Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Darren Fellsin uskomaton tarina: Joensuun Katajasta kohti Super Bowlia

Korisliigan Katajassa hopeaa voittanut amerikkalainen pelaa pääsystä NFL:n loppuotteluun.

Urheilu
 
USA Today Sports
Darren Fells (85) eteni pallon kanssa joulun alla pelatussa ottelussa Philadelphia Eaglesia vastaan.
Darren Fells (85) eteni pallon kanssa joulun alla pelatussa ottelussa Philadelphia Eaglesia vastaan. Kuva: USA Today Sports
Kuka?

Darren Fells

  Syntynyt 22.4.1986 Fullertonissa, Kaliforniassa.

  201 cm, 127 kg.

  NFL-seura Arizona Cardinalsin sisempi laitahyökkääjä.

  24 ottelua NFL:ssä.

  Pelasi yliopistokoripalloa UC Irvinessa vuosina 2004–2008.

  Muut seurat koripallouralla: Leuven Bears, Joensuun Kataja, Étendard de Brest, Soles de Mexicali, Obras Sanitarias.

Viisi vuotta sitten koripalloilija Darren Fells voitti Joensuun Katajassa Korisliigan hopeaa ja Suomen cupin.

Sunnuntaina Fells pelaa Arizona Cardinalsin kanssa amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n konferenssifinaalissa pääsystä loppuotteluun Super Bowliin.

”Hänen tarinansa on uskomaton”, Fellsin entinen valmentaja Jukka Toijala sanoi HS:lle puhelimitse.

Amerikkalaispelaajia on tullut ja mennyt Korisliigassa, mutta harvasta on kuultu vielä vuosien päästä. Puhumattakaan siitä, että joku pääsisi urheilumaailman huipulle.

Hyppäys koripalloammattilaisen uralta yhteen maailman kovimmista urheilusarjoista vaikuttaa mahdottomalta. Fells pystyi kuitenkin 27-vuotiaana hankkimaan paikan NFL:stä, vaikka hän ei ollut pelannut yhdeksään vuoteen amerikkalaista jalkapalloa.

Aloitetaan tarina Fellsin, 29, poikkeuksellisesta lajinvaihdosta vanhemmalla iällä Las Vegasista vuonna 2010. Silloin 24-vuotias Fells oli kasinokaupungissa agenttitoimistojen järjestämällä koripalloleirillä. Katajan päävalmentaja Jukka Toijala oli paikalla etsimässä joukkueeseensa isokokoista pelaajaa, ja hän oli ympyröinyt Fellsin nimen.

”Vegasin leiriä voisi kutsua moderneiksi orjamarkkinoiksi”, Toijala kertoi.

Toijala oli seurannut Fellsin uraa ja tiesi pelaajan olevan hyvin motivoitunut.

Kun Fells tuli 24-vuotiaana Suomeen, hänellä oli takanaan kaksi kautta lukiokoripalloa, neljä kautta yliopistokoripalloa ja kaksi kautta Belgian pääsarjassa. Sekä lukiossa että yliopistossa hän oli tähdistöpelaajia. Hän oli viimeisellä yliopistokaudellaan 2007–2008 Big West Conference -sarjan tarkin pelitilanneheittäjä (56,9 %) ja kolmanneksi paras levypallopelaaja (ka. 7,2).

”Hän tuli Suomeen hakemaan lisää vastuuta. Itse asiassa hän oli 201-senttisenä sentteriksi hieman alamittainen, mutta hän paikkasi fyysisyydellään ja liikkuvuudellaan puuttuvia senttejä”, Toijala sanoi.

Toijalan mukaan Fells sopeutui hyvin Katajan joukkueeseen. Kaliforniasta lähtöisin oleva pelaaja kesti lumisodat Joensuussa ja nautti kalastamisesta joukkuekaverien kanssa. AZ Centralin haastattelussa Fells muisteli huvittuneena, miten ammattilaisuran kummallisin ateria oli Suomessa syöty hotdogkeitto, joka lienee ollut nakkikeitto.

”Hänellä oli aina leveä hymy kasvoillaan”, Toijala sanoi.

Fells muisteli vajaat kolme vuotta sitten ESPN:n haastattelussa aikaansa Suomessa.

”Minut haettiin lentokentältä Helsingistä, ja sitten meidän piti ajaa vielä viisi kuusi tuntia pohjoiseen. Olin Kataja-nimisessä kaupungissa. Sää oli yksi vaikeimmista asioista, joihin piti sopeutua”, Fells kertoi.

Fellsin mukaan kaikista koripallouransa joukkueista Katajan joukkuekavereista tuli hänelle läheisimpiä.

”Jotkut heistä löysivät minut taannoin Facebookista. Olin yllättynyt, että Suomessa oli kuultu uutisista [NFL-sopimuksesta]”, Fells kertoi.

Suomen jälkeen Fells pelasi Ranskassa, Meksikossa ja Argentiinassa, mutta palo koripalloiluun alkoi hiipua.

”Joka vuosi oli henkisesti raskaampaa muuttaa ulkomaille.”

Fells kävi keskusteluja NFL-seura New England Patriotsissa laitahyökkääjänä pelanneen veljensä Danielin kanssa lajin vaihtamisesta.

Hän rupesi harjoittelemaan Los Angelesissa jalkapallon testileirejä varten. Seattle Seahawks otti Fellsin testeihin, jotka menivät yllättävänkin hyvin.

”He kysyivät testijuoksujen jälkeen, että enkö todellakaan ollut pelannut yliopistojalkapalloa”, Fells kertoi ESPN:lle.

Fells istui testin jälkeen puoli tuntia pukuhuoneessa odottamassa palautetta. Agentti soitti hänelle ja kertoi, että Seahawks piti hänestä.

Sopimus syntyi, mutta Seahawks kuitenkin purki sen ennen seuraavan kauden alkua. Kauden 2014–2015 hän vietti pääasiassa Arizonan harjoitusryhmässä ja teki samalla kaudella NFL-debyyttinsä.

Viime sunnuntaina Arizona Cardinalsin sisempi laitahyökkääjä Fells vastaanotti kaksi kertaa pallon ja eteni 14 jaardia, kun Cardinals raivasi Green Bay Packersin tieltään matkalla konferenssifinaaliin.

”Olisin varmasti päätynyt jossittelemaan lajinvaihdolla, jos olisin valinnut alun perin toisin. Nyt olen nähnyt molemmat lajit”, Fells sanoi.

Lähteet: Los Angeles Times, ESPN, Kataja, Pro Football Focus, AZ Central, AZ Cardinals.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!