Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtopäätökset harjoituspeleistä – Backen Huuhkajat hakee voittoja ilman tyylipisteitä

Ensimmäisten harjoituspelien tappiot eivät kerro juuri mitään päävalmentajan mahdollisuuksista Huuhkaja-luotsina.

Urheilu
 
Harri Ahola
Marcus Ericsson / TT
Ruotsin Viktor Claesson (9) sekä Suomen Akseli Pelvas (16) ja Tapio Heikkilä (5) taistelivat pallosta Abu Dhabissa pelatussa ottelussa, jonka Ruotsi voitti 3–0.
Ruotsin Viktor Claesson (9) sekä Suomen Akseli Pelvas (16) ja Tapio Heikkilä (5) taistelivat pallosta Abu Dhabissa pelatussa ottelussa, jonka Ruotsi voitti 3–0. Kuva: Marcus Ericsson / TT

Juuri ennen tuoreen pestinsä ensimmäisiä harjoituksia päävalmentaja Hans Backe uskoi, että kahden pelin jälkeen esiin ovat tulleet ainakin perusasiat hänen Suomensa hyökkäys- ja puolustuspelaamisesta.

Maalein 0–3 tullut tappio Ruotsille ja 0–1-tappio Islannille Abu Dhabissa pelatuissa maaotteluissa eivät olleet sitä, mitä Backe halusi näyttää, mutta perusasiat sentään näkyivät.

Backe peluutti Huuhkajia varsin perinteisellä 4-4-2-muodostelmalla. Hyökkäyksessä pelasi kaksi selkeää hyökkääjää rinnakkain, keskikentän keskustaan oli roolitettu rakentavampi ja rikkovampi pelaaja ja niin edelleen.

Muotoa mielenkiintoisempi oli kuitenkin pelitapa, josta tuntui löytyvän pääasiassa vain yksi vaihde eli nopeasti eteenpäin.

Pallon kanssa ei hidasteltu, jos vain paikka pitkällekin syötölle eteenpäin löytyi. Liian usein pystysyöttö lähti silloinkin, kun olisi ollut järkevämpää hidastaa peliä.

Islanti-ottelussa Daniel O'Shaughnessy sai kuulla Backen vihaisia käskyjä nousta ylemmäs, kun nuori toppari pudottautui linjasta alaspäin tarjoamaan mahdollisuuden kierrättämiseen alakerran kautta.

Se ei Backelle sopinut, koska ensisijainen ajatus on pelata pallo nopeasti eteenpäin hyökkääjille tai laitoihin.

Kuten taktiikassa usein kyse ei ole oikeasta tai väärästä. Ruotsalaisluotsi haluaa Suomen puolustavan riittävän korkealta, jotta hyvin ajoitetulla prässillä pallo saadaan riistettyä vastustajalta vaarallisella alueella.

Islantia vastaan tästä nähtiin jo merkkejä, mutta parempaa joukkuetta eli Ruotsia vastaan prässipeli ei toiminut lainkaan, vaan vastustaja sai pidettyä palloa ja kontrolloitua ottelun tempoa.

Abu Dhabin heikoille tuloksille ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Harjoituspeli muutaman kymmenen katsojan edessä pikkustadionilla, jossa ääntä pitivät lähinnä ohikulkeva liikenne ja viereinen minareetti, ei kerro karsintamahdollisuuksista mitään.

Mukana olleista pelaajistakin ainoastaan Teemu Pukki ja Kari Arkivuo olivat vastuullisessa roolissa epäonnistuneissa EM-karsinnoissa.

Kakkos- ja kolmoskaartia kentälle juoksuttivat toki myös vastustajat, mutta karsintamenestyksen ratkaisevat hyvin pitkälle muut miehet. Heidän valmistamiseensa Backella on aikaa viiden tai kuuden pelin verran, ennen kuin edessä on matka lokakuiseen Reykjavikiin MM-karsinta-avaukseen.

Backen korostamat taktiikan selkeys, roolien yksinkertaisuus ja virheiden välttäminen uppoavat teeseinä varmasti monelle Suomen maajoukkueen ystävälle. Etenkin sen jälkeen, kun Mixu Paatelainen ei suostunut ottamaan vastaan kritiikkiä heikoista tuloksista vaan vetäytyi muun muassa luotujen maalipaikkojen taakse.

Kolikolla on kuitenkin toinenkin puolensa, sillä Backe ei jätä itselleen muuta mittaria kuin tuloksen. Jo Abu Dhabin ottelut osoittivat, että Huuhkajat ei kerää taktiikallaan tyylipisteitä.

Harvoin niitä jalkapallossa kaivataankaan, mutta jos tärkeät ottelut päättyvät tappioon, voi kentällä avautuva näkymä olla Suomen maajoukkueen ikuiselta tuntuvassa viadolorosassakin karu.

Marcus Ericsson / TT
Päävalmentaja Hans Backen ilme pysyi tiukkana Ruotsi-ottelussa.
Päävalmentaja Hans Backen ilme pysyi tiukkana Ruotsi-ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!