Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokenut lääkäri suosittaa leikkaamista

90 vuotta täyttävä Pekka Peltokallio seuraa yhä urheilua.

Urheilu
 
Peter Jansson
Pekka Peltokallio
Pekka Peltokallio Kuva: Peter Jansson

Professori Pekka Peltokallio on terävässä kunnossa, vaikka kaikki nimet eivät enää muistukaan mieleen. ”Urheilua seuraan tarkasti. Se on pääruoka”, sanoo Peltokallio, joka täyttää tänään torstaina 90 vuotta. Peltokallio on ollut Suomen tunnetuimpia urheilulääkäreitä.

Häntä on paljolti kiittäminen, että urheilulääketiede on Suomessa niin pitkälle kehittynyttä.

Petäjävedellä pappissukuun syntynyt Peltokallio on ollut Suomen joukkueen lääkärinä ja ylilääkärinä lukuisissa urheilun arvokisoissa. Hän on ollut todistamassa Lasse Virénin ja Pekka Vasalan kultamitalijuoksut Münchenissä 1972 ja vastasi ensimmäisten yleisurheilun MM-kisojen lääkintähuollosta 1983.

”Paras muisto on, kun kuuntelin pikkupoikana radiosta kympin juoksua. Muistan vielä järjestyksenkin: Salminen, Askola, Iso-Hollo”, luettelee Peltokallio vuoden 1936 Berliinin olympialaisten suomalaiset mitalijuoksijat.

Tuolloin syttyi rakkaus yleisurheiluun, mikä on kestänyt näihin päiviin asti. ”Yleisurheilu on ollut päällimmäisenä lajina, mutta nuorten jääkiekkoilijoiden maailmanmestaruuskin tuntuu hyvältä.”

Omassa leipälajissaan urheilulääketieteessä Peltokallio rohkaisee muita kirurgeja leikkausveitsen käyttöön. ”Liian kauan odotetaan, että leikataan. Täytyy osata käyttää puukkoa”, sanoo Peltokallio, jonka iso oma elämäntyö oli saada päätökseen yli tuhatsivuinen kirjajätti Tyypillisimmät urheiluvammat.

Peltokallio on julkaissut toistakymmentä kirjaa, myös vitsikirjoja. Peltokallion mukaan urheilu on muuttunut totiseksi. Saako urheiluvammoista vääntää vitsejä?

”Totta kai. Ystäväni Ilkka Tulikoura kyllästyi hitaaseen ravintolapalveluun ja kysyi tarjoilijalta, onko teillä peräpukamia? Kyllä meillä on, jos se on ruokalistalla, vastasi tarjoilija.”

Erityisesti mieleen on jäänyt reissu Rooman olympiakisoihin 1960. Vaimo Mialla alkoivat synnytyspoltot, ja hän pääsi pienen järjestelyn jälkeen joukkueen urheilijoiden mukana Suomeen. Sama poika on nyt tanssijana Italiassa. ”Niin se maailma kuljettaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?