Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Ruotsissa tehdään sponsoroinnissa paremmin kuin Suomessa?

Vuonna 2014 Ruotsin urheilu keräsi sponsorirahaa 530 miljoonaa euroa ja Norjan urheilu 360 miljoonaa euroa. Suomessa urheilu joutui tyytymään 128 miljoonaan euroon.

Urheilu
 

Ruotsi ja Norja ovat urheilusponsoroinnin kärkimaita maailmassa. Suomen verrattuna ruotsalaisten ja norjalaisten panostukset ovat moninkertaisia.

Vuonna 2014 Ruotsin urheilu keräsi sponsorirahaa 530 miljoonaa euroa ja Norjan urheilu 360 miljoonaa euroa. Suomessa urheilu joutui tyytymään 128 miljoonaan euroon.

Ei Suomikaan ole takapajula, vaan pikemminkin eurooppalaista keskitasoa.

”Naapurien asettamat bencmarkit [mittapuu] ovat kovia. Kun Suomessa sponsorointiin käytetään henkeä kohti 30 euroa, on summa Norjassa 100 euroa ja Ruotsissa peräti 120 euroa”, Sponsor Insightin tutkimusjohtaja Klaus Virkkunen sanoo.

”Pohjois-Amerikassa summa on jo alle 30 euroa”, hän huomauttaa.

Sponsoroinnin asemaa Ruotsissa selittävät esimerkiksi perinteet. Suomeen perustettiin alan oma yhdistys pari vuotta sitten, kun Ruotsissa sellainen on ollut jo 30 vuotta.

”Tukholman yliopiston professori Sten Söderman arveli, että yritykset ovat saaneet aikanaan hyviä onnistumisia sponsorointia käyttämällä. Näin usko sponsoroinnin tehoon on kasvanut”, sanoo Jaakko Haltia. Hän opettaa Turun ammattikorkeakoulussa urheilujohtamista.

Kaikki tämä näkyy urheilun tuloissa.

Haltian mukaan urheilun suuri mahdollisuus piilee yhteiskuntavastuussa, koska urheilulla on ”poikkeuksellista vaikutusvoimaa”.

Hän poimii esimerkin Englannista, jossa seurat auttavat ihmisiä löytämään työtä.

”Kyse on samalla urheiluorganisaation kuluttajamarkkinoinnista, koska yhteisötyön tekemisessä rakennetaan merkityksiä organisaation ja ihmisten välille”, Haltia sanoo.

Haltia antaa kehuja HJK:lle, joka on aina käsi pystyssä, kun Helsinki etsii apua kolmannelta sektorilta. Toisaalta sponsoriraha voi vähentyä, jos urheilussa ei oteta voimakkaampaa yhteiskunnallista näkökulmaa.

Vaikutusvoiman lisäksi urheilulla on tarjota tarinoita.

”Niiden avulla yritykset voivat kertoa omille kohderyhmille arvoistaan.”

Sponsoroinnin pitää ylipäätään olla pitkäkestoista. Muuten tunnesiteitä ei synny. Tärkeää myös on, että kannattajat kokevat hyötyvänsä yhteistyöstä.

”Parantaako fanin katsojakokemusta laitamainos vai esimerkiksi tarjottava istuinpehmuste”, Haltia pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?