Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijoniin tulossa vieläkin parempia pelaajia: Maailmanmestareita opettanut valmentaja antaa vinkkejä luisteluun

Jääkiekon nuorimpia ikäluokkia on valmennettu nykyaikaisesti.

Urheilu
 
Nuoria maailmanmestareitakin opettanut luisteluvalmentaja näyttää vinkkejä, kuinka lapsi oppii luistelemaan
Nuoria maailmanmestareitakin opettanut luisteluvalmentaja näyttää vinkkejä, kuinka lapsi oppii luistelemaan
Jääkiekon nuorten maailmanmestaruus ja kunnon talvi ovat innoittaneet ihmisiä ulkokaukaloihin ja luisteluradoille. Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti opettaa lapsia, nuoria ja jopa NHL-pelaajia luistelemaan paremmin. Hän näyttää, miten aloitteleva lapsi - tai aikuinen - oppii luistelemaan.
Kuka?

Lari Joutsenlahti

 31-vuotias espoolainen on luistelu- ja fysiikkavalmentaja, erikoistunut jääkiekkoluisteluun. Yrittäjä ja HIFK:n luisteluvalmentaja.

 Valmentaa pelaajia lapsista NHL-pelaajiin.

 Pelannut jääkiekkoa Mestis-tasolla, kaukalopallon Suomen mestari. Kuului Suomen alamäkiluistelun maajoukkueeseen.

Jääkiekon nuorten MM-kisat voittaneen Suomen joukkueen hyökkäyskalustoa on sanottu maamme kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi.

Maailmanmestari Patrik Lainetta on sanottu Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi 17-vuotiaaksi maalintekijäksi.

Laine ja MM-kisojen arvokkain pelaaja Jesse Puljujärvi ovat syntyneet vuonna 1998.

Koska seuraavaksi suomalaiset saavat nauttia vastaavasta lahjakkuudesta?

Ehkä jo ensi vuonna.

”Vielä parempaa on tulossa”, kertoo luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti, 31.

”Meillä on todella hyvää potentiaalia 1999, 2000 ja 2001 syntyneiden jääkiekkoilijoiden ikäluokissa. Ne ovat ensimmäiset ikäluokat, jotka on valmennettu alusta asti oikein, siis modernisti”, Joutsenlahti sanoo.

Artikkeliin liittyvät

”Mielestäni on ihan selkeä homma, että 99-, 00- ja 01-ikäluokat ovat edellä 98- ja 97-ikäluokkia, jolloin he olivat samanikäisiä. Vaikka 98:kin on tosi hyvä ikäluokka. Nyt pitää vain jatkaa sitä hyvää duunia, pitää yllä intoa ja motivaatiota sekä muistaa pitkäjänteinen kehitystyö.”

Joutsenlahti opettaa jääkiekkoluistelua Helsingin IFK:n juniorien luisteluvalmentajana sekä yrittäjänä.

Nykyaikaisella valmentamisella Joutsenlahti tarkoittaa kaiken mahdollisen huomioimista: ravinto, palautuminen, yksilöllisyys, lajitaidot ja niin edelleen.

Joutsenlahti on hionut neljän tuoreen alle 20-vuotiaan maailmanmestarin luistelutaitoja

”Alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta yksi kolmasosa on treenannut minun kanssani luistelua.”

On aika rohkeaa luvata, että tulossa on ehkä jopa parempaa kuin Laine ja Puljujärvi, joita povataan jopa NHL:n varaustilaisuuden kolmen ensimmäisenä valittavan pelaajan joukkoon. Lainetta on verrattu jopa Mario Lemieux’hon. Myös puolustaja Olli Juolevi on rankattu erittäin korkealle.

Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juuso Nieminen vahvistaa, että hyvältä näyttää.

”1999 syntyneissä on hyvä kärki puolustajissa ja hyökkääjissä, kansanvälisen kärjen tasoa. Terävän kärjen takana on vielä hyvä pelaajamassa. Kyllä 99-ikäluokka on menossa hyvään suuntaan. 00- ja 01-ikäluokista on vielä vaikea sanoa, kun ei ole ollut paljon kansainvälisen tason otteluita. Vuoden kuluttua tiedämme enemmän”, päävalmentaja Nieminen kertoo.

Laineen ja Puljujärven kaltaisia huippulupauksia ei välttämättä siivilöidy, mutta harvinaisen paljon hyviä nuoria pelaajia on tulossa.

”On monta pelaajaa, joilla on mahdollisuus ottaa ne tarvittavat askeleet ja nousta tähtikastiin.”

Peräti kuusi 1999 syntynyttä junioria on tällä kaudella pelannut vuotta vanhempien eli alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, kun tavallisesti mukaan mahtuu vain yksi tai kaksi nuoremmasta ikäluokasta.

He ovat puolustajat Urho Vaakanainen, Henri Jokiharju ja Miro Heiskanen sekä hyökkääjät Eeli Tolvanen, Sami Moilanen ja Kristian Vesalainen.

Vaakanainen on jo pelannut jo aikuisten SM-liigassa ja Vesalainen Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä.

Niemisen mukaan nuorten valmentamista on terävöitetty.

”Päällä on hyvä myönteinen kiihdytys, mutta vielä voidaan parantaa. Kaikki asiat on hyödynnettävä: lajitaidot, elämäntavat, ravinto, fysiikka ja peli.”

Nieminen sanoo, että lajiharjoittelulla valmentajat pystyvät puristamaan nuorista paljon jääkiekko-osaamista, mutta hän kaipaa pohjalle vielä vanhaa kunnon monipuolista liikunnallisuutta, jota saa eri lajeja harrastamalla.

”80-luvun nuoren monipuolisuus yhdistettynä nykyajan täsmäharjoitteluun olisi ihan mielettömän hyvä perusta nuorille pelaajille. Parhailla pelaajilla onkin monesti monipuolinen urheilutausta. Vielä kun sen saisi massoille.”

Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti on täsmäharjoittelun erikoismies, mutta hänkin puhuu monipuolisuuden puolesta.

”Tyylini on sellainen, että rikon rutiineja luisteluvalmennuksessa. Se on samalla nuorille tavallaan henkistä valmennusta, sillä motivoin ja piristän heitä. Se on iloista tekemistä. Paiskotaan yläfemmoja, eikä ole väliä vaikka kaatuu. Nuoret saavat treenata välillä erilailla kuin joukkueessa ja ilman joukkueen paineita”, Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahden taitoihin luotetaan. Hän valmentaa monia huippupelaajia sekä heidän lapsiaan. Torinon 2006 olympiahopeajoukkueen pelaajien lapsista seitsemän on ollut Joutsenlahden luisteluopissa.

”Se on antanut paljon itseluottamusta.”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Joutsenlahti ennustaa. Vuosi sitten hän herätteli jääkiekkopiirejä väittämällä Helsingin Sanomille, että Norja ajaa viidessä vuodessa Suomen ohi jääkiekossa.

Oletko vielä samaa mieltä?

”Norjalaiset ovat edelleen hyvään suuntaan menossa. Jääkiekkobuumi on yhä pystyssä.”

Joutsenlahti käy monta kertaa vuodessa kouluttamassa norjalaisia pelaajia ja valmentajia.

”Kyllä he edelleen ottavat muita Pohjoismaita kovalla vauhdilla kiinni. Heille olisi tärkeää päästä A-sarjaan junioreissa.”

Montrealissakin valmentanut Joutsenlahti moitti viime talvena suomalaispelaajien luistelutaitoa ja harjoittelun yksipuolisuutta. Joutsenlahden lausuntoihin reagoitiin nopeasti ja voimakkaasti.

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestarien luistelu ilahdutti Joutsenlahtea.

Tosin opettaja löytää aina virheitä.

”Isot äijät pystyivät pitämään hyvin vauhtia yllä. Pelinopeus ja tilannenopeus olivat positiivisia yllätyksiä. Mutta totta kai jokaisen pitää harjoitella sitä luistelua lisää. Näillä isoilla äijillä erityisesti nopeat käännökset ja suunnanmuutokset ovat ison parannuksen paikka.”

Jesse Puljujärven jääpallotausta näkyy suorassa luistelussa, missä hän on erittäin nopea ikäisekseen.

”On suorastaan harvinaista suomalaiselle, että hän pystyy noin nuorena luistelemaan noin lujaa. Nopeat käännökset ovat aika isoja. Pohjoisamerikkalaiset pystyvät pienessä tilassa pyörittämään paremmin kuin nämä suomalaiset.”

Vesa Koivunen
Elias Koivunen otti kaiken ilon irti luistelutreenistä.
Elias Koivunen otti kaiken ilon irti luistelutreenistä.
Vesa Koivunen
Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti ja Elias Koivunen hakivat tuntumaa ulkojäähän Espoossa.
Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti ja Elias Koivunen hakivat tuntumaa ulkojäähän Espoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!