu joulukuusitaktiikka (4-3-2-1).

Muodostelmaa ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, vaan taktiikka mukautuu vastustajan mukaan.

”Ehkä joskus pelaamme kolmella keskikentän keskustan pelaajalla tai paineen alle joutuessamme kolmella topparilla. Mutta toivottavasti selviämme pienillä muutoksilla”, Backe näkee.

Vaikka monelle suomalaiselle tuli joulukuusesta kirosana, oli Paatelaisella selvät perusteet ryhmitykselle. Suomelta puuttuvat huippulaiturit, jonka vuoksi 4-4-2-taktiikkaa peluuttanut tilapäinen pää- ja nykyinen apuvalmentaja Markku Kanerva miehitti paikat Perparim Hetemaj'n ja Alexander Ringin kaltaisilla keskustan pelaajilla.

Backe tunnistaa laitapelaajien puutteen. Pienellä mietinnällä hän listaa Suomen parhaiksi puhtaiksi laitapelaajiksi keskustassa viihtyvän Ringin (”kehittyy koko ajan”), samoin keskellä pelaavan Robin Lodin (”aliarvostettu”) sekä laitapakki Jere Urosen (”paras pelipaikka on todennäköisesti keskikentän laidalla”).

Kysymys, johon Paatelainen ei missään vaiheessa löytänyt lopullista vastausta, oli Roman Eremenkon sopivin pelipaikka. Pitääkö joukkueen parhaan pelaajan olla hyökkäyksen takana antamassa ratkaisusyöttöjä vai alempana keskikentällä rakentamassa peliä?

”Uskon, että se on siellä, missä hän on mahdollisimman paljon tekemisissä pelin kanssa: keskikentän keskustassa, rakentamassa peliä puolustuslinjasta eteenpäin. Minusta hän on pelannut välillä liian ylhäällä”, Backe näkee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!