Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tennisliiton toimitusjohtaja yllättyi vilppiepäilyistä: ”Ihmetyttää, että noin korkealla olevia pelaajia”

Urheilu
 
Peter Andrews / Reuters
Nikolai Davidenkon tappio Martin Vassallo Arguellolle herätti suurta mielenkiintoa vuonna 2007. Mitään todisteita ottelumanipulaatiosta ei kuitenkaan löydetty.
Nikolai Davidenkon tappio Martin Vassallo Arguellolle herätti suurta mielenkiintoa vuonna 2007. Mitään todisteita ottelumanipulaatiosta ei kuitenkaan löydetty. Kuva: Peter Andrews / Reuters

Suomen tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho pitää yllättävinä uutisia siitä, että miesten 50 parhaan pelaajan joukossa olisi useita pelaajia, joita epäillään ottelumanipulaatioista.

BBC ja BuzzFeed News uutisoivat, että 16 pelaajan ottelut ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana toistuvasti herättäneet tarkkailijoissa epäilyksiä, mutta heidän on silti annettu jatkaa pelaamista.

”Kyllä nuo uutiset yllätyksenä tulivat. Erityisesti ihmetytti se, että epäiltyinä on noin korkealla olevia pelaajia, joiden tulotaso on kuitenkin varsin kohtuullinen”, Purho toteaa.

Maailmantilastossa sijalla 50 oleva Tšekin Jiri Vesely, 22, on iästään huolimatta ehtinyt ansaita urallaan jo lähes 1,5 miljoonaa dollaria. Veselyn ikätoveri, Japanin Daniel Taro (ATP-99) sen sijaan on ansainnut urallaan runsaat 320 000 dollaria.

Buzzfeedin mukaan pelaajille tarjottiin 50 000 dollaria tai enemmän otteluiden tuloksen saamisesta vedonlyöntisyndikaattien mieleiseksi. Taskurahojen vuoksi ei top-50:ssä tarvitse tahallaan hävitä, mutta hieman alempana houkutus kuitata puolen vuoden palkka yhdestä ottelusta voi olla liian suuri.

”Otollisimmat henkilöt ovat niitä, jotka eivät ole taloudellisesti riippumattomia. Sanoisin, että sijoilla 100–150 ja siitä alaspäin riski kasvaa”, Purho toteaa.

Hän kertoo, ettei ole koskaan itse törmännyt ottelumanipulaatioihin tai edes epäilyihin. Syykin on selvä, Suomessa lajin parissa ei liiku juurikaan vedonlyöntirahaa, toisin kuin ulkomailla pelattavissa huipputurnauksissa.

”Rahaa liikkuu joka ottelussa. On iso ongelma, jos uutisointi pitää täysin paikkansa.”

Purho myöntää, että tennis on lajina altis manipulaatiolle siinä mielessä, että ottelut ratkeavat pieniin asioihin, ja yksilölajissa kaikki on yhdestä ihmisestä kiinni. Hän ei kuitenkaan suostu näkemään taistelua hävittynä.

”Lajia pelataan pienillä marginaaleilla, joten tahallisen tappion näkeminen on vaikeaa. Kaikki pitää kuitenkin tehdä, että taistelu voitetaan. Tuokin uutisointi on juurta jaksaen selvitettävä.”

Purho uskoo, että mahdollisista ottelumanipulaatioista kiinni jäävät saavat ankarat rangaistukset.

”Itse antaisin joko elinikäisen pelikiellon tai todella pitkän. Tällaiseen pitää puuttua erittäin voimakkaasti, sillä tavalla annetaan merkki, ettei tämä ole hyväksyttävää toimintaa.”

Vesa Koivunen / HS
Tennisliiton puheenjohtaja Teemu Purho.
Tennisliiton puheenjohtaja Teemu Purho.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!