Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iivo Niskasen nousu hiihdon eliittiin osoittautui vaikeaksi – perjantaina hän ei ollut varma, mihin matka loppui

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Iivo Niskasen voimat ehtyivät Tour de Skillä.
Iivo Niskasen voimat ehtyivät Tour de Skillä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Toblach

Kun Iivo Niskanen runsas vuosi sitten voitti hiihdon maailmancupin avauksessa Rukalla 15 km:n (p) kilpailun, näkymä noususta maailman huipulle näytti kirkkaalta.

Varsinkin kun takana oli sprinttiviestin olympiavoitto, neljäs sija olympialaisten 15 km:llä (p) ja samalla matkalla alle 23-vuotiaitten maailmanmestaruus.

Ne olivat kiistattomia näyttöjä lahjakkuudesta ja maailmanluokan potentiaalista.

Toisin kävi. Rukan voiton jälkeen Niskanen on joutunut maksamaan oppirahoja korkojen kera. Todelliset kansainväliset onnistumiset ovat olleet yllättävän harvassa.

Viime vuoden Tour de Skillä tuli ennen sairastumista kaksi kelpo etappisuoritusta (5. ja 10. sija).

Seuraavan kerran Niskanen onnistui vasta maaliskuussa oltuaan neljäs Norjan arvostetussa maratonhiihdossa Birkebeinerrennetissä.

Siinä välissä hän sairasti influenssan, ja Falunin MM-kisatkin jäivät sairastumisen takia kesken.

Tuorein takaisku tuli perjantaina, kun Niskanen keskeytti puolimatkan jälkeen Tourin kuudentena osuutena hiihdetyn kympin (v) kilpailun.

Senkin taustalla lienee jouluntienoon sairastelu.

Kun edellisessä kilpailussa epäonnistunut Norjan Finn Hågen Krogh juhli etappivoittoa, suomalaismedian eteen saapasteli kalpea, vaisu, harvasanainen ja uupuneen oloinen Niskanen.

”Energiat loppuivat niin täysin, että en ole oikeastaan ihan varma, mihin matka päättyi”, sanoi Niskanen, joka täyttää ensi tiistaina 24 vuotta.

”Toiselle kierrokselle lähdin. Palelee ja on aikalailla kaputt tämä homma.”

Välillä Niskasella on toki ollut suksiongelmia ja huonoa tuuria – kaatuminen Rukalla – mutta suurin syy vaikeuksiin näyttää olevan toistuva sairastelu.

Niskasen mielestä nyt kyse ei ollut siitä, että hän olisi sairastumassa uudelleen. ”Ei tässä tautia ole. Näitä tulee. Tämä on kova laji. En ole vain palautunut. Kaikki energiat on puristettu irti.”

”Onhan se selvää, että jo vuoden ajan Iivon kilpaileminen on ollut rikkonaista. Nyt pitäisi saada suorituksiin tasaisuutta. Nyt Iivo ei varmaan ollut toipunut kunnolla sairastelusta”, arvioi Niskasen valmentaja Olli Ohtonen puhelimitse.

Niskanen ja Ohtonen ehtivät jo perjantaina suunnitella vähän tulevaa.

”Pitää harjoitella kevyesti ja palautella. Varmaan tehdään matolla jotain testejä, mikä on elimistön tilanne. Kilpailemaan voi palata sitten, kun tuntuu siltä, että pystyy hiihtämään normaalisti”, Ohtonen sanoi.

Yksi tärkeä tavoite Niskaselle on ollut kuukauden päästä Oslon Holmenkollenilla hiihdettävä maailmancupin 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Martti Kainulainen
Iivo Niskasen voimat ehtyivät Tour de Skillä.
Iivo Niskasen voimat ehtyivät Tour de Skillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?