Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden MM-ladut tuhonneet suojeltuja ampumapoteroja – luvissa epäselvyyksiä

Urheilu
 
Panu Rissanen
Tältä Lahden hiihtostadion näytti Salpausselän kisojen aikoihin viime vuonna.
Tältä Lahden hiihtostadion näytti Salpausselän kisojen aikoihin viime vuonna. Kuva: Panu Rissanen

Lahden MM-latuja varten viime syksynä tehdyn maansiirtotyöt ovat vaurioittaneet vuoden 1918 sisällissodan aikaisia ampumapoteroja. Lahden kaupunki järjesti perjantaina Urheilukeskuksen alueella katselmuksen vahinkojen toteamiseksi.

Muinaismuistoalue oli vahingoittunut kolmesta eri kohdasta latu-urien levennyksen vuoksi ja yhdestä kohdasta metsätöiden takia. Vahinkojen suuruus arvioidaan keväällä lumien sulamisen jälkeen, Lahden kaupungin tiedotteessa todetaan.

Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikön Hannu Takalan mukaan maansiirtotyöt oli tehty luvatta. Takala oli jopa ymmällään, kuka on vastuussa tapahtuneesta.

”Asiasta olisi pitänyt tehdä lausuntopyyntö, joka olisi kiertänyt myös museon kautta. Nyt sellaista ei ole tehty. Sen vuoksi minulla ei ole tietoa, mikä taho on vastuussa tehdyistä töistä”, Takala sanoi Etelä-Suomen Sanomille.

Hiihtokeskuksen alueen vanhat juoksuhaudat ja poterot on merkitty asemakaavaan muinaismuistoalueella sijaitsevaksi.

”Vahinkoa ei voi mitata rahassa. Se on kuitenkin tapahtunut, eikä sille voi enää mitään. Tämä on törkeää piittaamattomuutta asioista”, Takala sanoi lehdelle.

Kaupungininsinööri Jorma Vaskelaisen mukaan MM-kisa-alueen viimeistelyssä keväällä pyritään huomioimaan havaitut puutteet ja tarkistamaan lupamenettely.

Lahti järjestää hiihdon MM-hiihdot vuonna 2017 ja latu-uria on levennetty kisoja varten. Reitistön kunnostuksen suunnittelu aloitettiin kolme sitten.

Lahden liikuntatoimenjohtajan Tommi Lankin mukaan Lahden MM-hiihtoja varten neuvoteltu kansainvälisiä vaatimuksia kevyempi reitistö nimenomaan alueen arkaluontoisuuden takia. MM-kisojen lisäksi uusituilla radoilla hiihdetään joka vuosi maailmancupin kisoja.

Edellisen kerran Lahti järjesti MM-hiihdot vuonna 2001. Kisat jäivät historiaan kuuden suomalaishiihtäjän dopingkäryistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!