Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahalta näyttää – kuka tuo lapsensa maskinaamojen hiihtokouluun?

Hiihdolla ja urheilulla yleensäkin on ollut omat doping- ja imago-ongelmansa myös Suomen ulkopuolella. Mainetta ei paranna yhtään, jos happinaamareissa harjoittelevista hiihtäjistä tulee arkipäivää.

Urheilu
 
Aapo Laiho
Martti Jylhä testasi lisähappea Val Senalesin jäätiköllä Italiassa viime vuoden lokakuussa.
Martti Jylhä testasi lisähappea Val Senalesin jäätiköllä Italiassa viime vuoden lokakuussa. Kuva: Aapo Laiho

Hiihtoliitto on joutunut taas selittelemään valmentajiensa ja urheilijoidensa tekemisiä.

Suomen hiihtäjät testasivat syksyllä jäätikköleirillä lisähapen käyttöä harjoittelussa. Kyseessä on vanha ja sallittu menetelmä, jota on käytetty kestävyysurheilussa kauan eri puolilla maailmaa.

Nyt hiihtäjät halusivat selvittää Olympiakomitean sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun projektissa lisähapen hyötyjä tarkemmin.

Säännöt ja monet asiantuntijat ovat suomalaisten puolella.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ja Maailman antidopingtoimikunta Wada sallivat lisähapen käytön. Suomalaisista asiantuntijoista esimerkiksi antidopingtoimikunnan Timo Seppälä ja Helsingin yliopiston liikuntalääketieteen yksikön tutkimusjohtaja Juha Peltonen rinnastavat lisähappinaamarit muihin harjoitusta tehostaviin apuvälineisiin.

Peltonen myös sanoi, että lisähapen käyttö kilpailussa olisi urheilun periaatteiden vastaista ja siksi hölmöläisen hommaa.

Suomalaishiihtäjien dopinghistoria on hyvin urheiluväen muistissa. Siksi Hiihtoliitto on tehnyt testinsä mahdollisimman avoimesti, jotta mitään epäilyjä mahdollisista vippaskonsteista ei syntyisi.

Olympiakomitea ja Hiihtoliitto ovat selvittäneet etukäteen, että lisähapen käyttö on sallittua. Hiihtoliitto on toiminut oikeastaan kaikkien hyvien pelisääntöjen mukaisesti

Tuskin kohu Hiihtoliittoa yllätti. Asian noustua julkisuuteen se on korostanut, että suomalaishiihtäjät eivät ole tehneet mitään kiellettyä tai väärää. Myöskään lisähapen käyttöä kilpailussa ei ole suunniteltu, on puhuttu vain harjoittelusta.

Norjalaisia ja ruotsalaisia tämä ei ole vakuuttanut. Kummankin maan hiihtopiireissä lisähapen käyttöön on suhtauduttu kriittisesti. Norjan olympiakomitean pääsihteeri Inge Andersen ihmetteli Norjan yleisradion ja HS:n julkaisemassa kirjoituksessa suomalaishiihtäjien toimintaa ja vertasi sitä suurin piirtein rikolliseen toimintaan.

Andersenin kirjoitus sisälsi monenlaisia virheitä ja epäilemättä myös tiettyä asenteellisuutta suomalaista hiihtourheilua kohtaan. Hänen tärkein oivalluksensa näyttää kuitenkin jääneen Hiihtoliitolta huomaamatta tai sitä ei ole pidetty kovin tärkeänä.

Siinä missä Hiihtoliitto on perustellut lisähappitestejään säännöillä ja tutkimustiedolla, Andersen puhuu happinaamarien aiheuttamista mielikuvista. Hän vertaa maskia käyttäviä hiihtäjiä Tähtien sodan Darth Vader-hahmoon, pahuuden valtiaaseen.

Andersen oli huolissaan paitsi suomalaisten myös koko hiihtourheilun maineesta.

Hiihdolla ja urheilulla yleensäkin on ollut omat doping- ja imago-ongelmansa myös Suomen ulkopuolella. Mainetta ei paranna yhtään, jos happinaamareissa harjoittelevista hiihtäjistä tulee arkipäivää.

Mikä firma haluaa tulla yhdistetyksi lajiin, jonka urheilijat peittävät kasvonsa teknisellä laitteella? Kuka tuo lapsensa maskinaamojen hiihtokouluun?

Sääntöihin on myöhäistä vedota, jos ulkopuolisten mielikuva lajista on outo ja epäilyttävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!