Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukureissa ei panna päätä piiloon

Ensi kauden liigajoukkue haluaa säilyttää urheilullisuuden

Urheilu
 
Lauri Rotko
Kokenut puolustaja Marko Kauppinen puki Jukurien harjoituksissa ylleen maalivahdin varusteet.
Kokenut puolustaja Marko Kauppinen puki Jukurien harjoituksissa ylleen maalivahdin varusteet. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Mikkelin Jukurit

 Perustettu 1970.

 Voittanut kuusi kertaa Mestiksen mestaruuden.

 Aloittaa uutena joukkueena Liigassa syksyllä 2016.

 Kotiareena Kalevankankaan jäähalli. Uusittuun halliin mahtuu 4 300 katsojaa.

 Nykyinen päävalmentaja Antti Pennanen, ensi kaudella Risto Dufva, joka valmensi joukkuetta edellisen kerran kaudella 2005–2006.

Mikkeli

Hurtti huumori toimii Mikkelin Jukurien pukukopissa. Eikä ihme, kun ollaan Savon sydämessä.

Lähes tuhannen jääkiekon liigapelin konkari Marko Kauppinen vetää ylleen maalivahdin varusteita. Puolustajaa naurattaa, kun maalivahdin rintasuojus ei mene heti kohdalleen.

”No eipä ole ensi kerta”, sanoo Kauppinen, joka joutui 2000-luvun alussa maalivahdiksi myös maajoukkueessa, kun Leijonat pelasi Moskovassa.

Jukureissa tuuraus maalille oli sattumaa, kun pelaajia oli niin vähän vapaaehtoisissa harjoituksissa.

Mestiksessä vielä tämän kauden pelaavan joukkueen vapaapäivä oli ansaittu. Jukureilla oli tuossa vaiheessa takanaan neljäntoista ottelun voittoputki. Hyvä siinä on huumoria viljellä.

”Voittaminen on tämän lajin suola”, sanoo Kauppinen, jonka kiekkohistoriassa on liigaotteluita TPS:ssä, Tapparassa, Jokereissa ja KalPassa. Viime kaudella hänelle kertyi 38 ottelua JYPissä, josta hän siirtyi täksi kaudeksi kotikaupunkiinsa Mikkeliin. Lisäksi hän pelannut Ruotsin liigassa 69 peliä Morassa ja Modossa.

Kauppisen, 36, kokemuksella oli selvää, että hän on liigapelaaja myös ensi kaudella, kun Jukurit nostettiin 16. joukkueeksi pääsarjaan.

”Liiga on tasoittunut. Meillä on hyvät saumat pärjätä”, sanoo Kauppinen.

Kaikkia nykyisiä pelikavereitaan Kauppinen ei saa mukaansa Liigaan. Tällä hetkellä vain viidellä pelaajalla on sopimus ensi kaudeksi.

Kauppisen mukaan kahtiajako ei vaikuta joukkueen peliin Mestiksessä. ”En usko, että se näkyy millään tavalla. Jokaisella on omat tavoitteensa ja jokainen pelaaja tietää rastinsa”, sanoo Kauppinen.

Kahdeksalla pelaajalla on seuran kanssa optio ensi kaudesta. Karkea arvio on, että puolet nykyjoukkueesta vaihtuu ensi syksyyn mennessä.

”Niin se varmaan on”, vahvistaa Jukurien hallituksen puheenjohtaja Jukka Toivakka. ”Tästä porukasta jatkanee kymmenkunta pelaajaa, ja sitten otetaan mukaan omia nuoria. Iso rekrytointi on menossa. Tavoitteena on, että meillä olisi mielenkiintoinen joukkue.”

Yksi sopimukseton pelaaja on Oula Palve, joka johtaa Jukurien sisäistä pistepörssiä. Palve, 23, pelaa kolmatta kauttaan Mikkelissä. Liigakokemusta Palokan Kiekon kasvatilla on JYPistä.

Myös Palve kiistää huomanneensa, että pelaajien välit olisivat kiristyneet tulevien liigapelaajien ja nykyisten mestispelaajien kesken.

”Ei missään nimessä. Ei se vaikuta joukkuehenkeen. Sopimuksista ei puhuta kopissa”, sanoo Palve.

Mikkeliin kaipaillaan myös paluumuuttajia, joista yksi on uusi päävalmentaja Risto Dufva, jonka sopimus Rauman Lukossa päättyy tähän kauteen.

Jukurien nykyinen valmentaja Antti Pennanen olisi halunnut jatkaa liigavalmentajana Mikkelissä, mutta Dufvan pesti varmistui jo alkusyksystä.

Tosin myös Pennasesta tulee liigavalmentaja, kun hän aloittaa ensi kautena HPK:ssä. Pennanen oli apuvalmentajana myös MM-kultaa voittaneessa nuorten joukkueessa.

Dufva tuo esikunnastaan Mikkeliin Lukon markkinointijohtajan Joni Vesalaisen ja viime kauden luottopelaajansa Ville Niemisen, joka valmentaa nyt Keuruun Palloa Mestiksessä.

Vesalainen aloitti toimessaan jo vuodenvaihteessa. Hän sanoo tunnistavansa Mikkelissä saman ilmapiirin kuin Jyväskylässä, kun JYP nousi SM-liigaan syksyksi 1985.

Syksyllä näytti ulospäin siltä, että Dufva ohjaisi etänä koko ensi kauden joukkuettaan.

”Dufva ajattelee päävalmentajana seuraa kokonaisuudessaan. Hän vastaa urheilupuolesta ja toimitusjohtaja Harri Tammiruusu muusta. Siinä mielessä nokkimisjärjestys on selvä”, sanoo Toivakka.

Mestiksessä Jukurit pelaa noin 270 000 euron pelaajabudjetilla. Se on suunnilleen saman verran kuin mitä seuralla on velkaa.

Liigaa varten pelaajabudjetti kasvaa merkittävästi, mutta Toivakan mukaan kuitenkin hallitusti.

”Yli miljoonan euron mennään. Kokonaisbudjetissa lähdetään liikkeelle 3,5 miljoonasta. Se on Liigan pienin. Ihan tarkkaan ei voi vielä sanoa. Riippuu taloustilanteesta. Tärkeintä on, että urheilullisuus säilyy.”

Miten Jukurit kestää Liigassa, kun budjetti kasvaa?

”Nykytilanne ei näytä kovin helpolta muuallakaan. Pitää lähteä varovasti liikkelle, eikä pidä synnyttää ylimääräisiä kiinteitä kuluja”, sanoo Toivakka.

Ensi kauden budjetti on tehty 2 800 katsojan mukaan. Mikkelin uusittuun, hyväkuntoiseen ja siistiin halliin mahtuu yli 4 000 katsojaa.

Mikkelin markkina-alueella on noin 80 000 ihmistä. Lähimmät liigaseurat SaiPa, Pelicans ja KooKoo ovat sadan kilometrin säteellä, joten kilpailu markkina-alueella on kova.

”Jos tuote kiinnostaa yhtä paljon kuin perinteisillä kiekkopaikkakunnilla, 2 800 katsojaa pitäisi saavuttaa”, arvelee Toivakka, joka oli marraskuussa ehdolla Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi.

Seuraava vaali on kahden vuoden päästä. Nähdäänkö sinut mukana siinä haussa?

”Sitä on liian aikaista pohtia. Nyt keskitytään Jukureihin.”

Lauri Rotko
Jukurien toimitusjohtaja Harri Tammiruusu ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Toivakka ovat tyytyväisiä Mikkelin pari vuotta sitten uusittuun jäähalliin.
Jukurien toimitusjohtaja Harri Tammiruusu ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Toivakka ovat tyytyväisiä Mikkelin pari vuotta sitten uusittuun jäähalliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?