Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jarkko Nieminen ja Veli Paloheimo saivat tarjouksia vilpillisistä peleistä: ”Urheilija on syyllinen, jos hän näkee eikä kerro eteenpäin”

Tenniksen Australian avoin mestaruusturnaus saatiin juuri ja juuri käyntiin, kun maailmalla puhkesi vilppiskandaali.

Urheilu
 
JASON OBRIEN / Reuters
Pallopojan varjo heijastui kentän laidalle Australian avointen avauspäivänä.
Pallopojan varjo heijastui kentän laidalle Australian avointen avauspäivänä. Kuva: JASON OBRIEN / Reuters

Tenniksen Australian avoin mestaruusturnaus saatiin juuri ja juuri käyntiin, kun maailmalla puhkesi vilppiskandaali. Yleensä Melbournen skandaalit ovat liittyneet korkeintaan helteeseen. Nyt tykitetään vähän raskaammalla kalustolla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC ja BuzzFeed News paljastivat, että lukuisat Melbournen turnaukseen osallistuvat pelaajat ovat syyllistyneet manipuloituihin otteluihin. Tiedon mukaan jopa 16 pelaajaa 50 parhaan joukosta olisi sotkeutunut laittomaan sopimiseen, ja heistä yli puolet pelaisi Australian avoimissa.

Skandaali ei ole uusi tenniksessä. Pelejä on epäilty sovituiksi ja ennalta päätetyiksi, mutta nimilistat ovat jääneet lyhyiksi ja tutkinnat päätyneet umpikujaan.

Jarkko Nieminen ja Veli Paloheimo pelasivat pitkään ammattilaiskiertueella, Paloheimo 1990-luvulla ja Nieminen 2000-luvulla. Molemmat törmäsivät tarjouksiin vilpillisistä peleistä.

Nieminen muistaa yhden tapauksen, jonka hän vei eteenpäin ATP:n eli pelaajien etujärjestön tietoon.

”Tarjous ei tullut silloin pelaajan taholta”, Nieminen sanoo. ”Pelaajat ovat velvollisia ilmoittamaan, jos he näkevät tai kuulevat jotain. Urheilija on syyllinen, jos hän näkee eikä kerro eteenpäin.”

Nieminen pelasi viisitoista vuotta maailman huipulla. Hänen aikanaan tenniksen dopingtestaus kehittyi ja sovittujen pelien kartoittaminen myös.

”Sopupelien löytämiseen on panostettu, että saadaan syylliset kiinni. Ei se ATP-tasolla ole ongelma. Hurja uutinen tämä on, mutta nimiä ei ole”, Nieminen sanoo.

Ammattilaiskiertueella Nieminen oli yksi suosituimmista pelaajista kilpailijoiden keskuudessa. Laji antoi hänelle niin paljon, että hän ottaa raskaasti uutisen manipuloiduista otteluista.

”Itsekin toivon, ettei pidä paikkansa. Huono fiilis”, Nieminen sanoo. ”Doping ja sovitut ottelut taitavat ikävä kyllä olla realiteetti.”

Tamperelainen Veli Paloheimo pelasi ensin alimmalla tasolla niin sanottuja satelliittiturnauksia (Futures), myöhemmin ylimmällä tasolla grand slameissa ja sarjatennistä Saksan Bundesliigassa.

”Muutaman kerran on tullut sellainen tilanne, että jotain on tarjottu. Isoimmat tarjoukset tulivat Bundesliigassa. Kun pelaaja halusi varmistaa sopimuksensa seuraan ensi kaudeksi, hän tarjosi minulle rahaa tappiosta.”

Paloheimo muistaa pelaajan nimen, muttei halua kertoa sitä, kun ei tiedä pelaajan nykytaustoja. Tarjotut summat pyorivät silloin 4 000–5 000:ssa Saksan markassa eli parissa tuhannessa eurossa.

”Vähän tässä uutisessa pisti silmään, että puhutaan vuodesta 2009 ja vanhoista tapauksista. Epämääräiseltä kuulosti.”

”Se mahdollisuus on, että jotkut yrittävät vilppiä, kun noin 10 000 pelaajaa hankkii elantonsa lajissa. Totta kai joukkoon mahtuu sellaisia, joilla on erilaiset intressit”, Paloheimo sanoo.

Peliuransa jälkeen Paloheimo on järjestänyt Tampereen haastajatason ATP-turnausta. Hän muistaa sieltä tapauksen, jossa karsintaan osallistunut pelaaja yritti ostaa paikan pääsarjasta.

Ruotsalainen Lucas Renard hävisi karsinnan viimeisellä kierroksella. Hän havahtui liian myöhään, että olisi päässyt onnekkaana häviäjänä pääsarjaan. Lopulta hän yritti ostaa paikan turnauksesta, jäi kiinni ja sai puolen vuoden pelikiellon.

Renardin, 23, nykyinen ATP-rankkaus on 1 186 ja lupaava ura kääntynyt laskuun.

Suomalainen ammattituomari Harri Louhos on törmännyt muutamia kertoja pitkällä urallaan tilanteeseen, jossa ottelu on vaikuttanut epäilyttävältä.

”Pari sellaista peliä olen nähnyt, että kaveri on tullut pääsarjaan villillä kortilla eikä ole esittänyt parastaan”, nykyisin Wienissä asuva Louhos sanoo.

Louhos on tuominnut vuosia pieniä ammattilaisturnauksia, haastajatasolla, ATP-kiertueella ja Davis Cupeja.

”Olen kuullut huhuja eri tahoilta. Teoriassa sovittuja otteluita voi pelata kuka vain”, Louhos sanoo.

Toistaiseksi ei ole tullut nimiä julkisuuteen, mutta tennispiireissä usein ihmetellään serbialaisen Janko Tipsarevicin, ukrainalaisen Alex Dolgopolovin ja australialaisen Bernard Tomicin kummallisia tappioita. Heitä ei toistaiseksi liitetä mihinkään vilppipeleihin tai ylipäätään heitä ei ole syytetty.

BBC:n ja BuzzFeed Newsin laajassa uutisessa ei ole yhtään uutta nimeä. Tuleeko niitä koskaan, selviää varmasti lähiviikkoina.

”Toivon, että tulisi. Jos salaillaan nimiä, ei se ole hyvä. Paineita on paljastaa nimiä”, Louhos sanoo.

Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen johti pitkään World Lottery Associationia, jossa hän pääsi näköalapaikalta tarkkailemaan eri lajien vedonlyöntiä.

”Tennis on altis manipuloinnille. Otteluita pelataan koko päivän, ja erot pelaajien välillä voivat olla isoja”, Nieminen sanoo. ”Taustalla voi olla rikollisjärjestöjä.”

Vesa Koivunen
Jarkko Nieminen sai tarjouksen sopia ottelun, mutta ei suostunut. Häntä ei epäillä mistään.
Jarkko Nieminen sai tarjouksen sopia ottelun, mutta ei suostunut. Häntä ei epäillä mistään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!