Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisukas tamma auttoi kenttäratsastaja Elmo Jankarin kiinni Rion olympiapaikkaan

11-vuotias ”työpari ja kaveri” Duchess Désirée on tehnyt enemmän kuin kukaan on siltä odottanut.

Urheilu
 
Peter Putnam
Elmo Jankari ja Duchess Desiree kilpailivat Blair Castlen maisemissa Skotlannissa viime syyskuussa.
Elmo Jankari ja Duchess Desiree kilpailivat Blair Castlen maisemissa Skotlannissa viime syyskuussa. Kuva: Peter Putnam
Kuka?

Elmo Jankari

 Elmo Jankari on 23-vuotias kenttäratsastaja.

 Voitti kenttäratsastuksen nuorten EM-kultaa vuonna 2013. Edustanut Suomea vuoden 2014 EM- ja 2015 MM-kilpailuissa.

 Pitää valmennustallia puolisonsa, kenttäratsastaja Sanna Siltakorven kanssa Saksan Warendorfissa. Omia hevosia kymmenen ja valmennettavia 15.

 Jankari ja Siltakorpi valmentavat Suomen nuoria ja juniori-ikäisiä kenttäratsastajia.

”Se tuntuu ihmeelliseltä. Riossa on ratsastajia, jotka olivat olympialaisissa jo ennen kuin synnyin”, 23-vuotias kenttäratsastaja Elmo Jankari sanoo.

Jankari on ensimmäinen suomalaisratsastaja, joka näyttää lunastavan paikan Rion olympialaisiin. Hän johtaa maaliskuussa sulkeutuvaa rankinglistaa, eikä uhkaajia johtopaikalle näy. Lähtömerkkiin on kuitenkin vielä pitkä matka.

”Mitä tahansa voi tapahtua viime hetkeen saakka. Hevoselle tai minulle voi sattua jotakin.”

Turusta kotoisin oleva Jankari ja hänen puolisonsa Sanna Siltakorpi ovat tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia kenttäratsastajia. He ylläpitävät valmennustallia Saksassa Warendorfissa.

Jankarista piti tulla esteratsastaja, mutta hänelle ja hänen pikkusiskolleen ostettu poni ei halunnut hypätä. Estekilpailuissa oli työn ja tuskan takana päästä maaliin.

”Kävin sen kanssa joissakin kouluratsastuskilpailuissa. Ypäjän valmennusleirillä osallistuimme kenttäratsastuspuolelle.”

Ypäjältä mukaan tarttunut laji koukutti.

”Eläimen hallitseminen oli äärettömän mielenkiintoista.”

Jankarin 13 vuoden kilpailu-uralle on osunut sopivia valmentajia ja hieman onneakin. Hän arvioi edenneensä enemmän tahdolla kuin taidolla.

”Tällä tasolla on minua parempia ratsastajia, mutta suurin vahvuuteni on halu treenata ja kilpailla.”

Jankarin menestys ei olisi ollut mahdollista ilman mustaa ja sisukasta, 11-vuotiasta Duchess Désirée -tammaa.

”Voi olla, ettei elämässäni koskaan tule vastaan yhtä hienoa hevosta. Se merkitsee minulle enemmän kuin mikään muu hevonen.”

Hän osti tamman vuonna 2009, koska silloinen valmentaja, saksalainen Dirk Schrade, käski.

”Se näytti nelivuotiaana aivan tavalliselta, ei mitenkään ammattilaisen hevoselta.”

Tehtävä tehtävältä Duchess Désirée on tehnyt enemmän kuin kukaan on siltä odottanut. Siitä kasvoi Jankarin käsissä mestaruushevonen, jota on kiihtyvää tahtia yritetty ostaa häneltä. Mutta hän ei myy ainoaansa.

”DD on työparini ja kaverini. Minulla on valtava kunnioitus sitä kohtaan, miten se on kestänyt ja kehittynyt nämä vuodet. Junioriratsastajana tein varmasti virheitä, mutta se on aina ollut puolellani ja taistellut viimeiseen saakka. DD haluaa voittaa ja tulla maaliin väsyneenäkin. Sellainen ratkaisee voittajan.”

Lopullisen valinnan Jankarin lähdöstä Rioon tekee Suomen olympiakomitea. Se myöntää paikkoja ratsastajille, joilla on realistiset mahdollisuudet sijoittua 16 parhaan joukkoon. Jos valmistautuminen menee hyvin, Jankari pitää tavoitetta mahdollisena.

”Kouluratsastus on DD:lle luontaisesti helpointa. Jos en voita kouluosuutta, tiedän itse mokanneeni. Maastoesteillä ei ole koskaan tullut isoa ongelmaa vastaan. Vaikka tamma on koulusukuinen, se on osoittautunut varovaiseksi rataesteillä eikä halua pudottaa puomeja. On hyvä tunne lähteä esteradalle, kun tietää, että huono päivä tarkoittaa yhden puomin putoamista.”

Kolmessa lajissa kilpailtavaa kenttäratsastusta on tituleerattu maailman vaarallisimmaksi urheilulajiksi. Joka vuosi ratsastajia ja hevosia kuolee lajissa.

Vaarallisuus ja se, että koulu-, maastoeste- ja rataestekokeen järjestäminen on kallista, uhkaavat kenttäratsastuksen säilymistä olympialajina.

Jankari uskoo lajin säilyvän ainakin Tokion vuoden 2020 olympialaisiin asti. Olympiatason ratsastajat eivät ota turhia riskejä eivätkä tunne kuolemanpelkoa.

”Minulle ei ole koskaan tapahtunut mitään vakavaa, vaikka olen pudonnut satulasta tuhat kertaa. Yksi murtunut solisluu. Riskejä täytyy arvostaa ja kunnioittaa, se tekee ratsastajasta viisaamman.”

Peter Putnam
Elmo Jankari
Elmo Jankari
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!