Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pärmäkoski tiivisti kamppailua muun maailman parhaan naisen paikasta: ”Sehän on oman pään kanssa taistelua”

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Krista Pärmäkoski oli neljäs Tour de Skin lauantain kisassa.
Krista Pärmäkoski oli neljäs Tour de Skin lauantain kisassa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Val di Fiemme. Kamppailu Norjan ulkopuolisen maailman parhaan naishiihtäjän paikasta tiivistyi Tour de Ski -kiertueella ennen sunnuntaina hiihdettävää raskasta loppunousua.

Siitä piti huolen Krista Pärmäkoski, joka jaksoi Touria johtavan norjalaiskolmikon takana neljänneksi lauantaina Italian Val di Fiemmessä hiihdetyssä 10 km:n (p) yhteislähdössä.

Pärmäkoski oli myös ajallisesti selvästi paras neljättä sijaa realistisesti tavoittelevista naisista.

Kokonaiskilpailussa Pärmäkoski nousi kolme pykälää kuudenneksi ja on 21 sekunnin päässä neljäntenä olevasta Ruotsin Charlotte Kallasta (lauantain kisan 5:s) ja 19 sekuntia Kerttu Niskasesta (6:s).

Pärmäkoski on kolme kertaa päätynyt neljänneksi Tourin kokonaiskilpailussa. Neljäs nelossija on ulottuvilla.

”Kaikki on ollut auki koko ajan. Olen sen tiennyt, vaikka ero olikin isompi. Lähden tekemään omaa hyvää suoritusta. Lähden taistelemaan itseäni vastaan, ja katsotaan sitten, mikä on loppusijoitus. Jos menee loppukiriin, luotan siihen, että olen vähän nopeampi kuin ennen”, Pärmäkoski arvioi.

Pärmäkoskella on paljon myönteistä kokomusta loppunoususta, jolla on pituutta 3,7 kilometriä ja korkeuseroa 420 metriä. Hän ei kuitenkaan pitänyt sitä välttämättä etuna.

”Kokemuksesta voi olla vain haittaa, kun tietää, mitä se on. Ainakin tiedän muutamia kohtia, miten ne pitää hiihtää, että saa eroa. Jos pärjää, on kiva voittaa sellainen kisa, jossa on kova kamppailu eikä sellaista, joka on täysin selkeä.”

Lauantain kisassa näytti alussa siltä, että Pärmäkosken sukset luistivat jopa paremmin kuin norjalaiskolmikolla, josta Heidi Weng lopulta kiri uransa ensimmäiseen mc-voittoonsa.

Pärmäkoski jaksoi norjalaisten kannoilla noin kahdeksan kilometriä.

”Kyllä neljäs sija lämmittää, mutta totta kai tuolla podiumilla olisi kiva olla. En missään nimessä tänään ansainnut sitä. Olisi pitänyt olla parempaa hiihtoa. Tällä hiihdolla neljäs sija oli ihan hyvä.”

Joulun alla Pärmäkoski ylsi tämän kauden toistaiseksi parhaaseen suoritukseensa oltuaan toinen Toblachin 10 km:llä (p).

”Aika paljon tämä uupuu nyt siitä huippuvireestä. Tuntui, että hiihdin tänään jotain 50 km:n kisaa. Se varmaan tuntuu kaikilla muillakin. Se vain painaa kropassa. Ei ole enää tuoretta hiihtoa. Kroppa ei vain jaksa enää tuottaa sellaista.”

Kerttu Niskanen putosi kärjen vauhdista jo kolmen kilometrin paikkeilla.

Kisaan lähtö oli stressaava, kun suksiparin valinta ja voitelu menivät ihan viime tippaan.

Tuloksena oli hänen arvionsa mukaan selvästi kilpakumppaneita huonommin luistaneet sukset.

”Tämä kisa oli katastrofin partaalla. Oli todella vaativa keli. Hiihdin suksilla, joita en aamulla ollenkaan käyttänyt jalassa. Oli tosi hässäkkä. Oli kyllä kärkiryhmään verrattuna heikompi luisto. Tasaisilla osuuksilla ja alamäissä jäin rajusti”, sanoi Niskanen.

Viimeisen kierroksen alussa Niskasen suksen pohjaan tarttui ladulta vielä ”joku tarralappu” jarruksi.

”Oli vaikea kisa ja vaikea viimeinen kierros. Olo oli ihan hyvä ja mieli teki aamulla haasta kovimpia naisia.”

Aiemmin Tourilla neljäntenä ollut Anne Kyllönen putosi kokonaiskilpailussa seitsemänneksi epäonnistuttuaan hankalassa kelissä. Monen muun tavoin hän joutui pysähtelemään nousujen päällä hankaamaan pitovoiteeseen tarttunutta lunta irti.

Naiset, 10 km (p) yhteislähtö:

1) Heidi Weng Noorja 29.16,3, 2) Ingvild Flugstad Östberg Nosja 0,8 sekuntia jäljessä, 3) Therese Johaug Norja –6,2, 4) Krista Pärmäkoski Suomi –17,4, 5) Charlotte Kalla Ruotsi –55,1, 6) Kerttu Niskanen Suomi –59, 7) Virginia De Martin Topranin Italia –1.03,8, 8) Teresa Stadlober Itävalta –1.06,7, 9) Sadie Björnsen USA –1.12,6, 10) Laura Mononen Suomi –1.16,9...13) Anne Kyllönen Suomi –1.29,1...34) Susanna Saapunki Suomi –3.41,7.

Tour de Skin tilanne 7/8 kilpailun jälkeen:

1) Flugstad Östberg 2.06.41,3, 2) Therese Johaug Norja –38,7, 3) Weng –2.26,7, 4) Kalla –6.46,7, 5) Niskanen –6.47,7, 6) Pärmäkoski –7.07,5, 7) Kyllönen –7.09,2...9) Mononen –8.44,6...40) Saapunki –19.40,0.

Maailmancupin pistetilanne 16/36 kilpailun jälkeen:

1) Johaug 934, 2) Ingvild Östberg 860, 3) Weng 704, 4) Stina Nilsson Ruotsi 569, 5) Kalla 529, 6) Pärmäkoski 476, 7) Niskanen 459...muut suomalaiset: 12) Kyllönen 322, 15) Mononen 234, 32) Riitta-Liisa Roponen 91...62) Katri Lylynperä 10.

Martti Kainulainen
Kerttu Niskanen (oik) ja Krista Pärmäkoski keskustelivat lauantain yhteislähtökisan jälkeen maalialueella.
Kerttu Niskanen (oik) ja Krista Pärmäkoski keskustelivat lauantain yhteislähtökisan jälkeen maalialueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!