Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätejoen rannalta Valioliigaan

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Eddie Keogh / Reuters
Odion Ighalo juhli Tottenhamia vastaan tekemäänsä maalia 28. joulukuuta.
Odion Ighalo juhli Tottenhamia vastaan tekemäänsä maalia 28. joulukuuta. Kuva: Eddie Keogh / Reuters

Ajegunle on Nigerian miljoonakaupunki Lagosin suurimpia slummeja, puolen miljoonan lagosilaisen koti.

AJ Cityksi kutsutun Ajegunlen keskellä virtaa lemuava jätejoki, jonka penkoilla on hökkelikäymälöitä. Vaikea kuvitella, että jätevuorien ja roskien peittämiltä kujilta löytyisi mitään arvokasta. Ajegunlen suurin rikkaus ovat kuitenkin kyvykkäät ihmiset. Kaiken seasta voi löytää aika ajoin raakoja timantteja, jalkapallokykyjä, joista voi tulla tähtiä Euroopassa.

Ajegunlessa jalkapalloilu keskittyy Marakanan stadioniksi kutsutulle aukealle alueelle. Stadion on vain laaja hiekkakenttä. Sen laitamilla rehottavat rikollisuus, huumekauppa ja tappelut, joissa aseina käytetään veitsiä, pulloja ja partateriä. Paikallisessa lehdessä pastori kertoi peloistaan seuraavasti.

”Vain Jumala suojelee meitä. Täällä tapahtuu paljon pahoja asioita päivittäin. Tämä on kuin helvetissä asuisi”, pastori kertoi Marakanan alueesta.

Marakanasta ovat kuitenkin lähtöisin monet nigerialaiset jalkapallotähdet, kuten Taribo West, Emmanuel Amunike ja Valioliigaseura Watfordin Odion Ighalo. Ighalo on yksi Valioliigakauden sensaatiopelaajista.

Valioliigan kärjessä keikkuvan Leicester Cityn lisäksi toinen suuri yllätysjoukkue on ollut nousijajoukkue Watford, joka on tällä haavaa kymmenentenä ja seitsemän pisteen päässä nelossijasta. Watfordin menestystä on taannut nigerialaishyökkääjä Ighalo.

26-vuotiaan Ighalon nousu slummista Valioliigaan on hämmästyttävä tarina. Ighalo on kertonut haastatteluissa, miten yhdeksänhenkisen perheen piti pärjätä ajoittain ilman puhdasta vettä, ruokaa ja sähköä Ajegunlen slummissa.

”Meillä ei ollut aina kaikkea, mitä halusimme tai tarvitsimme. Kiitän Jumalan lisäksi äitiäni, joka työskenteli kovasti ostaakseen ensimmäiset jalkapallokenkäni. Isäni halusi minun opiskelevan ja hän piiskasi minua, jos en ollut tehnyt läksyjäni. Äitini sanoi hänelle, että minut pitäisi jättää rauhaan ja antaa minun pelata jalkapalloa”, Ighalo kertoi The Guardianille.

Ighalon koti sijaitsi jätteitä täynnä olevan kanaalin reunalla, vastarannalla oli paremman väen alue. Ighalo seisoi kanaalin penkalla ja rukoili ihmettä, joka veisi hänet slummista.

Ighalo tajusi pian, että jalkapallo olisi hänen keinonsa ulos. Ighalo pelasi kaveriensa kanssa kaduilla ja Marakanassa potkien tölkkejä, appelsiineja ja muovipusseista kyhättyjä palloa.

Ighalo on kertonut, miten poliisi teki ratsioita Marakanalla.

”Juoksimme suojaan harhaluodeilta. Harjoitteluun ei tarvinnut motivoida itseään niissä oloissa”, Ighalo sanoi Al Jazeeran haastattelussa.

Vuonna 2006 Ighalo onnistui kasvattajaseuransa Olodi Warriorsin ottelussa pääsarjaseura Julius Bergeriä vastaan, ja pääsarjaseura hankki nuoren lupauksen. Vuoden päästä norjalaisseura FK Lyn teki sopimuksen Ighalon kanssa. Seuraavaksi Italian pääsarjaseura Udinese osti Ighalon kahdella miljoonalla eurolla.

Italiassa Ighalo ei lyönyt läpi vaan siirtyi Espanjaan Granadaan. Ighalon tekemät 31 maalia Granadalle kiinnittivät Watfordin huomion. Watfordille Ighalo teki Mestaruussarjassa 20 maalia viime kaudella. Maalitahti on jatkunut Valioliigassa vielä kovempana, sillä Ighalolla on nyt 13 Valioliigamaalia 21 ottelussa.

Ighalon ja Watfordin menestystä on rakentanut jalkapallomoguli Giampaolo Pozzo. Pozzo omistaa Udinesen, Granadan ja Watfordin sekä liikuttelee jalkapalloimperiumissaan pelaajia seurasta toiseen tarpeen mukaan. Menestyvien pelaajien löytämisessä auttaa pelaajatarkkailijoiden verkosto. Pozzon perheen jalkapallo-organisaatiolla on ympäri maailmaa palkattuna 30 pelaajatarkkailijaa, jotka yrittävät löytää uusia ighaloita tai alexissanchezeita.

Ighalon menestystarina on samalla esimerkki siitä, että lahjakkuuksien löytäminen on yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!