Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaisten ylivoima mykisti Tour de Skillä

Keskinäinen kova kilpailu on yksi Norjan menestyksen ”salaisuuksista”.

Urheilu
 
ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Heidi Weng varmisti Norjan naisten kolmoisvoiton.
Heidi Weng varmisti Norjan naisten kolmoisvoiton. Kuva: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Val di Fiemme

Norjalainen Magnar Dalen havaitsi suomalaisen ja synnyinmaansa median toimintatavoissa oleellisen eron aloitettuaan vuonna 2006 kahdeksan vuoden mittaiseksi venyneen pestinsä Suomen hiihtäjien päävalmentajana.

Dalenin mielestä Norjassa media oli paljon kiinnostuneempi arvokisojen ja maailmancupin joukkueitten urheilijavalinnoista kuin Suomessa.

Norjassa kilpailu edustuspaikoista on huomattavasti kovempaa kuin Suomessa, ja siksi joukkuevalinnat kiinnostavat mediaa.

Meillä jokaisen vähän enemmän hiihtoa seuraavan on vuosikausia ollut helppo ennustaa urheilijat mc- ja arvokisajoukkueisiin – ehkä yhtä tai kahta rajatapausta lukuun ottamatta.

Norjassa näin ei ole, vaan suurimpien tähtien takana käydään jatkuvasti raakaa kilpailua edustuspaikoista.

Esimerkiksi Tour de Skillä Norja on tämän ja neljän edellisen vuoden aikana kierrättänyt 19 miestä ja 12 naista. Suomen vastaavat lukemat ovat 12 ja 8. Ja tasoero on valtava.

”Nytkin Norjassa on 5–6 miestä, jotka voisivat olla täällä”, kuvasi HS:lle tilannetta Norjan nuoremman polven maajoukkuemiehiin lukeutuva 24-vuotias Didrik Tønseth.

Hän on viime talven viestin maailmanmestari, joka sijoittui Tourin kokonaiskilpailussa seitsemänneksi, viidenneksi parhaana norjalaisena.

Kova keskinäinen kilpailu mainitaan aina yhdeksi tekijäksi, kun ihmetellään Norjan ylivoimaa hiihtoladuilla.

Suomessa sekä naisissa että miehissä taso notkahtaa tuntuvasti 6–7 parhaan hiihtäjän jälkeen. Norjassa taso on rutkasti laajempi.

”Keskinäinen kilpailu on todella kovaa. Sitä käydään läpi vuoden jokaisessa harjoituksessa ja jokaisella leirillä. Kotona täytyy valmistautua seuraavaa leiriä varten. Kaikki naiset ovat hyvässä kunnossa lähes koko vuoden”, sanoi 24-vuotias Ragnhild Haga HS:lle.

Hän sijoittui viime kaudella maailmancupin kokonaiskilpailussa viidenneksi. Sen myötä hän nousi ensimmäistä kertaa Norjan maajoukkueryhmään.

Hagan mielestä raju keskinäinen kilpailu myös auttaa kehittymään. Leireillä pääsee näkemään, miten maailman parhaat naiset harjoittelevat.

”Se on erittäin innostavaa mennä lenkillä muitten perässä. Jotkut ovat aina todella kovassa kunnossa. Voimme oppia toisiltamme.”

Muutama vuosi sitten Haga voitti kolme nuorten maailmanmestaruutta ja pari muutakin MM-mitalia, mutta silti hän pääsi aikuisten maajoukkueeseen vasta 24-vuotiaana.

Vastaavasti Suomessa vuotta vanhempi Krista Pärmäkoski nostettiin maajoukkueeseen ja arvokisoihin alle 20-vuotiaana, koska todellista kilpailua paikoista oli varsin vähän.

Viime vuosina norjalaisten ylivoima on ollut huiminta alkutalvesta, ja sen jälkeen se on vähän tasoittunut.

Tätä on selitetty sillä, että Norjan hiihtäjien täytyy olla kauden alussa vireessä saadakseen paikan mc-joukkueessa.

Ne, jotka eivät mahdu mukaan, dominoivat kilpailuja kakkostasolla eli Skandinavian cupissa, josta esimerkiksi Hagalla on paljon kokemusta ja useita kakkos- ja kolmossijoja.

Suomessa puhutaan usein, että viestijoukkueitten valinnassa ei ole niin sanottua särkymävaraa.

Norjalla ei ole tätä huolta. Aina löytyy kovia korvaajia. Parhaimmillaan norjalainen varamies on voittanut maailmancupin osakilpailun.

Norjassa myös riittää korvaajia silloin, kun joku lupaus lopettaa tai harjoittelee itsensä puhki. Norjan 15–16-vuotiaitten mestaruuskisoissa oli viime talvena noin 1 100 hiihtäjää. Alle 20-vuotiaitten mestaruuskisoissa oli 850 osanottajaa.

Suomessa esimerkiksi viime talven 17–20-vuotiaitten SM-hiihdoissa Keminmaalla ladulle lähti yhteensä 239 hiihtäjää.

Norjassa on noin 9 000 yli 13-vuotiasta kilpailulisenssin haltijaa. Harrastajamäärät ovat olleet nousussa. Hiihtoseurojen lapsiryhmiin on paljon tulijoita, mutta vetäjistä on pulaa. Innostus näkyy erityisesti suurissa kaupungeissa.

ALESSANDRO GAROFALO
Therese Johaug oli jälleen loppunousussa ylivoimaisesti nopein ja otti toisen Tour-voittonsa.
Therese Johaug oli jälleen loppunousussa ylivoimaisesti nopein ja otti toisen Tour-voittonsa.
ALESSANDRO GAROFALO
Martin Johnsrud Sundby voitti odotetusti Tourin kolmannen kerran peräkkäin.
Martin Johnsrud Sundby voitti odotetusti Tourin kolmannen kerran peräkkäin.
ALESSANDRO GAROFALO
Invild Flugstad Östberg putosi loppunousussa kärkipaikalta toiseksi.
Invild Flugstad Östberg putosi loppunousussa kärkipaikalta toiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!