Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Formula ykkösten ensimmäinen naiskuljettaja on kuollut – kertoi kokeneensa ennakkoluuloja vain Ranskassa

Urheilu
 

Maailman ensimmäinen formula ykkösissä kilpaillut nainen, italialainen Maria Teresa de Filippis on kuollut. Hän oli 89-vuotias.

De Filippis oli naisten kilpa-autoilun todellinen uranuurtaja. Hän osallistui kaudella 1958 Maseratilla neljään F1-kilpailuun ja kaudella 1959 Porschella yhteen kilpailuun.

Hän ei saavuttanut urallaan yhtään MM-pistettä, mutta selviytyi aika-ajosta kolmeen kisaan. Hän debytoi Monacon GP:ssä.

Kauden 1958 Belgian kisa oli ainoa, jossa hän ajoi maaliin. Hän oli Spassa kymmenes ja hävisi kisan voittaneelle Britannian Tony Brooksille kaksi kierrosta. Portugalin ja Monzan kisat päättyivät keskeytykseen.

Viimeisen kerran de Filippis oli mukana Monacossa kauden 1959 avauskisassa, mutta ei selviytynyt aika-ajosta mukaan kisaan. Hän lopetti kilpa-autoilun kauden jälkeen, kun hänen edustamansa kilpatallin omistaja Jean Behra kuoli kilpailussa Berliinin Avus-radalla.

”Liian moni ystävä oli kuollut”, de Filippis kertoi myöhemmin Observer-lehdelle.

Autosport-lehden mukaan de Filippis päätyi autourheiluun lyötyään vetoa veljensä kanssa siitä kuin nopeasti hän pystyy ajamaan. Hänen vauhtinsa oli huimaa ja hän voitti ensimmäisen kilpailunsa Fiat 500-autolla.

De Filippisin mukaan miehet epäilivät hänen kykyjään, mutta kertoo kokeneensa ennakkoluuloja vain Ranskassa.

”Erään kilpailun johtaja sanoi, että naisten sopii pitää kypärää päässään vain kampaajalla. Se oli ainoa kerta kun minua estettiin kilpailemasta”, de Filippis kertoi Observer-lehdelle.

”Tästä huolimatta en mielestäni kokenut ennakkoluuloja, vain minun menestyminen yllätti.”

De Filippisin jälkeen F1-kisoja on ajanut vain italialainen Lella Lombardi. Hän on myös ainoa, joka on yltänyt MM-pisteille sijoituttuaan kuudenneksi Espanjan GP:ssä vuonna 1975.

Lisäksi Suzie Wolff ja Maria de Villota ovat toimineen testikuljettajina.

Lähteet: AFP, Autosport

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!