Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legendaarinen Euro Hockey Tour pian historiaan – tilalle kahdeksan joukkueen EM-kisat

Karjala-turnauksen asema ei ole uhattuna, koska myös uutta EM-sarjaa pelattaisiin turnauksena maaottelutauoilla

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Pekka Jormakka haki vauhtia isänpäivänä pelatussa ottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi voitti ottelun 3-2 ja samalla koko Karjala-turnauksen.
Pekka Jormakka haki vauhtia isänpäivänä pelatussa ottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi voitti ottelun 3-2 ja samalla koko Karjala-turnauksen. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Tšekin yhteinen jääkiekon Euro Hockey Tour jää olympiakauden 2017–2018 jälkeen todennäköisesti historiaan. Eurooppalaisten jääkiekkomaiden tavoitteena on korvata Suomessa suosittu EHT-turnaus uudella EM-sarjalla.

Sarjaa pelattaisiin marraskuun, joulukuun ja helmikuu maaottelutauoilla, ja siihen osallistuisi kahdeksan Euroopan maata nykyisen neljän sijaan. Eurooppalaiset jääkiekkoliitot neuvottelivat asiasta tällä viikolla Zürichissä.

”Meillä on aika hyvä yhteisymmärrys, että EM-sarja on hieno tavoite”, Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo.

”Toisessa vaakakupissa on se, että Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Tšekki ovat rakentaneet EHT:stä hienon tuotteen, joka kiinnostaa yleisöä, mediaa ja yhteistyökumppaneita.”

Monet eurooppalaiset jääkiekkomaat ovat olleet tyytymättömiä nykyjärjestelyyn, jossa maanosan neljä parasta pelaavat keskenään läpi kauden.

Nyt tavoitteena on Nurmisen mukaan luoda aidosti kilpailullinen ja urheilullinen EM-sarja.

”Lähtökohta on se, että uudessa turnauksessa pelattaisiin aidosti Euroopan mestaruudesta eli kaikki halukkaat maat pääsisivät tavalla tai toisella mukaan.”

Suunnitelmien mukaan uudessa EM-sarjassa olisi mukana Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n maailmanrankingin kahdeksan parasta eurooppalaista maata. Tällä hetkellä mukaan pääsisivät EHT-nelikon lisäksi Sveitsi, Slovakia, Valko-Venäjä ja Latvia.

”Kun kahdeksan joukkuetta kisaa neljästä paikasta, ei ole mitenkään varmaa, että neljä isoa maata olisivat aina mukana neljän parhaan joukossa”, Nurminen toteaa.

Uutta EM-sarjaa pelattaisiin ensimmäisen kerran kaudella 2018–2019 ja se huipentuisi finaaliturnaukseen.

Ulkopuolelle jäisivät viime vuosina MM-kisoissakin esiintyneistä maista muun muassa Norja, Ranska, Saksa, Tanska ja Itävalta.

”Mikäli rankingin 9–16-joukkueet haluavat rakentaa oman sarjan alle, he voivat tehdä niin, ja sarjojen välillä olisi vuosittain mahdollista pudota ja nousta.”

Uudesta EM-sarjasta päätetään nopeasti. IIHF:n hallitus käsittelee sitä maaliskuussa ja mikäli edellytyksiä on, IIHF:n kongressi ottaa sarjaan kantaa Moskovan MM-kisojen yhteydessä toukokuussa.

Marraskuussa pelattava Karjala-turnaus on ollut Jääkiekkoliitolle tärkeä tapahtuma etenkin yhteistyökumppanien kannalta. Ottelut ovat keränneet myös hyvin yleisöä. Nurmisen mukaan Karjala-turnaus pysyisi jatkossakin.

”Myös EM-sarja pelattaisiin varmasti turnausmuotoisena maaottelutauoilla.”

”Se, mistä pelataan ja minkä maiden kesken, muuttuisi. Isoilla mailla on tahtotila pitää omat turnauksensa.”

Suomi on kaudesta 1996–1997 pelatun EHT-sarjan menestynein joukkue kahdeksalla voitollaan. Venäjällä on voittoja viisi, Ruotsilla kolme ja Tšekillä kaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!