Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voitolla vihdoin ulos jälkijunasta

Vammoista kärsinyt Lehtonen koki pitkästä aikaa onnistumisen.

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Näin Lari Lehtonen tuuletti voittoaan maalissa.
Näin Lari Lehtonen tuuletti voittoaan maalissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Miesten maajoukkueen perushiihtäjiin jo vuosia kuuluneesta Lari Lehtosesta on muodostunut kuva kovan onnen soturina.

Kerran jos toisenkin median edessä on esiintynyt reippaasti ja suoraselkäisesti synkän näköinen Lehtonen tilittämässä suoritusta, jolla on päässyt arvokisoissa tai maailmancupissa jonnekin ynnä muitten joukkoon.

Artikkeliin liittyvät

Ensimmäistä aikuisten SM-mitaliaankin Lehtonen joutui odottamaan niin kauan, että sai kuulla asiasta vinoilua.

Sunnuntaina Lehtonen koki ensimmäistä kertaa lähes vuoteen merkittäviä onnistumisen elämyksiä kilpaladulla, kun hän voitti Suomen cupin 21 km:n yhdistelmäkilpailun Vantaan Hakunilassa.

Eihän tuo nyt ole kovin kummoista, ajattelee varmasti moni, mutta Lehtoselle kyse oli taustaan nähden suuresta voitosta. Nyt hän pääsi vihdoin ulos siitä jälkijunasta, jossa oli viettänyt koko alkukauden.

”Takana tähän mennessä paras treenikesä (heinäkuussa murtuneesta kylkiluusta huolimatta), joka muuttui murheelliseksi syksyksi”, 28-vuotias Lehtonen kirjoitti sosiaalisessa mediassa lokakuun alussa.

Murhe viittasi elokuussa todettuun akillesjänteen osittaiseen repeämään. Lehtosen alkukausi muuttui hänen oma kuvauksensa mukaan harjoituksellisesti kikkailuksi.

Viime talven MM-kisoissa Lehtonen keskeytti 50 km:n päätöskisan, koska puudutuksesta huolimatta kantapäässä tuntui sietämätöntä kipua.

Kausi päättyi siihen, koska leikkauspöydällä hänen vasemman jalan kantaluutaan muotoiltiin uusiksi. Siinä oli ns. Haglundin syndrooma, jossa kantaluun terävä kulma painaa akillesjännettä.

Akilleksen repeämä tuli loppukesällä samaan jalkaan, ja kesken syksyn parhaan harjoituskauden Lehtonen kärvisteli kuusi viikkoa jalassaan saapasortoosi.

Harjoituksissa tutuiksi tulivat mm. vetolaite, uima-allas ja punttisali. Lokakuussa hän pääsi vähitellen rullasuksille.

”Syksyn aikana kaikki tapahtui jälkijunassa”, sanoi Lehtonen ja myönsi, että välillä henkinen kantti alkoi tylsyä ja synkkyys puski pintaan.

Kuntoutusjakson takia Hakunilan kisa oli Lehtoselle vasta kauden seitsemäs ja ensimmäinen startti tavanomaisella perinteisellä hiihtotavalla. Kahdesti hän oli kokeillut tasatyöntöä.

Loppukirissä hän päihitti Sami Jauhojärven ja Perttu Hyvärisen. Kolmikko erkani muilta jo toisella 3,5 km:n kierroksella.

Lehtosen urakkaa helpotti se, että Matti Heikkinen jäi pois sairastelun takia ja paikalle saapunut Iivo Niskanen ei lopulta katsonut järkeväksi startata.

”Tuntuu hyvältä olla takaisin. Pertsa oli todella positiivista, kun pysyin Mustin [Jauhojärvi] perässä. Syksy ja alkutalvi ovat olleet aika värikkäitä. Lokakuussa opettelin vielä kävelemään. Monella tapaa voi päästä hyvään kuntoon”, Lehtonen sanoi.

Lehtosen mukaan nilkka ei ole vieläkään oireeton.

”Mutta rajoittavaa kipua siinä ei tunnu, ja tuskin se palaa normaaliksi missään vaiheessa. Mutta toivottavasti ei tule takapakkeja.”

Voiton myötä Lehtonen odottaa kutsua ensi viikonlopun maailmancupiin Tšekin Nove Mestoon.

Tällä kaudella hän on kilpaillut maailmancupissa vain joulukuussa Sveitsin Davosissa, jossa sijoitus 30 km:llä (v) oli 40:s.

Tärkeä lähiajan kiintopiste ovat vajaan kahden viikon päästä hiihdettävät SM-kisat Imatralla, mistä nykyisin Lahdessa asuva Lehtonen on lähtöisin.

”Kunto tuntuu kisa kisalta paremmalta. Odotan nousujohteista kautta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!