Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Coe on myrskyn silmässä Wadan uusimman selvityksen jälkeen

Wada: IAAF:n johdon on täytynyt tietää Venäjän dopingongelmasta

Urheilu
 
MICHAEL DALDER / REUTERS
Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe tarkasti ajan vielä hetkeä ennen Maailman antidopingtoimisto Wadan lehdistötilaisuutta 14. tammikuuta 2016.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe tarkasti ajan vielä hetkeä ennen Maailman antidopingtoimisto Wadan lehdistötilaisuutta 14. tammikuuta 2016. Kuva: MICHAEL DALDER / REUTERS

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe on nyt myrskyn silmässä. Maailman antidopingtoimiston Wadan riippumattoman tutkimuskomitean toisen selvityksen mukaan yleisurheiluliiton johdon on täytynyt tietää Venäjän valtion tukevan venäläisyleisurheilijoiden dopingin käyttöä.

Coen uskottavuus on kärsinyt isoja kolauksia sen jälkeen, kun hänet elokuussa valittiin puheenjohtajaksi. Valintansa aikoihin hän sanoi suhtautuvansa ankarasti dopingiin. Vielä keskiviikkona 59-vuotias kaksinkertainen olympiavoittaja sanoi Sky-kanavan haastattelussa, että dopingongelmaa ei yritetty pimittää.

Uusi selvitys kertoo toista tarinaa. Coe oli IAAF:n varapuheenjohtajana vuosina 2007–2015 ja IAAF:n valtuuston jäsen. Uutistoimisto AFP kertoo, että selvityksen mukaan IAAF:n johto ei voinut olla tietämättä väärinkäytöksistä dopingtapausten käsittelyssä.

Tutkimuskomitean johtajan Dick Poundin mukaan Coen ja toisen varapuheenjohtajan Sergei Bubkan olisi pitänyt tietää, mitä oli meneillään.

”Coella ja Bubkalla oli yllin kyllin aikaa puuttua hallinnollisiin ongelmiin”, Pound kertoi taannoin The Times -lehdelle.

Coe rupesi tiukkaan vastarintaan skandaalin alettua, ja leimasi brittimedian ja saksalaismedian syytteet sodanjulistukseksi. Coen mukaan yleisurheiluliitto ei olisi voinut tehdä mitään enemmän dopingin kitkemiseksi, mutta Coen äänensävy muuttui säyseämmäksi Wadan ensimmäisen dopingselvityksen jälkeen.

Wadan ensimmäisen selvityksen jälkeen Coe reagoi liiton johdossa. Venäjän yleisurheilijat asetettiin kansainväliseen kilpailukieltoon, ja muitakin maita varoitettiin kilpailukielloista.

Coen riippumattomuus puntarissa

Coen päätökset muissa asioissa ovat herättäneet kysymyksiä hänen riippumattomuudestaan ja päätöksenteostaan.

Coe joutui jättämään palkatun tehtävän urheiluvälinevalmistaja Niken lähettiläänä sen jälkeen, kun hänen oli syytetty lobanneen vuoden 2021 MM-kisoja Yhdysvaltojen, Eugeneen. Kaupungilla on tiivit siteet Nikeen.

Coen lähin apulainen Nick Davies joutui jättämään tehtävänsä syytösten takia. Daviesin on väitetty keskustelleen kärähtäneiden venäläisyleisurheilijoiden käryjen julkistamisen viivystyttämisestä Moskovan MM-kisojen alla. Davies on kiistänyt väärinkäytökset.

Coe on kuvaillut IAAF:n entistä puheenjohtajaa Lamine Diackia ”henkiseksi johtajakseen”. Sittemmin Ranskan poliisi pidätti 82-vuotias Diackin lahjussyytösten takia. Diackin epäillään ottaneen miljoonan euron lahjukset dopingkäryjen pimittämiseksi.

Viime viikolla Diackin poika, Papa Massata Diack sai urheilijoiden kiristämisestä elinikäisen toimitsijakiellon IAAF:n eettiseltä toimikunnalta.

Britannian parlamentissa poliitikkojen grillauksessa Coe väitti, ettei ollut kuullut edes kuiskauksia korruptiosta johtamassaan organisaatiossa.

Coe on väittänyt, ettei hän ole ajatellut tehtävänsä jättämistä. Pound sanoi torstaina, ettei hän voisi kuvitella ketään parempaa johtamaan IAAF:n kriisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?