Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL-kauden kymmenes suomalaisvahti valitsi jääkiekon kung fun sijaan, vaikka isä on kung fu -mestari

Jäähongan kasvatti Christopher Gibson pelasi debyyttiottelunsa New York Islandersissa 3. tammikuuta. Hänen isänsä Peter Gibson toi kung fun Suomeen. ”Isäni on aina sanonut, että pidä pää kylmänä ja keskity jokaiseen tilanteeseen.”

Urheilu
 
Charles LeClaire / USA TODAY
Christopher Gibson (kesk.) teki NHL-debyyttinsä 2. tammikuuta New York Islandersin paidassa.
Christopher Gibson (kesk.) teki NHL-debyyttinsä 2. tammikuuta New York Islandersin paidassa. Kuva: Charles LeClaire / USA TODAY
Kuka?

Christopher Gibson

  Syntynyt 12.12.1992

Karkkilassa.

  Bridgeport Sound

Tigersin maalivahti.

  Kaupattiin syyskuussa Toronto Maple Leafsista New York Islandersiin.

  Jäähongan kasvatti.

  Muut seurat:

Blues-juniorit, Notre Dame Hounds, Chicoutimi Saguenéens, Toronto Marlies, Orlando Solar Bears.

  Varattiin NHL:ään vuonna 2011 toisella kierroksella varausnumerolla 49.

  Pelannut AHL:ssä 81 ottelua.

Suomi on NHL-maalivahtien hautomo. Tällä kaudella NHL:ssä on pelannut 80 maalivahtia, joista 10 on suomalaisia. Vain Kanadasta (29), USA:sta (16) ja Ruotsista (11) on tullut enemmän maalivahteja.

New York Islandersia edustava Christopher Gibson, 23, on viimeisin NHL:ssä debytoinut suomalaismaalivahti, ja 30. liigassa kautta aikojen.

Gibson debytoi 3. tammikuuta Pittsburgh Penguinsia vastaan ja pelasi 29 minuuttia Islandersin 2–5-tappiossa. Gibson päästi maalin ja torjui 16 kertaa. Gibson palasi pikaisen NHL-komennuksen jälkeen AHL:ään ja odottaa seuraavaa tilaisuuttaan.

Gibsonin nousu NHL:ään tapahtui suomalaisittain harvinaisempaa reittiä, Kanadan juniorisarjojen kautta. Espoolaisen Jäähongan kasvatti lähti 2008 vain 15-vuotiaana Bluesin C-junioreista Kanadan Saskatchewanissa sijaitsevaan Athol Murray College of Notre Dame -kouluun.

”Vanha valmentajani Harri Piiparinen puhui vanhempieni kanssa mahdollisuudesta siirtyä jääkiekkopainotteiseen kouluun. Ensimmäinen vuosi meni todella hyvin, ja voitimme Kanadan mestaruuden [Telus Cup]”, Gibson kertoi Helsingin Sanomille puhelimitse.

Bruce Bennett / GETTY IMAGES
Christopher Gibson New York Islandersin paidassa harjoitusottelussa New Jersey Devilsiä vastaan syyskuussa 2015.
Christopher Gibson New York Islandersin paidassa harjoitusottelussa New Jersey Devilsiä vastaan syyskuussa 2015.

Perhetaustan puolesta Gibson olisi voinut hyvin päätyä kamppailulajien pariin, mutta Gibson valitsi jo nuorena jalkapallon ja jääkiekon lajeikseen. Christopherin Englannista Suomeen muuttanut isä Peter Gibson on kung fu -mestari, jolla on Shaolin kung fussa 4. danin musta vyö ja joka toi lajin Suomeen. Peter Gibson perusti Suomen Shaolin Kung Fu ry:n vuonna 1984 ja toimii edelleen Pitäjänmäessä toimivan seuran päävalmentajana.

”Kung fu kiinnosti tietenkin pikkaisen minua, mutta en halunnut keskittyä siihen. Minusta on videoita, joissa kaksivuotiaana teen jotain keppitaistelua isäni kanssa”, Gibson sanoi.

Gibsonin mukaan hänen isänsä on henkisesti ollut isona tukena jääkiekkouralla.

”Vanhemmiltani on tullut aina tekstiviestejä pelien jälkeen. Isäni on aina sanonut, että pidä pää kylmänä ja keskity jokaiseen tilanteeseen. Minun piti soittaa heti vanhemmille, kun tuli kutsu NHL:ään”, Gibson kertoi.

Peter Gibson oli mukana poikiensa Christopherin ja Jonathanin harrastuksissa, kävi lenkillä, uimassa ja pelaamassa heidän kanssaan. ”Kannustus on tärkeätä. Pitää antaa positiivista motivaatiota. Vaikka urheilu-urasta ei tulisikaan mitään, lapset muistavat hyvän palautteen”, Peter Gibson kertoi.

Isä-Gibson muistaa hyvin, että Christopherin muutto Kanadaan oli kova pala.

”Oman lapsen lähteminen kotoa niin nuorena oli vaikeata. Hän tottui kuitenkin matkustamiseen jo pienenä. Siksi muutto oli ehkä helpompi hänelle, mutta minulle se oli pelottavaa. Sanoin aina, että tulen hakemaan hänet, jos hän haluaa palata”, Peter Gibson kertoi.

Poikaa ei tarvinnut hakea pois, sillä hän viihtyi hyvin Kanadassa ja eteni askel askeleelta kohti unelmaansa.

Gibson pelasi neljä kautta Quebecin junioriliigassa Chicoutimi Saguenéens -seurassa, ja kaudella 2013–2014 hän debytoi AHL:ssä Toronto Marlies -seurassa. Toisena AHL-vuotenaan hänestä tuli Toronto Marliesin ykkösmaalivahti, ja saman tempun hän teki tällä kaudella Bridgeport Sound Tigersissa.

Gibson on tilastoissa yksi AHL:n parhaista maalivahdeista tällä kaudella. 24 ottelun jälkeen hänellä on viidenneksi vähiten päästettyjä maaleja ottelua kohden (2,2) ja torjuntaprosentti on 92.

”Joukkue on pelannut hyvin edessäni. Olen tehnyt kovasti töitä ja olen tietenkin iloinen, että pelit jatkuvat hyvin.”

Gibsonin mukaan hän voi oppia vielä paljon AHL:ssä.

”AHL:ssä voi kehittyä paremmaksi ja keskittyä enemmän teknisiin asioihin, kuten paluukiekkojen estämiseen. Peli ei ole yhtä nopeata kuin NHL:ssä, vedot eivät lähde niin nopeasti ja tilanteiden sekä vetojen ennakoimiseen jää enemmän aikaa”, Gibson kertoi.

”Minun pitää olla koko ajan valmis NHL:ään.”

Steven Ryan / Getty Images
Christopher Gibson saapui jäälle NHL-maalivahtina 3. tammikuuta 2016.
Christopher Gibson saapui jäälle NHL-maalivahtina 3. tammikuuta 2016.
Charles LeClaire / USA TODAY
Christopher Gibson (kesk.) teki NHL-debyyttinsä 2. tammikuuta New York Islandersin paidassa.
Christopher Gibson (kesk.) teki NHL-debyyttinsä 2. tammikuuta New York Islandersin paidassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!