Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wilma Murto rikkoi uusia rajoja

Naisten seiväshypyn superlupaus ylitti Pajulahdessa Rion olympialaisten tulosvaatimuksen 450.

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Wilma Murto haluaa kilpailla mahdollisimman paljon talven hallikisoissa.
Wilma Murto haluaa kilpailla mahdollisimman paljon talven hallikisoissa. Kuva: Petteri Kivimäki
Kuka?

Wilma Murto

 Syntynyt 11. kesäkuuta 1998, 17-vuotias.

 Seiväshyppääjä.

 Syntymäpaikka: Kuusjoki.

 Seura: Salon Vilpas.

 180 cm / 64 kg.

 Valmentaja: Jarno Koivunen.

 Ennätys hallissa 450.

 Ennätys ulkona 430

(17-vuotiaiden SE).

Lähellä oli, ettei Pajulahden urheiluhallissa nähty lauantai-iltana seiväshypyn maailmanennätystä.

Wilma Murto kävi kisan päätteeksi vielä 19-vuotaiden ME:n 465 kimppuun. Se oli kuitenkin vielä liikaa 17-vuotiaalle hyppääjälle.

”Olisi se voinut mennä nytkin, jos olisin saanut seipään kunnolla liikkeelle. Paras lataus taisi kuitenkin olla siinä vaiheessa ohi”, kertasi Murto kisaa sunnuntaina puhelimessa, kun hän oli ajamassa valmentajansa Jarno Koivusen kanssa kotiin Turkuun.

Ennen ME-yritystä Murto oli ylittänyt jo Rion kesäkisojen olympiarajan 450, joka on myös 19- ja 22-vuotiaiden hallissa hypätty Suomen ennätys. ”Koko ajan oli sellainen olo, että yli menee”, sanoi Murto, joka käytti yrityksessään jäykempää seivästä kuin koskaan ennen.

Seiväshypyssä on se lähtökohta, että mitä jäykempi seiväs, sen paremmin ja korkeammalta se heittää hyppääjän riman yli. Jäykän seipään käyttö vaatii hyppääjältä vauhtia ja voimaa, jotta ”katabultti” toimii.

”Hypyn lähtö on nyt varmempi, ja sitä kautta hyppy tulee helpommin”, selvitti Murto. ”Oli koko ajan varma olo ja hypyt olivat hyviä.”

Murto on hyvässä hallikunnossa. Pari viikkoa sitten hän taivutti Somerolla korkeuden 445, joka oli edellinen 19- ja 22-vuotiaiden SE. Silloin meni rikki myös ensi kesän Amsterdamin EM-kisojen tulosraja.

Virallisesti Murtoa ei ole valittu sen enempää vielä EM-kisoihin kuin olympialaisiinkaan, mutta käytännössä edustus on varmaa, jos hän on kesällä terve ja kunnossa.

”Ne kisat ovat tulevaisuutta varten”, sanoi Murto, jonka kauden päätavoite on nuorten MM-kisoissa Puolassa. ”Siellä on mahdollisuuksia pärjätä.”

Murto hyppäsi hyvin myös viime talvena, mutta ulkokausi meni paljolti piloille jalkavaivojen takia. Jalkapohjaan tuli rasitusmurtuman esiaste.

”Se oli vaikea kesä”, muisti valmentaja Koivunen.

Kuinka korkealle Murto voi yltää ensi kesänä?

”Seiväshypyssä on pirun vaikea ennustaa. Muuttuvia tekijöitä on paljon. Nyt Wilma on ollut terveenä ja harjoitellut hyvin. Menestys ei vaadi sen kummempaa”, sanoi Koivunen.

Murto kilpailee seuraavan kerran 14. tammikuuta Turussa. Sen jälkeen toiveissa on päästä kilpailemaan ulkomaille. ”Se tekisi hyvää, kun tulossa on niitä arvokisojakin.”

Pajulahdessa Murto kukisti toisen kerran perättäin lajin SE-naisen Minna Nikkasen, joka ylitti 430. Yritykset 450:sta eivät onnistuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!