Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krista Pärmäkoski taistelee Norjan ulkopuolisen maailman parhaan tittelistä

Krista Pärmäkoskella on aiempien vahvojen suoritustensa perusteella hyvät mahdollisuudet nousta Tourilla neljänneksi.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Alkumatkasta Krista Pärmäkoski johti kympin (p) yhteislähtökilpailua. Norjalaiskolmikko karkasi kahdeksan kilometrin jälkeen. Pärmäkosken takana voittaja Heidi Weng.
Alkumatkasta Krista Pärmäkoski johti kympin (p) yhteislähtökilpailua. Norjalaiskolmikko karkasi kahdeksan kilometrin jälkeen. Pärmäkosken takana voittaja Heidi Weng. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Val di Fiemme. Kuka on Norjan ulkopuolisen maailman paras nainen 10. kerran hiihdettävällä Tour de Skillä?

Norjalaiset vievät kolmoisvoiton, ja neljännestä sijasta kamppailevat tiukimmin Ruotsin Charlotte Kalla sekä Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Kolmikko starttaa yhdeksän kilometrin (v) päätösosuudella sijoilla 4–6. Niskanen pääsee matkaan heti Kallan kannassa ja Pärmäkoski 21 sekunnin päässä.

HS kävi läpi kolmikon aiempia suorituksia Tourin päätösetapilla, joka tunnetusti huipentuu kiertueen brändiksi muodostuneeseen loppunousuun.

Alpe Cermisin laskettelurinteessä sijaitsevalla nousulla on pituutta 3,7 kilometriä ja korkeuseroa 420 metriä.

Aikaisempien suoritusten perusteella Pärmäkoskella on realistiset mahdollisuudet ottaa uran neljäs nelossija. Päätösosuudella hän on ollut vahva ja yllättävän tasainen suorittaja.

Ajallisesti neljä hiihtoa (2011–2014) ovat menneet haarukkaan 35.27–35.45. Osuusajoissa hän on ollut sijoilla 6, 7, 5 ja 6.

Monta Touria väliin jättänyt Kalla on kerran voittanut kokonaiskilpailun, kun hän vuonna 2008 (toisella Tourilla) ohitti loppunousussa heittämällä selkävaivaisen Virpi Kuitusen.

Kallakin on neljällä yrityksellään pärjännyt osuusajoissa melko hyvin, mutta on ollut Pärmäkoskea epätasaisempi.

Aikaisempien tulosten valossa kolmikosta heikoimmilla on Niskanen.

Kaksi vuotta sitten, Sotšin olympiatalvena, Niskanen oli Tourilla hyvässä vireessä voittaen yhden etapin Sveitsin Lenzerheidessa.

Tuolloin hän oli päätösosuudella kahdeksanneksi nopein, mutta yli puoli minuuttia hitaampi kuin Pärmäkoski.

Kahdella aiemmalla Tourilla Niskanen oli selvästi hitaampi kuin Pärmäkoski.

Anne Kyllönen putosi lauantain epäonnistumisen takia kokonaiskilpailun neljänneltä sijalta seitsemänneksi ja starttaa päätösosuudelle heti Pärmäkosken takana.

Loppunousussa Kyllönen on ollut aiemmin selvästi hitaampi kuin Pärmäkoski.

Myös kahdeksantena starttaava Norjan Ragnhild Haga voi supersuorituksella nousta neljänneksi.

Hagalla on vain yksi kokemus loppunoususta, mutta vuosi sitten hän oli kuudenneksi nopein ja maalissa neljäs.

Pärmäkoskelta kiertue on sujunut epätasaisesti. Pahin notkahdus tapahtui Oberstdorfin 10 km:n yhteislähdössä (p), jossa hän jäi lipsuvilla suksillaan 14:nneksi.

Lauantaina samassa kilpailussa Val di Fiemmessä Pärmäkoski jaksoi Touria johtavan norjalaiskolmikon takana neljänneksi ja keräsi itseluottamusta loppunousuun.

”Kaikki on ollut auki koko ajan. Olen sen tiennyt, vaikka ero olikin isompi. Lähden tekemään omaa hyvää suoritusta. Lähden taistelemaan itseäni vastaan, ja katsotaan sitten, mikä on loppusijoitus. Jos menee loppukiriin, luotan siihen, että olen vähän nopeampi kuin ennen”, arvioi Pärmäkoski, jolla on paljon myönteistä kokomusta loppunoususta.

Hän ei kuitenkaan pitänyt sitä välttämättä etuna.

”Kokemuksesta voi olla haittaa, kun tietää, mitä se on. Ainakin tiedän muutamia kohtia, miten ne pitää hiihtää, että saa eroa. Jos pärjää, on kiva voittaa sellainen kisa, jossa on kova kamppailu eikä sellaista, joka on täysin selkeä.”

Kärjessä sunnuntaina päätösosuudelle starttaa Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Vaikka hän näyttää olevan elämänsä vireessä, kokonaisvoittoon nousee suurella todennäköisyydellä Therese Johaug, joka vuodesta 2009 lähtien on ollut jokaisella yrityksellään nopein nousija.

Johaug pääsee ladulle 39 sekuntia Östbergin jälkeen.

 

Tour de Ski päättyy sunnuntaina. MTV Max klo 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!