Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australialaisessa jalkapallossa valtava dopingskandaali – 34 pelaajaa samasta joukkueesta pelikieltoon

Urheilu
 

Katsojaluvuilla mitattuna maailman suurimpiin urheilusarjoihin kuuluvaa australialaisen jalkapalloilun AFL-liigaa ravistelee valtava dopingskandaali.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS katsoi 34 AFL-liigan nykyisen ja entisen pelaajan syyllistyneen urheilussa kielletyn Thymosin beta-4:n käyttöön. Heidät määrättiin kahden vuoden kilpailukieltoon.

Kaikki pelaajat pelasivat AFL-liigan suurimpiin seuroihin kuuluvassa melbournelaisessa Essendon Bombersissa kaudella 2012.

Päätös on erittäin raskas Bombersille, sillä 12 tuomituista pelaajista on yhä sen riveissä. Viisi kilpailukieltoon joutunutta pelaajaa on siirtynyt aiemmin muihin AFL-liigan seuroihin, 17 tuomittua ei ole enää mukana pääsarjassa.

AFL:n oma antidopingelin katsoi aiemmin pelaajien olevan syyttömiä kielletyn Thymosin beta-4:n käyttöön, ja vieritti vastuun seuralle.

Australian antidopingtoimisto Asada antoi asian Maailman antidopingtoimiston Wadan käsiteltäväksi, joka vei sen CAS:iin. CAS katsoi pelaajien olevan itse vastuussa kiellettyjen aineiden käytöstä.

”Niin AFL kuin Asada ovat antaneet pelaajille antidopingkoulutusta, ja kaikki olivat tietoisia, että he ovat henkilökohtaisesti vastuussa kaikista aineista, joita heidän kehoonsa pannaan”, Asadan johtaja Ben McDevitt sanoi tiedotteessa.

”Koulutuksestaan huolimatta pelaajat hyväksyivät aineen ruiskuttamisen itseensä, vaikka heillä oli siitä vähän tietoa. He eivät tehneet kyselyjä ja pitivät ruiskeet salassa joukkueen lääkäreiltä ja Asadalta.”

Ben McDevittin mukaan joukkokäry on Australian urheiluhistorian suurin yhtä seuraa koskettanut dopingskandaali.

Pelaajat eivät jääneet kielletystä aineesta kiinni dopingtesteissä, vaan tuomio perustui Australian antidopingtoimiston Asadan keräämään aineistoon.

Pelaajien kannalta raskauttava aineisto sisälsi muun muassa tekstiviestejä, pelaajien ja virkailijoiden todistajanlausuntoja sekä asiantuntijoiden analyysejä.

”Voi sanoa, että parhaimmnillaan pelaajat eivät kysyneet niitä kysymyksiä, joita heidän olisi pitänyt. Pahimmillaan he olivat osallisina salailun ja kätkemisen kulttuurissa”, McDevitt kuvaili.

Essnedon Bombersin puheenjohtaja Lindsay Tanner piti pelaajien saamia tuomioita epäreiluina. Hänen mukaansa pelaajat toimivat hyvässä uskossa ja olivat siten syyttömiä.

Seura on kiistänyt väärinkäytökset johdonmukaisesti koko kolme vuotta kestäneen prosessin ajan.

Maailman antidopingtoimisto Wada puolestaan kehui päätöstä sanoen sen tuovan oikeutta puhtaille urheilijoille. AFL-liiga ilmoitti hyväksyvänsä tuomion, mutta ihmetteli sen ankaruutta.

Pelaajien kilpailukiellot kestävät pääasiassa vuoden 2016 loppupuolelle riippuen siitä, kuinka paljon he ovat kärsineet tuomiosta ennakkoon.

Lähteet: Reuters, AFL-liiga, CAS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?