Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisvaikuttaja puolustaa yleisurheilun dopingtaistelua: ”Pirun hyvää työtä”

Urheilu
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Antti Pihlakoski
Antti Pihlakoski Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitukseen viime elokuussa valittu Antti Pihlakoski on vakuuttunut, että yleisurheilu on oikealle tiellä dopingin kitkemisessä.

Pihlakoski puolustaa IAAF:n tekemää antidopingtyötä, ja sanoo yleisurheilun olevan urheilun pioneereja dopinginvastaisessa taistelussa. Hän kuvaa yleisurheilun saamaa dopingurheilun leimaa paradoksiksi. Tiukentuneen seulan myötä myös dopingkäryjen määrä on kasvanut.

”Yleisurheilu on aidosti, jos vähänkin pintaa syvemmältä katsoo, ollut ykköslaji ja pioneeri dopingin vastaisessa työssä”, Pihlakoski sanoo.

”Yleisurheilu oli ensimmäinen laji, joka kehitti tosissaan biologisen passin ja keräsi aineistoa jo 90-luvun lopulta.”

Biologiseen passiin kerätään tietoa urheilijan verenkuvan kehityksestä pitkällä aikavälillä, ja pyritään siten saamaan esiin mahdollinen kiellettyjen aineiden käyttö. Pihlakosken mukaan biologisen passin avulla on pystytty kohdentamaan testejä epäilyttäviin urheilijoihin ja saatu siten kiinni 80 kiellettyjen aineiden käyttäjää.

”Kyllä se on minusta pirun hyvää työtä.”

Yleisurheilun dopingongelmasta tuli keskiviikkona jäälleen uutta tietoa, kun uutistoimisto AP julkaisi uutisen IAAF:n syksyn 2009 sisäiseen kirjeenvaihtoon perustuen.

Kirjeessään IAAF varoitti Venäjän yleisurheiluliittoa laajasta dopinginkäytöstä. IAAF perusti epäilynsä biopassia varten kerättyihin tietoihin.

AP:n saamien tietojen perusteella IAAF piti myös Espanjan, Marokon, Turkin ja Ukrainan dopingtilannetta huolestuttavana.

Pihlakoski muistuttaa, että vuonna 2014 yleisurheilu oli testatuin yksilölaji. Käryprosentti oli keskimääräistä pienempi, ja se on pienentynyt aiemmista vuosista.

Pihlakoski pitääkin vuoden 2015 Pekingin kisoja yleisurheilun historian puhtaimpina MM-kisoina. Hän sanoo IAAF:n olevan nyt oikealla tiellä.

”Taistelu huijareita vastaan on tiivistynyt ja tilanne on parempi kuin ehkä modernin dopingtestauksen aikana kertaakaan.”

”Mutta ymmärrän, että ihmisille voi tulla olo, että tämä on aivan kamala maailma. Kaikki keissit ovat surullisia ja ikäviä. Korruptiokuvio lisämausteena on lisäksi erittäin tyly.”

Venäjän sulkeminen kansainvälisestä kilpailutoiminnasta oli Pihlakosken mukaan oikea ratkaisu. Vain siten voidaan kitkeä maan koko lajin läpäisevä dopingkulttuuri pois, hän sanoo.

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisee torstaina uuden dopingraporttinsa. Se voi poikia uusia paljastuksia.

”Kun katsoo ihan faktoja, niin ongelmat ovat keskittyneet tiettyihin maihin. Niissä kulttuuri ei ole hyvä. Luulen, että Wadan raportti tuo jotain esiin, mutta tämä perustuu vain sieltä täältä irti saamiini tietoihin.”

Venäjä on Pihlakosken mukaan edistynyt dopingkulttuurin kitkemisessä. Vielä ei ole varmaa, pääsevätkö maan yleisurheilijat Rion olympialaisiin.

”Kesäkuun loppu on viimeisiä aikoja, jolloin heidän pitää saada lupa, jos aikovat kilpailla Riossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?