Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soihtu siirtyy Kapasten kiekkoperheessä eteenpäin

Geeniperimä kuljettaa menestyksen paineita ja voittamisen vimmaa

Urheilu
 
OSMO PÄIVINEN
Kasperi (vas.), Sami ja Hannu Kapanen poseerasivat NHL-seura Carolina Hurricanesin kotihallissa Raleighissa maaliskuussa 2000.
Kasperi (vas.), Sami ja Hannu Kapanen poseerasivat NHL-seura Carolina Hurricanesin kotihallissa Raleighissa maaliskuussa 2000. Kuva: OSMO PÄIVINEN
Fakta

Kapaset

 Kasperi Kapanen, syntynyt 23. heinäkuuta 1996. Nuorten maailmanmestari 2016.

 Sami Kapanen, syntynyt 14. kesäkuuta 1973. Aikuisten maailmanmestari 1995, olympiahopeaa 2006, olympiapronssia 1994 ja 1998 sekä MM-hopeaa 1994, 1998 ja 2001.

 Hannu Kapanen, syntynyt 13. maaliskuuta 1951. Nuorten maailmanmestarijoukkueen päävalmentaja 1998, pelaajaana Suomen mestaruus 1980.

Kuopio

Kun Kasperi Kapanen taiteili viime tiistaina Pikkuleijonille MM-kullan ratkaisseen maalin, tiivistyi tilanteeseen muutakin kuin lama-Suomen usean päivän hurmokseen ratkiriemukkaasti vienyt retki.

Samalla yhden kiekkosuvun kronikassa tehtiin siirtymäriitti uuteen aikakauteen.

Nuori herra Kasperi, 19, otti nyt soihdun kantaakseen Kapasten klaanissa.

”Olen jo pitkään toivonut, että Kasperi otettaisiin pelaajana omana itsenään, eikä poikanani ja Hanneksen pojanpoikana”, sanoo Sami Kapanen.

”Toivottavasti asetelma ja asenteet alkavat nyt muuttua.”

Keväällä 2014 aktiiviuransa päättänyt Sami on pitänyt lopettamisensa jälkeen julkisuuden suuntaan tarkoituksellisen matalaa profiilia.

Poikkeus oli vain viime lokakuussa Niiralan jäähallissa nähty paidanjäädytysseremonia, jolloin numeroa 24 urallaan kantanut hyökkääjä palasi tyylikkäästi taas parrasvaloihin.

Kasperin terveiset isälle nähtiin hallin mediakuution kautta.

”Olet opettanut minulle elämästä ja jääkiekosta niin paljon, että olen sinulle ikuisesti kiitollinen. Olen suurin fanisi, ja olet ollut minun suurin idolini”, tiivistyi Torontosta tulleitten terveisten viesti.

Isänsä suurin fani on saanut kantaa selässään myös isänsä menestyksekkään uran mukanaan tuomia paineita ja odotuksia.

Ja ne ovat aika ajoin kasvaneet kohtuuttomuuksiin.

”Kassu” sai kuulla jo junnuvuosinaan vastustajilta ja joskus heidän vanhemmiltaankin kaikenlaisia heittoja siitä, että hän pelaa sukunsa tuomien etuisuuksien avulla”, muistelee Hannu Kapanen.

”Eivätkä ne alatyylin rivoudet vähentyneet SM-liigassakaan.”

Siksi Sami yritti vetäytyä mahdollisimman kauas kotikisojen alla ja niitten aikana pyörineestä julkisesta hypetyksestä. Pojan näyttöpaineet nousivat uran viimeisten nuorten kisojen suhteen muutenkin potenssiin. Kotikisat toivat kuormaan vielä oman bonuksensa.

Turnauksen alku olikin Kasperille vaikea, mutta loppusuoralla työ palkittiin. Kirsikkana kakussa oli kaikki paineet selästä heittänyt finaalin jatkoaikamaali.

Hannu Kapanen ei tyrmää pojanpojan alkuturnaustakaan.

”Ei Kassu pelannut mielestäni missään vaiheessa huonosti. Toki hyökkääjältä odotetaan tehopisteitä, mutta hän pääsi kuitenkin koko ajan maalipaikoille. Se tietää yleensä sitä, että tulosta tulee ennemmin tai myöhemmin”, näkee isoisä.

”No nyt sitä tulosta tuli turnauksen loppusuoralla tärkeissä peleissä. Ei se huono näyttö ollut.”

Samille näyttö oli sellainen, että estradi voi siirtyä hänen puolestaan isältä pojalle nyt lopullisesti.

MM-juhlista mies pysyi visusti sivussa. Moni haastattelun pyytäjäkin on saanut kohteliaan, mutta kieltävän vastauksen.

”Tämä on Kasperin mestaruus. Viimeistään nyt on hänen aikakautensa aika.”

Niin tai näin – kokonaiskuvassa Kapaset muodostavat Suomi-kiekon historiankirjoituksessa ainutlaatuisen perheen.

Maailmanmestareita kolmessa sukupolvessa.

Sami avasi kultahanat 1995, kun Leijonat juhli ensimmäistä miesten mestaruuttaan. ”Hannes” luotsasi Pikkuleijonat ykkösiksi kotikisoissa 1998. Kasperin tuore mestaruus täydentää triangelin.

Turnausta paikan päällä seurannut vaari puki otteluihin päällensä saman pikkutakin kuin vuoden 1998 kultaisissa kisoissa.

”Sen verran taikauskoinen pitää olla. Kun takki löytyi ja sopi vielä päällekin, niin mikä ettei”, naurahtaa Hannes, jolla on ollut iso rooli niin poikansa kuin pojanpoikansakin jääkiekkourien taustalla.

Kuopiossa heinäkuussa 1996 syntynyt, mutta suurimman osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan Pohjois-Amerikassa viettäneelle Kasperille vaari on ollut tärkeässä roolissa.

Kun Samin kiireet NHL-pelaajana veivät välillä pitkillekin vieraspelikiertueille, oli Hannes kotijoukkojen apuna.

”Koko ajan pelattiin Kassun kanssa jotain. Ja aina poika halusi voittaa.”

Geeneistähän sekin tulee. Paineitten ohella.

Voittamisen vimma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!